Комітет свободи слова не підтримав проект Княжицького про перетворення «Інтера» на канал суспільного мовлення

14:42,
19 Червня 2014
1641

Комітет свободи слова не підтримав проект Княжицького про перетворення «Інтера» на канал суспільного мовлення

14:42,
19 Червня 2014
1641
Комітет свободи слова не підтримав проект Княжицького про перетворення «Інтера» на канал суспільного мовлення
Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на засіданні 19 червня не підтримав законопроект № 4541 «Про створення організаційно-технічної бази та вивільнення додаткових каналів мовлення для запровадження другого телевізійного каналу суспільного телебачення України», внесений народним депутатом України Миколою Княжицьким. Більшість членів Комітету утрималися, Олександр Абдуллін проголосував проти.

Нагадаємо, Микола Княжицький пропонував створити другий суспільний телеканал на базі «Інтера». Він вважає, що держава не спромоглася вирішити питання про створення для громадського телеканалу організаційно-технічної бази та виділення додаткових каналів мовлення. Крім того, про це не йдеться й нещодавно ухваленому закону про створення СМ.

Однак ця проблема може бути усунена шляхом проведення ревізій виданих ліцензій та прийнятих рішень щодо ліцензування, вважає автор законопроекту. Одним із телеканалів, які свого часу незаконно отримали частоти, на думку Княжицького, є «Інтер». Саме на його базі Княжицький пропонує створити ще один канал СМ. На його думку, канал «Інтер», частина якого належить Росії, і має чи не найбільше покриття в Україні, мовить незаконно, оскільки серед його засновників іноземні структури, а саме російський «Первый канал».

Він пропонує, щоб Нацрада звернулася до суду про позбавлення ліцензії на мовлення в разі, якщо в засновниках телерадіоорганізації є іноземні юридичні або фізичні особи або особи без громадянства. Якщо це так, то суд визнає видану ліцензію нечинною. Вивільнені канали мовлення можуть використовуватися другим каналом суспільного мовлення як відокремленим підрозділом Національної телекомпанії України. Повний перелік каналів, на яких мають право мовити другий канал суспільного мовлення, за словами Княжицького, може затверджуватися поки що Комітетом з питань свободи слова та інформації на підставі інформації, отриманої від Нацради.

Княжицький нагадав, що відповідно до чинного законодавства в Україні заборонено заснування ТРО іноземними особами, або особами без громадянства.

«Незважаючи на це впродовж тривалого часу Нацрада видавала ліцензії ТРО, засновниками яких є іноземні юридичні особи. Одним з найяскравіших прикладів є незаконна видача ліцензій приватному АТ телеканал «Інтер» (29% належить «Первому каналу» Росії)», – зазначив він. 

Джерело: Суспільне мовлення

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
mvs.gov.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду