Колегія Держкомтелерадіо визнала стан перетворення НТКУ в Суспільне задовільним

Колегія Держкомтелерадіо визнала стан перетворення НТКУ в Суспільне задовільним

14:28,
29 Березня 2016
2552

Колегія Держкомтелерадіо визнала стан перетворення НТКУ в Суспільне задовільним

14:28,
29 Березня 2016
2552
Колегія Держкомтелерадіо визнала стан перетворення НТКУ в Суспільне задовільним
Колегія Держкомтелерадіо визнала стан перетворення НТКУ в Суспільне задовільним
Колегія Держкомтелерадіо 29 березня 2016 року розглянула питання «Про стан виконання заходів щодо перетворення Національної телекомпанії України в публічне акціонерне товариство “Національна суспільна телерадіокомпанія України”».

Держкомтелерадіо здійснило низку заходів для перетворення НТКУ в ПАТ НСТУ, а саме затвердив 28 передавальних актів балансових рахунків, матеріальних цінностей, активів та зобов’язань суб’єктів, які реорганізуються шляхом приєднання до НТКУ, затвердив паспорт бюджетної програми, що розблокувало можливість отримання бюджетних надходжень та проведення розрахунків НТКУ та її філіями; оновив склад комісії з реорганізації ДП «Студія “Укртелефільм”» тощо. Про це під час колегії доповів начальник управління телебачення і радіомовлення Микола Білоус.

За його словами, процес приєднання ДТРО до НТКУ може вважатися закінченим лише після внесення відомостей до Єдиного реєстру юридичних осіб та затвердження нової редакції Статуту НТКУ в частині правонаступництва. «У зв’язку з цим потрібно прискорити процес державної реєстрації припинення державних телерадіоорганізацій. Крім того, потребує активізації робота щодо затвердження Держкомтелерадіо передавальних актів балансових рахунків, матеріальних цінностей, активів та зобов’язань ДТРК “Крим” та ДТРК Севастопольська РДТРК до НТКУ. Також необхідно врегулювати питання радіомовлення НТКУ в частині врахування погодженої мовниками та затвердженої Держкомтелерадіо у вересні 2015 року уніфікованої сітки мовлення ОДТРК та НРКУ у FM, УКХ-ЧМ та проводовій радіомережі шляхом внесення відповідних змін до ліцензій на радіомовлення», – зазначив Микола Білоус.

На його думку, без оптимізації структури об’єднаної НТКУ не буде підвищення ефективності управління об’єднаною системою НТКУ по завершенню першого етапу перетворення.

У генерального директора НТКУ Зураба Аласанії виникли зауваження до доповіді в частині оптимізації структури, узаконення земельної ділянки та будівлі НТКУ тощо. На його думку, не можна вимагати від НТКУ зробити за кілька тижнів те, що мало бути зроблено давно, і не робилося роками.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко у своєму виступі зазначив, що у створенні Суспільного мовлення залишилося пройти останній дюйм. «Мені здається, що ми проходимо останній дюйм в створенні СМ, але ми його маємо пройти. Але, читаючи деякі інтерв’ю, у мене виникла думка, що всі керівники НТКУ зібралися балотуватися на голову правління НСТУ. Це добре, тому що буде взаємна конкуренція. Але треба, щоб ми не розвалили злагодженість наших дій, бо це зашкодить проекту. Зокрема,  перший заступник генерального директора НТКУ Олександр Харебін сказав про те, що при створенні суспільного виявлені факти корупції. Мені дивно, бо деякі озвученні факти відомі вже багато років (Euronews та ін.). Також дивують звинувачення щодо розбудови мовлення на Донбасі. В тій ситуації, коли терористи захопили Донецьк і Луганськ, може ми й робили помилки, розвиваючи мовлення на Донбасі. Але якби ми тоді діяли, як нам рекомендував, наприклад, Мінекономіки, то мовлення ще довго б не було. Нам є що сказати, що ми зробили в Донецькій та Луганській областях, але не сьогодні. Дивно, що про факти корупції говорять в інтерв’ю, в той час, як акти підписуються без зауважень, штатний розклад затверджується без зауважень, і коли від пана Харебіна звучать слова про державну зраду, то за них треба відповідати. Чекаємо, що буде подальша інформація», – сказав Наливайко.

Голова Держкомтелерадіо також роз’яснив, чому виникли проблеми з фінансуванням філій НТКУ. «Раніше ми планували, що 1 квітня 2016 року буде створено ПАТ НСТУ. І ми хотіли передати цій юридичній особі всю систему фінансування. У нас були сумніви в кадровому потенціалі НТКУ, чи зможуть вони в такий короткий термін професійно виконувати всі функції розпорядника коштів. Потім на засіданні уряду ми погодилися передати це НТКУ зараз, враховуючи інтереси людей, яким заборгували зарплати. Якби у нас було завдання ліквідувати, то ми б уже давно це зробили, але у нас є завдання реформувати, і ми саме у такий спосіб створюємо ПАТ НСТУ», – додав Олег Наливайко.

Колегія Держкомтелерадіо, заслухавши доповідь Миколи Білоуса та взявши до уваги зауваження виступаючих, ухвалила рішення визнати стан перетворення НТКУ в Суспільне задовільним. Головам комісії з реорганізації державних ТРО доручено у тижневий термін забезпечити здійснення держреєстрації припинення юросіб. Управлінням внутрішнього аудиту та телебачення і радіомовлення мають тримати на постійному контролі роботу комісії з реорганізації ДП «Укртелефільм»; голові комісії з реорганізації ДТРК «Крим» та Севастопольської РДТРК Сергію Омельчуку треба невідкладно подати на затвердження голові Держкомтелерадіо передавальні акти балансових рахунків, матеріальних цінностей, активів та зобов’язань суб’єктів, що реорганізуються, до НТКУ. Юрвідділ спільно з управлінням телебачення і радіомовлення мають опрацювати наданий НТКУ проект Статуту НТКУ у новій редакції та подати його на затвердження голові Держкомтелерадіо.

Колегія також вирішила, що НТКУ до 15 квітня 2016 року має вжити заходів щодо приведення умов ліцензій в частині впорядкування відрізків радіомовлення НТКУ у відповідність до погоджених Держкомтелерадіо сіток мовлення у FM, УКХ-ЧМ та проводовій радіомережі шляхом внесення відповідних змін до ліцензій на радіомовлення. А до 22 квітня 2016 року забезпечити розробку та подання на затвердження Держкомтелерадіо проекту оптимізованої структури та штатного розпису НТКУ, а також забезпечити переоформлення в установленому порядку речових прав на передане в оперативне управління майно та земельні ділянки, на яких воно знаходиться.

Крім того, колегія доручила управлінню розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції забезпечити розробку та супровід нормативно-правового акта щодо затвердження Статуту ПАТ «НСТУ».

Контроль за виконанням цього рішення покладено на голову Держкомтелерадіо Олега Наливайка.

Нагадаємо, 15 березня народні депутати з Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики зареєстрували законопроект № 4232 «Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» (щодо порядку приєднання ДП «Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм"»).

За чинним законодавством, «Укретелефільм», Національна радіокомпанія України, державна телерадіокомпанія «Культура» та всі обласні й регіональні державні телерадіокомпанії мають спершу приєднатися до НТКУ, після чого на їхній базі має бути створено НСТУ.

Нині вже всі суб’єкти реформування приєдналися до НТКУ, крім «Укртелефільму». Фактичний саботаж «Укртелефільмом» процесу приєднання до НТКУ призвів до неможливості створити ПАТ «НСТУ».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду