Проєкти митців України та Великої Британії презентують на  EuroFestival у Ліверпулі

Проєкти митців України та Великої Британії презентують на EuroFestival у Ліверпулі

12:30,
8 Травня 2023
3107

Проєкти митців України та Великої Британії презентують на EuroFestival у Ліверпулі

12:30,
8 Травня 2023
3107
Проєкти митців України та Великої Британії презентують на  EuroFestival у Ліверпулі
Проєкти митців України та Великої Британії презентують на  EuroFestival у Ліверпулі
У Ліверпулі окрім пісенного конкурсу «Євробачення-2023» триває й культурний фестиваль EuroFestival, створений у колаборації України та Великої Британії.

Україна як переможниця «Євробачення-2022» мала приймати в себе цьогорічний пісенний конкурс, але через російське вторгнення місцем проведення «Євробачення-2023» обрали Велику Британію. Це стало підставою для об'єднання митців двох країн з метою підтримки та максимальної презентації України під час «Євробачення-2023». Про це розповідає сайт «Суспільне Культура».

EuroFestival презентує 24 проєкти, з яких 19 створено у співпраці митців двох країн. Розглянемо деякі з них більш докладно.

Інсталяція «Ізюм — Ліверпуль»

У найбільшому соборі Великої Британії — діючому Ліверпульському соборі — з 1 травня працює багатоканальна інсталяція «Ізюм — Ліверпуль» української художниці Каті Бучацької. Це відео зняте в режимі реального часу і зображує подорож, яку довелося пройти багатьом українцям під час війни. На екрані змінюються пейзажі українських міст і руйнування на маршруті залізничного сполучення від Ізюму до польського кордону. Художниця Катя Бучацька зазначає, що цю інсталяцію вона створила, щоб нагадати людям про війну в Україні. Проєкт триватиме до 19 травня.

Інсталяція «Соловейко — співоча пташка»

У різних куточках Ліверпуля встановлено 12 величезних птахів, які світяться. Це артінсталяції Soloveiko Songbird («Соловейко — співоча пташка»). Кожен соловейко має орнамент певного регіону країни, виконує свою пісню та розповідає свою історію. За задумом авторів проєкту, пташки мають презентувати регіони України від Києва до Карпат.

HOME

У Ліверпульській фотогалереї Open Eye Gallery, а також у багатьох артпросторах міста проходять виставки сучасної української фотографії. Також у рамках проєкту HOME презентовано короткометражний фільм про сучасних українських фотографів і додаток, що допоможе досліджувати незалежні кав'ярні, галереї та магазини Ліверпуля, у яких розміщені фотографії проєкту.

Sound of Freedom

У рамках проєкту The Wall Project, який реалізується Українським інститутом та культурною агенцією Port, у центрі Ліверпуля з'явився новий мурал. Його створили українська художниця Somari та британський художник Neil Keiting. Через музику мистецька робота досліджує культурну ідентичність націй та можливість знайти спільні риси. Подібні роботи вже є у Відні, Берліні, Марселі, Брюсселі та Найробі, і ось тепер до них долучився і Ліверпуль.

Eurovision Village

Eurovision Village — це офіційна фан-зона «Євробачення-2023», її відкриття відбулось 5 травня, і робота триватиме протягом наступних 10 днів. Яскраве відкриття Eurovision Village забезпечили минулорічні переможці Kalush Orchestra. Тут виступатимуть відомі українські виконавці та гурти, а саме: alyona alyona, «Антитіла», Go_A, Jerry Heil, — а Джамала виконає пісні зі свого нового альбому разом із симфонічним оркестром. 

Також тут є і VR-зона, де можна віртуально політати над столицею України, помилуватися красою українських ландшафтів і побачити руйнування, спричинені війною. 

Виставка від Music Saves UA познайомить усіх охочих з історією української музики. До того ж тут можна придбати сувенір на згадку від українських дизайнерів та брендів.

Нагадаємо, два півфінали і фінал «Євробачення-2023» відбудуться 9-го, 11-го і 13 травня у Ліверпулі на арені M&S Bank, яка вміщає 11 тисяч глядачів. У конкурсі візьмуть участь 37 країн.

Як раніше повідомлялося, 67-й Пісенний конкурс «Євробачення-2023» пройде в Ліверпулі.

Представником України на «Євробаченні-2023» є гурт TVORCHI, який одразу потрапляє у гранд-фінал шоу 13 травня, де виступить під номером 19 з оновленою версією пісні «Heart of Steel».

Прямі трансляції півфіналів та фіналу о 22:00 можна подивитись на телеканалі «Суспільне Культура», на сайтах «Суспільне Культура» та «Суспільне Євробачення».

Фото: Суспільне




Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду