Кабмін повернув Суспільному зекономлені кошти на «Євробаченні-2017»

Кабмін повернув Суспільному зекономлені кошти на «Євробаченні-2017»

12:19,
2 Грудня 2017
4336

Кабмін повернув Суспільному зекономлені кошти на «Євробаченні-2017»

12:19,
2 Грудня 2017
4336
Кабмін повернув Суспільному зекономлені кошти на «Євробаченні-2017»
Кабмін повернув Суспільному зекономлені кошти на «Євробаченні-2017»
1 грудня на черговому засіданні Кабінету Міністрів України одноголосно підтримали розподіл коштів, зекономлених під час проведення пісенного конкурсу «Євробачення-2017». Гроші повернуть у розпорядження Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Про це сайту «Суспільне мовлення» сказав голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко, який вносив зміни про перерозподіл коштів на розгляд уряду.

«Кабмін одноголосно підтримав зміни про перерозподіл коштів, які були невикористані  при проведенні "Євробачення". Мова йде про 128 млн 400 тис грн. Суспільний мовник подав свої пропозиції, куди саме ці кошти будуть спрямовані. Уряд ухвалив їх без зауважень», – повідомив Олег Наливайко.

Він пояснив, що 128 млн 400 тис грн будуть розподілені на необхідний платіж за показ літньої Олімпіади в Токіо-2020 та зимової Олімпіади-2018 і зимових Паралімпійських ігор у Південній Кореї (місті Пхьончхан), а також на інші заходи і потреби НСТУ.

«Перерозподіл визначає тільки суму коштів. До того Міністерству фінансів і Міністерству економіки були надані конкретні списки, куди саме кошторис має розподілятися. Спершу сума прораховується, а  тоді ми, Держкомтелерадіо, контролюємо, щоб все йшло за планом», – додав пан Наливайко.

Голова Держкомтелерадіо сказав, що фактично ті гроші вже є. «Вони виділені у планах на проведення Євробачення. Єдине, що Держкомтелерадіо має зробити, це поголити ухвалений Кабміном перерозподіл з Бюджетним комітетом Верховної Ради. Це формальний момент, попередня розмова була уже. Я думаю, що народні депутати нас підтримають. Плануємо це питання розглянутися наступного тижня, коли будуть пленарні засідання. І відразу після того Суспільний мовник може використовувати ці кошти», – зазначив Олег Наливайко.

Він додав, що з його досвіду ще жодного разу не виникали проблеми щодо погодження з Бюджетним комітетом, враховуючи що це не виділяться додаткові кошти. Тож пан Наливайко сподівається, що НСТУ найближчим часом отримає зекономлені кошти під час проведення «Євробачення», які покриють частину недофінансування Суспільного мовника у 2017 році.

Про решту коштів, які згідно з Законом «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» має отримати НСТУ, поки що мова йшла, сказав Олег Наливайко.

Нагадаємо, відповідно до Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні» бюджет Суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ «НСТУ» мала б отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень, проте у Держбюджеті на цей рік закладено лише 75% цієї суми – 970,79 млн грн. Не вистачає 323, 65 млн грн. Якщо НСТУ отримає 128,4 млн грн, тоді не вистачатиме 195,25 млн. грн.

Як писав сайт «Суспільне мовлення», виконавчий директор Національної суспільної телерадіокомпанії України Олександр Лієв зазначив, що команда «Євробачення» спромоглася заощадити та залишити на казначейських рахунках понад 128 млн. грн. У НСТУ сподівалися, що ці кошти підуть на розвиток Суспільного мовлення в Україні. 

Додамо, через недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії трансляція зимової Олімпіади-2018 у Кореї та літньої Олімпіади-2020 в Японії на «UA: Першому» була під загрозою. Загальна сума витрат на придбання прав на трансляцію обох ігор становить 3 млн дол., з яких 600 тис. дол. необхідно заплатити уже до кінця 2017 року, передала прес-служба НСТУ. За даними телеканалу «UA: Перший», на забезпечення сигналу, облаштування студії та відправку двох знімальних груп до Кореї та Японії мовнику необхідно витрати близько 4,6 млн грн.

2 листопада Олег Наливайко сказав, що «на одному з найближчих засідань уряду буде прийняте рішення і бюджетні гроші, зекономлені Національною суспільною телерадіокомпанією України на "Євробаченні", а це 128 млн 400 тис грн., будуть передані на бюджетну програму Суспільного». Тоді голова правління НСТУ Зураб Аласанія додав, що ці кошти відразу підуть на покриття затрат на показ літньої Олімпіади в Токіо-2020 та зимової Олімпіади-2018 і зимових Паралімпійських ігор у Південній Кореї (місті Пхьончхан).

Фото: Олексій Темченко

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду