Швеція планує збільшення підтримки Суспільному на 3 мільйони євро

Швеція планує збільшення підтримки Суспільному на 3 мільйони євро

10:53,
12 Лютого 2022
2946

Швеція планує збільшення підтримки Суспільному на 3 мільйони євро

10:53,
12 Лютого 2022
2946
Швеція планує збільшення підтримки Суспільному на 3 мільйони євро
Швеція планує збільшення підтримки Суспільному на 3 мільйони євро
Шведська підтримка буде спрямована на покращення регіональних новин та посилення мультимедійної й цифрової журналістики Суспільного.

Міністерка міжнародного розвитку Швеції Матильда Ернкранс анонсувала збільшення підтримки Національній суспільній телерадіокомпанії на 30 мільйонів шведських крон (3 мільйони євро) на покращення регіональних новин та посилення мультимедійної й цифрової журналістики Суспільного.

Про це вона сказала в рамках офіційного візиту до України під час зустрічі з головою правління Суспільного Миколою Чернотицьким.

Зустріч шведської делегації на чолі з представницею уряду Швеції з керівництвом НСТУ відбулася 10 лютого в Будинку Українського радіо на Хрещатику, 26.

«Сьогодні ми можемо оголосити про збільшення шведської підтримки на 30 мільйонів шведських крон з акцентом на покращення змісту регіональних новин, посиленні мультимедійної журналістики та цифрової платформи, модернізації апаратного і програмного забезпечення в регіональних відділеннях», — сказала Матильда Ернкранс.

За її словами, Швеція багато в чому сприяла реформі суспільного мовлення в Україні від її початку. Вона розповіла, що експертиза Sveriges Radio стала центральним елементом підтримки, дозволяючи людям у всіх регіонах України мати якісне, об’єктивне висвітлення новин, допомагаючи мовнику використовувати інновації, розвиваючи свою цифрову платформу.

«Внесок Швеції спрямований на те, щоб допомогти новоствореному Суспільному мовнику стати успішним, незалежним, інноваційним та добре функціональним медіа, яке надає громадянам об’єктивну інформацію, особливо це важливо під час кризи», зазначила вона.  

Під час зустрічі йшлося про те, що Суспільне та Офіс медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) у партнерстві із Crown Agents запускають другий етап спільного проєкту, що здійснюється за фінансової підтримки Швеції, з втілення підходу digital first у регіональних ньюзрумах Суспільного.

Під час першого етапу впровадження стратегії шведсько-українська команда розробила модель цифрової трансформації та протестувала її ефективність у пілотних філіях —  Суспільне Рівне, Суспільне Карпати, Суспільне Львів, Суспільне Харків. Також пілотні філії взяли участь у створенні бета-версії внутрішньої системи управління контентом Suspilne 2.0 та отримали нові технічні ресурси (камери, ноутбуки тощо). 

Наступний крок — до кінця 2022 року разом із колегами зі Шведського телебачення (SVT) та Шведського радіо (SR) трансформувати решту регіональних ньюзрумів та розширити цифрову локальну аудиторію Суспільного у кожній області країни для збільшення довіри до Суспільного. Також кожен із цих ньюзрумів буде посилено технічно, за ідентичною до пілотних філій конфігурацією. 

Микола Чернотицький сказав, що співпраця зі Швецією сприяла запровадженню у 2018 році підходу digital first.

«Завдяки підтримці регіональні філії мовника по всій країні мають можливість не лише технічно модернізуватися, а й впровадити найкращий шведський досвід. Я особисто помічаю поведінкові зміни співробітників, їхні потенціал і мотивація зростають завдяки цифровізації компанії, трансформації корпоративної культури та системи управління», розповів він.

«Злагоджена робота шведського уряду, Суспільного мовника та Crown Agents приносить свої результати. Частина серверного кластера та пілотні регіони вже оснащені технічним обладнанням і програмним забезпеченням. Діджитал-платформа набуває популярності. Саме зараз українці дивляться Олімпіаду-2022 на сторінці “Суспільне Спорт”. Також було створено мобільний додаток. Наступним кроком стане продовження процесу діджиталізації Суспільного та забезпечення ще 17 регіонів вкрай необхідним обладнанням», — додав заступник голови представництва Crown Agents в Україні Владислав Піонтковський.  

На думку голови наглядової ради НСТУ Світлани Остапи, довіра до Суспільного зростає. «На відміну від інших, ми працюємо за професійними стандартами. Досі існують загрози нашій незалежності. Багато політиків не розуміють значення Суспільного, намагаючись загнати нас в рамки то комерційного, то державного мовлення. І ми дуже вдячні Швеції за підтримку, особливо в питаннях діджиталізації, зміцнення регіональних філій і навчання кадрів», – сказала вона.

Нагадаємо, перший етап проєкту розпочався навесні 2018 року. Упродовж 2018–2019 років на базі пілотної філії Суспільне Рівне команда проєкту розробила та протестувала концепцію цифрового департаменту. Нові редакційні робочі процеси та стратегія цифрових новин лягли в основу моделі.

Восени 2019-го розпочалося розгортання напрацьованої концепції серед трьох нових пілотів проєкту: Суспільне Карпати, Суспільне Львів, Суспільне Харків. А на початку 2021 року проєкт залучив до редакційних змін наступні філії Суспільного.

Діджитал-трансформація регіональних ньюзрумів включає розробку програмного рішення з управління мультифункціональною редакцією (планування, продакшн, паблішинг). Також проєкт курує розробку центрального вебсайту новин та новинного мобільного додатку.

У 2019 році чотири пілотні філії отримали ноутбуки, монтажні станції, знімальні камери, мобільні пакети для зйомки й стрімінгу та інше. Головний офіс отримав ресурси для побудови власного кластера серверів для розміщення нових цифрових продуктів. 

Фото: Володимир Шевчук, Суспільне. На головному фото – Матильда Ернкранс з генпродюсеркою інформаційного мовлення  Ангеліною Карякіною у студії Ньюзхаусу

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Приехали
23:03 / 12.02.2022
разбазарят и не моргнут. швецы, понятно шо у вас там куры не клюют, но вы этими подачками делаете только хуже. мне вас жаль. и страну, которой приходится жить с этим недолугством, которое эксплуатирует высокую идею. дно.
Яна
21:18 / 12.02.2022
Дивлюсь відбір, в чаті постійно коменти 'А шо це за мужик в журі і шо він меле? Отакої. Вийти в люди це вам не лизати Аласанію і булити співробітників передпенсійного віку.
не можу терпіти
19:27 / 12.02.2022
Лодигін дякував воїнам, що на фронті захищають його. Але, ти, сволота.. ти послала хоч одного кореспондента з новин на фронт , щоб показати їх , ВОЇНІВ?
люпус
19:09 / 12.02.2022
Ось зараз іде відбір на Євробачення 2022. Дивлюсь і дивуюсь. На студію ньюзрум на Хрещатику 26 шведи дали купу грошей, але в результаті на екрані бачимо лайно. Відбір на євробачення роблять інші люди. Так, може, вся справа в тому, кому гроші попадають в руки? Може, треба поміняти керівництво Суспільного на аутсорсинг? І на Суспільному справи підуть куди краще? І шведам все дешевше обійдеться!
От і добре!
16:51 / 12.02.2022
Бідні кримчани Максим Кошелєв та Тетяна Рихтун на острови ще раз залітають та ще одну квартиру собі куплять, а Лодигін зніматиме сіквел Дід Панас: Повернення, а потім і за тетралогію можна взяться, Дід Панас: Свіжа кров, Дід Панас: Перезавантаження, Дід Панас: Тіні лягають опівдні та Дід Панас: Шепіт смерті.
Предложение
11:20 / 12.02.2022
"Заграница нам поможет"! Может вообще госбюджет суспильному уже не нужен и эти деньги лучше направить на потребности армии? Все равно смотреть нечего, а на зарплаты членам правления пусть жертвует кто-то другой. Может, сами зрители, если им это нравится.Сколько вы готовы выделить из своего кармана?
сколько еще?
11:10 / 12.02.2022
опять ныть начнут, шо денег нет, или уже хоть один отчет дадут, КУДА это все тратят, учитывая, что сидят в старом советском наследии, торгуют площадями получают из бюджета вагон, донорские. При этом сократили всех до минимума, опустили по профессиям. Себе - трем сошкам в правлении, подняли уже выше некуда. Сколько еще? Остап откатики получает? Или как эта тетка и пару человек в НР выписывают такие премии изарплаты за такой убогий мизер?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду