Радіо «Культура» запускає новий блог «Знак переходу»

Радіо «Культура» запускає новий блог «Знак переходу»

17:41,
19 Червня 2023
2255

Радіо «Культура» запускає новий блог «Знак переходу»

17:41,
19 Червня 2023
2255
Радіо «Культура» запускає новий блог «Знак переходу»
Радіо «Культура» запускає новий блог «Знак переходу»
Радіоблог Данила Гайдамахи «Знак переходу», який стартує з 19 червня, розповідає про перехід на українську мову.

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, його можна слухати  на радіо «Культура» у будні о 12:35, 15:00 і 18:00.

Лайфхаками про те, як зробити перехід на українську простішим і комфортнішим для себе, ділитиметься мовний активіст і блогер Данило Гайдамаха. Він став відомим своїми відео, що надихають говорити українською. Свого часу Данило сам перейшов з російської на українську і тепер розкаже слухачам про свій досвід.

Данило Гайдамаха зізнається, що почав перехід на українську мову в 16 років і вже сім років розповідає про цей процес у своїх соцмережах, що допомогло йому багато речей зауважити та концептуалізувати. «Але зараз мені вперше випала можливість зібрати все це в одному місці й створити такий цілісний продукт. Щоб спробувати, як ми говоримо, дати вичерпну відповідь на невичерпну мовну дискусію. І нарешті розставити ті крапки над “ї”», — каже Данило Гайдамаха.

«Знак переходу» складатиметься з практичних порад про перехід на українську мову, а також розповість про  такі аспекти сучасного життя як сленг, англіцизми, ненормативна лексика та мова соцмереж, і взагалі як переходу на українську мову сприяють соцмережі та смартфони. Радіоблог міститиме і багато цікавинок. Слухачі дізнаються, приміром, про шлях до стандартизації української літери «ї», яка сьогодні стала не лише символом української мови, але й одним із символів боротьби України за свою незалежність.

Виконавча продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська зауважила, що вони вже мають традицію створення програм для популяризації української мови, і цього разу в їхньому полі зору ті слухачі і слухачки, які після 24 лютого вирішили перейти на українську мову, але не знають, з чого почати.

«Завдяки радіоблогу “Знак переходу” ми спробуємо показати, як цей процес можна зробити максимально комфортним і простим. Ми чудово розуміємо, в яких реаліях живуть сучасні люди, тож спробуємо врахувати і це. Одним словом, розкажемо про українську в соцмережах і поміркуємо, як правильно сказати “краш” українською», — говорить Ірина Славінська.

Перший випуск радіоблогу присвячений українській мові в соцмережах.

Радіо «Культура» можна слухати на хвилях у FM-діапазоні, а також в мобільному застосунку suspilne.radio в Google Play та App Store, і на сайті suspilne.radio.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду