Суспільне презентувало документальний проєкт «Будапешт. Бомба під незалежність»

Суспільне презентувало документальний проєкт «Будапешт. Бомба під незалежність»

12:00,
24 Серпня 2024
1477

Суспільне презентувало документальний проєкт «Будапешт. Бомба під незалежність»

12:00,
24 Серпня 2024
1477
Суспільне презентувало документальний проєкт «Будапешт. Бомба під незалежність»
Суспільне презентувало документальний проєкт «Будапешт. Бомба під незалежність»
Фільм присвячений 30-річчю підписання Будапештського меморандуму та розкриває історичний контекст події й дає змогу глядачам дати відповідь на питання: ядерне роззброєння України — це загроза безпеці чи умова для становлення незалежної держави?

22 серпня на «Арт-причалі» за участі знімальної групи відбувся допрем’єрний показ двосерійного документального фільму «Будапешт. Бомба під незалежність».

Документальний фільм складається з розповідей автора й оповідача стрічки Юрія Макарова, відеохроніки, розмов з гостями, свідчень та оцінок безпосередніх учасників події, пояснень експертів, а також з анімації й графіки.

 Під час презентації фільму

Будапештський меморандум, підписаний у 1994 році, засвідчив, що США, Велика Британія та Росія визнають суверенітет України в обмін на передачу Києвом ядерної зброї Москві. Передумови його підписання, контекст події, настрої людей і думки безпосередніх учасників — усе це докладно зображено у фільмі. Глядачі матимуть змогу зануритися в історичну епоху, послухати очевидців тих подій, бачити докладну картину, щоб зробити власні висновки про шлях, який пройшла Україна за ці 30 років. Автор стрічки Юрій Макаров не ставив перед собою задачу робити висновки про правильність чи неправильність тих дій — він хоче, щоб їх зробили глядачі після перегляду, маючи для цього достатньо інформації. Адже особливої актуальності події 30-річної давнини набули під час повномасштабного вторгнення, у суспільстві не припиняються дискусії: Будапештський меморандум — це зрада чи перемога?

 Автор та оповідач фільму Юрій Макаров

«Не треба мати жодних ілюзій щодо ситуації, у якій ми зараз опинилися, не треба вигадувати того, чого не було й не могло бути. Цінність цього фільму полягає у тому, щоб усвідомити всю складність ситуації, у якій опинилась Україна у 1991 році. Фільм нагадує всі ці факти та дозволяє українському суспільству спробувати відрефлексувати», — говорить історик, автор фільму «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла» Олександр Зінченко.

 Олександр Зінченко

Його під час презентації назвали одним із «хрещених батьків» та ідейних натхненників документального фільму «Будапешт. Бомба під незалежність». Олександр Зінченко розповів, що ще у 2019 році, коли Суспільне планувало випуск фільмів про історію, одна з тем, які він запропонував, була якраз про ядерне роззброєння України з робочою назвою «Умови незалежності. Загрози незалежності».

«Багато хто каже: “Ми могли б не роззброюватись — і тоді б не було цієї війни”. Необхідний був такий фільм, який нагадає обставини, у яких усе відбувалось. У 86-му році після вибуху Чорнобиля в Україні почалися процеси, які зачіпали і звичайних людей з одного боку, а з іншого — зокрема компартійні еліти. Відцентрові процеси у Радянському Союзі народив Чорнобиль, ми про це розповідали в фільмі “Колапс. Як українці зруйнували імперію зла”. Потрібно було продовження, бо той фільм закінчувався саме проблемами, пов’язаними з ядерним роззброєнням», — розповідає Олександр Зінченко.

Юрій Макаров, представляючи знімальну групу, яка працювала над створенням фільму, назвав її «командою мрії». «Суспільне — це майданчик, де “варяться” ідеї, проєкти, думки. В якийсь момент Костянтин Стрюков, який тоді був виконавчим продюсером, сказав: “Бери оце!”. Я відповів: “Беру”. Як потім з’ясувалося, тема ще актуальніша, ніж просто розповідь про те, як це було», — говорить Юрій Макаров.

  Творча команда, яка працювала над фільмом

Разом з автором та оповідачем фільму Юрієм Макаровим над фільмом працювали режисер Роман Синчук; креативна продюсерка Олеся Моргунець-Ісаєнко; оператор-постановник Олег Авілов; режисерка анімації Ольга Гаврилова; виконавчий продюсер Олександр Опанасюк; продюсер Володимир Ладижець.

Зйомки документального проєкту «Будапешт. Бомба під незалежність» проходили в Україні, США й Угорщині. 

«У документальному фільмі завжди велике питання: а що буде на екрані? Якби можна було обійтися тільки хронікою, то ми обійшлися би хронікою — але її було замало. Тому я тряхнув стариною — поліз у кадр. Не від хорошого життя, по суті, не тому, що хотілося, — потрібно було чимось наповнювати стрічку. У нас був крихітний бюджет, буквально на чотири дні, щоб злітати в Штати. І ми вирішили, що полетимо. Наявність цих кадрів дає емоційну повноту географії, бо насправді доля України вирішувалася не в Україні», — пояснив у коментарі «Детектору медіа» автор та оповідач фільму Юрій Макаров.

 Юрій Макаров

Про події 30-річної давнини розповідають коментатори документального проєкту, серед яких дослідники, історики, військові, дипломати. Зокрема, старша дослідниця Центру Белфера Гарвардської школи Кеннеді Мар’яна Буджерин; політик і колишній голова Служби безпеки України Ігор Смешко; історик, директор Гарвардського українського наукового інституту Сергій Плохій; генерал-майор, колишній заступник командувача 43-ї армії Ракетних військ стратегічного призначення СРСР Микола Філатов; політик, дипломат, колишній посол України в США Валерій Чалий; журналістка, головна редакторка видання «Дзеркало тижня» Юлія Мостова. Фільм також містить одне з останніх прижиттєвих інтерв’ю Олександра Мартиненка, журналіста, генерального директора «Інтерфакс-Україна», колишнього прессекретаря президента України Леоніда Кучми.

Ще одним творчим рішенням було доповнити фільм анімацією, над якою працювала художниця Світлана Фесенко. Це додало фільму колориту й іронічно-саркастичного забарвлення.

 Світлана Фесенко

«Я людина іронічна, Сценарій Юрія Макарова теж передбачав іронію та сарказм. Це дуже серйозний матеріал, але чого б його не розбавити таким візуальним рядом? Це Макаров придумав, що це мають бути комікси. Я вирішила, що можуть бути комікси в певній гамі. Режисерка анімації Ольга Гаврилова додала картинці якоїсь експресії. Головне було знайти ту стильову лінію, яка б фільму не заважала і не була б занадто коміксом», — розповіла Світлана Фесенко.

За словами креативної продюсерки стрічки Олесі Моргунець-Ісаєнко, документальний проєкт буде цікавий для широкого кола глядачів. Вона сподівається, що зацікавить він і молодь і допоможе побачити помилки й сприймати історію без прикрас.

 Олеся Моргунець-Ісаєнко

«У першу чергу це для людей, які запитують “Чому нас не захистив Будапештський меморандум? У чому його колапс?”. Це дуже важливо, тому що багато в інтернеті бачу, коли говорять: чому нас не захистили? Чому так трапилося? Цей фільм для тих, хто задається цим питанням. А по-друге, я б хотіла, щоб його подивилася молодь, щоб вона не допускала компромісів і таких помилок, щоб ми не були низьковартісними, щоб ми себе дуже високо цінували як націю, як культуру, як народ», — пояснила Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Свідченням інтересу до теми Будапештського меморандуму було й те, що під час допрем’єрного показу глядачам продемонстрували дві серії фільму, хоча планувався показ лише однієї. Після перегляду першої серії на запитання, чи показувати другу, зал одноголосно відповів: «Так!». А по завершенню ще якийсь час не вщухали обговорення в неформальній обстановці.

 Валерій Чалий

 Інна Совсун

  Марина Порошенко

  Володимир Ладижець, Микола Чернотицький, Світлана Остапа, Юрій Макаров, Дмитро Козлов, Ольга Червакова

«Я маю оптимістичний погляд на події в тому сенсі, що ми відбулись. А могли не відбутись. І у цьому оптимізм. Багато було проти нас, якщо не сказати — все. А Україна залишилася не просто незалежною. Україна стала одним із ключових гравців на світовій арені», — сказав Юрій Макаров.

Суспільне має великі плани щодо подальшої долі документального проєкту «Будапешт. Бомба під незалежність». Зокрема тривають перемовини з українським Netflix, є сподівання на домовленості з всесвітнім Netflix та іншими великими платформами щодо його поширення, щоб якомога більша кількість глядачів мала змогу побачити стрічку.

  Володимир Ладижець

«У мене особисто як у продюсера план один. Юрій Макаров сьогодні сказав чітку фразу: російський контент шериться в десятки разів більше, ніж наш. Їхні наративи ми всі знаємо, наші наративи знають хай 3-5 мільйонів в Україні. Наша місія і наша мета — шерити наш контент по всьому світу. Щоб правда пішла по світу», — пояснює продюсер фільму Володимир Ладижець.

 Глядачі під час перегляду фільму «Будапешт. Бомба під незалежність»

Телепрем’єра документального проєкту «Будапешт. Бомба під незалежність» запланована на 24 серпня о 21:00 на Першому каналі Суспільного.

Фото: Ігор Васильєв; Анастасія Мантач, Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду