Нацрада вилучила з ліцензії «UA: Першого» більшість аналогових частот

Нацрада вилучила з ліцензії «UA: Першого» більшість аналогових частот

14:07,
10 Січня 2019
3499

Нацрада вилучила з ліцензії «UA: Першого» більшість аналогових частот

14:07,
10 Січня 2019
3499
Нацрада вилучила з ліцензії «UA: Першого» більшість аналогових частот
Нацрада вилучила з ліцензії «UA: Першого» більшість аналогових частот
10 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензію на аналогове мовлення телеканалу «UA: Перший» Національної суспільної телерадіокомпанії України, вилучивши з неї аналогові частоти в 259 населених пунктах.

При цьому в ліцензії «UA: Першого» залишилися аналогові частоти в населених пунктах на територіях з особливим режимом мовлення (в Донецькій, Луганській областях і на кордоні з Кримом), а також в областях на кордоні з Російською Федерацією (Сумській, Харківській і Чернігівській).

У своїй заяві до Нацради НСТУ просила вилучити з ліцензії «UA: Першого» частоти у 265 населених пунктах. Але члени Нацради попросили не вилучати з ліцензії ще 7 частот із цього переліку в Сумській, Харківській, Херсонській і Чернігівській областях (Шостка, Великий Бурлук, Каланчак, Лазурне, Скадовськ, Холми і Чернігів) до отримання компанією тимчасових дозволів на мовлення. Таким чином, із ліцензії було вилучено 259 частот.

«Ми хотіли залишити аналогові частоти в зоні ООС і в прикордонній зоні, але Національна рада попросила залишити також частоти в глибині областей, що межують з Росією та Кримом. Ми погодилися з такою пропозицією», – пояснив «Детектору медіа» член правління НСТУ Микола Чернотицький.

Микола Чернотицький повідомив членам Нацради, що «UA: Перший» найдовше мовив в аналоговому ефірі з-поміж усіх загальнонаціональних телеканалів і зробив більш комфортним для своїх глядачів перехід з аналогового мовлення до цифрового.

На рішення НСТУ все-таки відмовитися від аналогового мовлення вплинули дані вимірювання телевізійної аудиторії, які засвідчили, що після вимкнення 1 вересня аналогового мовлення більшості телеканалів у більшості регіонів України залишилося лише 4% глядачів, які досі дивляться аналогове ТБ, всі інші змінили тип перегляду на користь насамперед цифрового ефірного мовлення стандарту DVB-T2.

Ще один аргумент НСТУ – фінансовий. У компанії бракує коштів на трансляцію сигналу всіх її каналів і радіостанцій у всіх форматах. Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення, який розповсюджує аналоговий ефірний сигнал, підвищив з нового року тарифи, а за минулий рік у НСТУ близько 90 млн грн. боргу перед Концерном РРТ, через що оператор 25 вересня 2018 року відключив «UA: Перший». «У поточній фінансовій ситуації НСТУ буде неефективним витрачати кошти на аналоговий сигнал. Також держава зможе більш ефективно використовувати цей частотний ресурс», – сказав пан Чернотицький.

Член Нацради Сергій Костинський наголосив, що Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) першою з медіагруп подала до Нацради заяву про вилучення з її ліцензії аналогових частот після вимкнення восени 2018 року аналогового мовлення. Додамо, що першим телеканалом, який не входить до медіагруп, заяву про вилучення з ліцензії аналогових частот подав Прямий канал, і 1 листопада 2018 року Нацрада задовольнила його заяву.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2018 року у зв’язку з переходом на цифрове ефірне мовлення майже по всій території Україні було вимкнено аналогове мовлення всіх ефірних телеканалів, крім «UA:Першого» і регіональних філій Суспільного, а також місцевих телеканалів, які не мають цифрових ліцензій. Їхнє аналогове мовлення було збережено до кінця квітня 2019 року. Також аналогове мовлення всіх телеканалів тимчасово залишилося в зоні ООС (Донецька та Луганська області), на кордоні з Росією (Чернігівська, Сумська, Харківська області) та Кримом (Херсонська область).

Відтак, з 1 вересня 2018 року після відключення аналогового телевізійного мовлення «UA:Перший» і всі регіональні телеканали філій НСТУ продовжили мовлення. За словами керівника департаменту з розвитку мереж НСТУ Дмитра Грузинського, низка філій Суспільного, які ділили свої частоти з іншими телеканалами, теж продовжили аналогове мовлення.

Однак 25 вересня 2018 року Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) відключив аналогове мовлення каналу «UA:Перший» по всій Україні, крім зони операції об'єднаних сил (ООС). Причиною стала заборгованість НСТУ перед Концерном РРТ за розповсюдження ефірного аналогового сигналу через недофінансування Суспільного мовника.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду