Команди двох проєктів Суспільного стали лауреатами премії імені Івана Франка

Команди двох проєктів Суспільного стали лауреатами премії імені Івана Франка

14:24,
28 Серпня 2024
490

Команди двох проєктів Суспільного стали лауреатами премії імені Івана Франка

14:24,
28 Серпня 2024
490
Команди двох проєктів Суспільного стали лауреатами премії імені Івана Франка
Команди двох проєктів Суспільного стали лауреатами премії імені Івана Франка
27 серпня в Національному музеї літератури відбулося вручення премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності.

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, команда «Суспільне Чернігів» отримала нагороду за трисерійний документальний фільм «Битва за Чернігів» у номінації «За кращий твір у телевізійній сфері», а «За кращий твір у радіомовній сфері» — автори «ППО: протипанічна оборона» на радіо «Культура». 

Премію імені Івана Франка щороку присуджують напередодні дня народження митця — 27 серпня. Нагороду заснували у 2003 році за ініціативи Держкомтелерадіо, Міністерства культури та Національної спілки журналістів України. Загалом на премію у 2024 році подали 29 творів різних жанрів.  Премією в розмірі 10 тисяч гривень нагороджують у чотирьох номінаціях. Переможців визначають шляхом відкритого голосування.

У  фільмі «Битва за Чернігів» мова йде про події лютого-березня 2022-го року, а героями стали військові-оборонці Чернігова. Над документальним проєктом працювали: Андрій Тіток, Алла Скорик, Микола Іванчик, Олександр Поліщук та Дмитро Сахон. Переглянути три серії «Битви за Чернігів» можна на ютуб-каналі «Суспільне Чернігів». 

Автор документального проєкту «Битва за Чернігів», завідувач редакції «Суспільне Чернігів» Андрій Тіток зазначив, що для команди є великою честю отримати цю премію, особливо після слів Олеся Саніна про те, що це робота не на рік, а на десятиліття.

«Весь творчий колектив стрічки — п’ять людей. І ці п’ятеро людей горіли цим фільмом і хотіли зробити його саме таким, на десятиліття. Цей фільм — подяка воїнам, які в найважчий час перших місяців вторгнення захистили наше місто і Київ від окупації», — каже Андрій Тіток.

У 55 випусках програми «ППО. Протипанічна оборона» команда проєкту аналізує найрізноманітніші форми та методи інформаційних диверсій, дає поради психологів щодо самозахисту, пояснює, як не стати співучасниками чи жертвами інформаційних злочинів. Автори — Вадим Карпʼяк, Оксана Мороз, Катерина Гольцберг, Лідія Смола, продюсерка проєкту — Юлія Загоруйко. Послухати проєкт можна на сайті радіо «Культура». 

Виконавча продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська відзначила, що це «надзвичайно приємна та заслужена відзнака», яка засвідчує вміння працювати з просвітницьким контентом.

 «Цього разу відзначено особливу програму, що темі дезінформації додала історичного контексту. Це допомагає краще осмислити цю важливу у воєнні часи тему», — зазначила  Ірина Славінська.

Нагадаємо, у 2023 році премію імені Івана Франка здобули два проєкти Суспільного. Володимир Кузик визнаний переможцем у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» за збірку публіцистичних творів «Дивниця». Режисер Сергій Лисенко та сценарист Олександр Зінченко здобули перемогу в номінації  «За кращий твір у телевізійній сфері» за документальний фільм «Колапс: як українці зруйнували імперію зла».

Лауреатами премії Франка у 2021 році були працівники Суспільного, члени наглядової ради НСТУ та медіаюрист. Зокрема, в номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» лауреатами стали автори книги «Суспільне мовлення в Україні: історія створення та виклики» («Друкарня Віол», Київ, 2019) Світлана Остапа, Вадим Міський та Ігор Розкладай.

 Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду