У шести країн виникли питання щодо підрахунку голосів Європейською мовною спілкою – Скибінська

У шести країн виникли питання щодо підрахунку голосів Європейською мовною спілкою – Скибінська

18:11,
15 Травня 2022
6784

У шести країн виникли питання щодо підрахунку голосів Європейською мовною спілкою – Скибінська

18:11,
15 Травня 2022
6784
У шести країн виникли питання щодо підрахунку голосів Європейською мовною спілкою – Скибінська
У шести країн виникли питання щодо підрахунку голосів Європейською мовною спілкою – Скибінська
Кілька країн заявили, що віддавали свої 12 балів Україні, а не іншій країні, якій було присвоєно їхній найвищий бал Європейською мовною спілкою.

У шести країн виникли запитання стосовного того, як проходило голосування під час «Євробачення-2022» та як голосували журі.

Про це 15 травня на першій пресконференції «Калуш Оркестра», Суспільного та голови журі від України сказала голова української делегації на «Євробаченні-2022» Оксана Скибінська.

«Вчора ввечері (14 травня, коли проходив фінал – Ред.) з’явилася заяв Європейської мовної спілки, що у шести країнах було замінено результати  голосування середніми результатами голосування в регіоні. Ці питання провіряються. Кілька країн заявили, що віддавали свої 12 балів Україні, а не іншій країні, якій було присвоєно найвищий бал Європейською мовною спілкою. Ці результати перевіряються», – сказала вона.

Під час оголошення балів від професійного журі з кожної країни вмикалися речники. У ніч з 14 на 15 травня через технічні проблеми не вдалося зв’язатися з кількома країнами, так пояснили ведучі та український коментатор Тімур Мірошниченко. Їхні бали зачитував виконавчий директор «Євробачення» Мартін Остердал (Martin Österdahl), зокрема замість Азербайджану, Грузії і Румунії. Зазначимо, що професійне журі голосує під час генеральної репетиції за день до прямого ефіру.

Видання «Новости-Грузия» повідомляє, що національне журі від Грузії поставило Україні найвищу оцінку – 12 балів, проте під час оголошення результатів було вказано 6 балів. За даними на сайті конкурсу, найвища оцінка журі з Грузії - 12 балів, дісталася Великій Британії, яка посіла друге місце. А Україні – лише 6 балів. Про аналогічну ситуацію заявляють і в Азербайджані. Як пише 1news.az, в ефірі було заявлено, що 12 балів від Азербайджану отримує Велика Британія,  Україна – 6 балів.

Відразу після завершення конкурсу в прямому ефірі ITV продовжилася програма Sabaha saxlamayaq, в якій обговорювалися результати. Телеведуча Нармін Салманова, яка мала оголошувати бали, заявила, що була здивована, побачивши таблицю з результатами голосування Азербайджану на екрані, оскільки вона не відповідала дійсності.

Телеведуча заявила, що Азербайджан віддав 12 балів Україні, а не Великій Британії, уточнивши, що жодних технічних проблем із виходом в ефір на Європу канал не мав. За словами Салманової, вже розпочато розгляд щодо цього питання.

Мартін Остердал також зачитував бали від Румунії, яка дала Україні 12 балів.

На сайті Євробачення у таблиці результатів голосування немає складу журі шести країн із 40 учасниць конкурсу: Азербайджану, Грузії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Сан-Марино. ЄМС відкликала голоси журі цих країн, оскільки при аналізі виявила певні неправильні схеми голосування і вважає, що голоси були підозрілими. 

«Якщо з будь-якої причини країна не може надати дійсний результат телеголосування, альтернативний результат розраховується за результатом аудиторії попередньо відібраної групи країн. Ці групи та їх склад попередньо схвалили ЄМС та Референтна група», – зазначено у правилах голосування «Євробачення».  

Нагадаємо, український гурт «Калуш Оркестра» виграв з піснею «Стефанія» на міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення-2022», здобувши 631 бал (192 бали від журі і439 балів від глядачів). Велика Британія посіла друге місце. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду