Суспільне анонсує прем'єру документального фільму «Крим. Звільнення»

Суспільне анонсує прем'єру документального фільму «Крим. Звільнення»

11:35,
21 Червня 2023
2239

Суспільне анонсує прем'єру документального фільму «Крим. Звільнення»

11:35,
21 Червня 2023
2239
Суспільне анонсує прем'єру документального фільму «Крим. Звільнення»
Суспільне анонсує прем'єру документального фільму «Крим. Звільнення»
Показ фільму про зрив плану росіян відокремити півострів у 1994 році відбудеться 28 червня о 21:00 на телеканалі «Суспільне Культура».

Документальний проєкт про спецоперацію українських спецпризначенців у Криму 1994 року на замовлення Суспільного мовника зняла «Кіностудія дитячих та юнацьких фільмів ім. О. О. Ханжонкова».

Про це йдеться на корпоративному сайті Суспільного.

У центрі оповіді спецпідрозділ СБУ «Альфа», який 29 років тому за одну ніч зупинив заколот ставлеників Росії, які прагнули відокремити півострів від України.Творці фільму поспілкувалися з учасниками спецоперації і з перших уст дізнались про події тих днів, до того ж перший голова СБУ України надав унікальні архівні кадри для фільму. Дана спецоперація тривала понад три місяці. Після захоплення СБУ Криму спецпризначенці підрозділу «Альфа» оселилися в актовій залі будівлі ще на 90 днів. Реконструкцію цих подій здійснено у фільмі.

Героями документальної стрічки «Крим. Звільнення» стали: перший голова Служби безпеки України, людина, яка першою отримала схвалення від президента Кравчука щодо початку спецоперації, — Євген Марчук; генерал-лейтенант СБУ Василь Крутов; генерал-майор СБУ Віталій Романченко; полковники СБУ Сергій Ропаєв та Павло Дубров, полковник Іван Якубець.

Сценарист фільму Сергій Лисенко зазначає, що їм вдалось поспілкуватися з людьми, які не люблять публічності, бо вони люди дії, а не майстри художнього слова; також за кілька днів до передчасної смерті вдалося записати інтерв'ю з першим головою Служби безпеки України, керівником спецоперації в Криму Євгеном Марчуком.

«Фільмом "Крим. Звільнення" наша знімальна група відкриває широкому глядачеві невідому сторінку новітньої історії України. Події 1994 стали справжнім тестом на зрілість та готовність відстоювати свою територіальну цілісність, і сьогодні ця істина є особливо актуальною», — зазначає  Сергій Лисенко.

До праці над документальним проєктом долучились люди, які протягом років висвітлюють російсько-українську війну, а саме: кінопродюсер, підприємець, військовий, керівник загону спецпризначення ударних дронів «Білий орел» Валерій Боровик; оператор стрічки, транслятор реалій війни в Україні Дмитро Санін; кінорежисер і сценарист Сергій Лисенко.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року незалежні продакшн-студії розпочали зйомки документальних фільмів «Крим. Звільнення», «Ізоляція» і «Тисячолітня війна. Історичний фронт», які виробляють на замовлення Першого каналу Суспільного.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду