23 липня Комітет свободи слова розгляне зміни до закону про суспільне мовлення

12:30,
22 Липня 2014
1621

23 липня Комітет свободи слова розгляне зміни до закону про суспільне мовлення

12:30,
22 Липня 2014
1621
23 липня Комітет свободи слова розгляне зміни до закону про суспільне мовлення
23 липня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації проведе чергове засідання, під час якого планується розглянути, зокрема, і зміни до Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

Ідеться про розгляд законопроекту №4224а «Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» (щодо уточнення окремих положень)», авторами якого виступили голова Комітету Микола Томенко, депутати Олена Кондратюк, Олександр Абдуллін, Ірина Геращенко, Андрій Шевченко. Він був зареєстрований у Верховній Раді 2 липня.

Автори законопроекту пропонують вилучити державну ТРК «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» з переліку державних мовників, на базі яких буде створюватися Національна суспільна телерадіокомпанія України (натомість використати її базу для створення іномовлення), а також не обмежувати її двома телеканалами.

Законопроект передбачає встановити чіткі вимоги, яким має відповідати особа, яка претендує на зайняття посади голови або члена правління НСТУ:

1) мати громадянство України;

2) проживати на території України останніх п'ять років;

3) мати повну вищу та загальний стаж роботи не менше п'яти років;

4) мати бездоганну ділову репутацію;

5) не може мати не погашену або не зняту в установленому законом порядку судимість.



Водночас на голову та членів правління НСТУ будуть поширюватися обмеження щодо сумісництва та суміщення з видами діяльності. Наглядова рада НСТУ, у випадку невиконання цих вимог, зобов'язана на найближчому засіданні припинити повноваження голови або відповідного члена правління.

Законодавці хочуть скасувати норму про фінансування НСТУ протягом перших чотирьох років лише за рахунок державного бюджету. За їхньою пропозицією, НСТУ одразу зможе фінансуватися за рахунок кількох джерел: продажу власної теле- і радіопродукції, плати за користування авторськими та суміжними правами; державного і місцевих бюджетів; добровільних і благодійних внесків, пожертвувань фізичних і юридичних осіб, крім анонімних; інших надходжень.

Також автори проекту пропонують, щоб НСТУ була проліцензована Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення шляхом переоформлення ліцензій Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України та обласних державних телерадіокомпаній.

Проте Медіаюрист Інституту медіа права Ігор Розкладай вважає, що законопроект про зміни до Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» не впроваджує кардинальних інновацій, а тільки «латає» дірки для того, щоб закон працював так, як і планувалося відпочатку.

Засідання 23 липня відбудеться за адресою: вул. М. Грушевського, 18/2, кімн. № 11, початок – о 14:00. 

Джерело: ІМП

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
rada.gov.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду