Із 1 січня Суспільне припиняє аналогове мовлення у 15 населених пунктах і трансляцію радіо на середніх хвилях

Із 1 січня Суспільне припиняє аналогове мовлення у 15 населених пунктах і трансляцію радіо на середніх хвилях

16:37,
30 Грудня 2021
5699

Із 1 січня Суспільне припиняє аналогове мовлення у 15 населених пунктах і трансляцію радіо на середніх хвилях

16:37,
30 Грудня 2021
5699
Із 1 січня Суспільне припиняє аналогове мовлення у 15 населених пунктах і трансляцію радіо на середніх хвилях
Із 1 січня Суспільне припиняє аналогове мовлення у 15 населених пунктах і трансляцію радіо на середніх хвилях
Причинами припинення трансляцій є значне підвищення тарифів на трансляцію від Концерну РРТ, зростання комунальних тарифів і недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії на 22%.

Із першого січня 2022 року «UA: Перший» припиняє аналогове мовлення у восьми населених пунктах, регіональне мовлення Суспільного — у 7 населених пунктах. «Українське радіо» припиняє трансляції на середніх хвилях (в СХ-діапазоні на частоті 549 кГц) у с. Луч Миколаївської області.

Про це повідомила пресслужба Суспільного.

21 грудня 2021 року Суспільне повідомило про відповідне рішення державного оператора, що надає послуги трансляції — Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (Концерн РРТ).

Причинами припинення зазначених трансляцій є:

  • значне підвищення тарифів на трансляцію від Концерну РРТ (аналоговими телевізійними передавачами — до 23,6% залежно від потужності, а радіотрансляції потужним СХ-передавачем — на 38,8%);
  • зростання комунальних тарифів та вартості обслуговування інфраструктурних об'єктів;
  • недофінансування телерадіокомпанії на 22% (Суспільний мовник недоотримає у 2022 році 526 млн грн).

Попри ці складні умови, правління Суспільного все ж вирішило не зменшувати видатки на трансляцію телерадіопрограм та залишити їх на рівні 2021 року.

Суспільне продовжує телевізійне мовлення на супутнику, в багатоканальній ефірній мережі DVB-T2, в аналогу (на територіях, які межують з окупованими або тимчасово непідконтрольними територіями), у кабельних мережах провайдерів програмної послуги та в мережах ОТТ-провайдерів, радіомовлення — в FM-діапазоні, СХ-діапазоні (Часів Яр на частоті 873 кГц), УКХ-діапазоні, на супутнику та у цифровому  ефірі  DAB+ (у Києві). 

Зважаючи ж на необхідність повних та своєчасних розрахунків з державним Концерном РРТ в межах наявного бюджету, Суспільний мовник припинить замовлення послуг з трансляції своїх телерадіопрограм такими передавачами:

  • трансляції «Українського радіо» передавачем в СХ-діапазоні на частоті 549 кГц у с. Луч Миколаївської області, 
  • аналогового телевізійного мовлення каналу «UA: Перший» та каналів регіонального мовлення в таких населених пунктах:

У разі отримання належного фінансування на Суспільному кажуть, що готові відновити мовлення на зазначених передавачах.

Нагадаємо,  у січні 2019 року за заявою НСТУ Нацрада анулювала 21 ліцензію на ефірне аналогове мовлення 15 філій та 259 аналогових частот «UA: Першого», залишивши аналогове мовлення тільки у прикордонних областях. 

У грудні 2020 року директор з організації та розвитку мереж телерадіомовлення Суспільного Дмитро Грузинський розповів, шо аналогове телевізійне мовлення залишилося в зоні проведення ООС та для мовлення на АР Крим. «UA: Перший» мовить на 18 частотах за ліцензією та на 7 частотах за тимчасовими дозволами. «UA: Культура» мовить на одній частоті за тимчасовим дозволом. «UA: Донбас» мовить на 11 частотах за ліцензією та на 7 частотах за тимчасовими дозволами. «UA: Херсон» мовить на одній частоті за ліцензією та на трьох частотах за тимчасовими дозволами. «UA: Крим» мовить на одній частоті за тимчасовим дозволом. 

За його словами, до цього часу НСТУ використовувала 49 аналогових каналів. Обсяги мовлення за ліцензіями складають: на «UA: Першому» — 18 годин 42 хвилини на добу, на «UA: Культурі» — 24 години на добу, на «UA: Донбасі» — 18 годин на добу, на «UA: Херсоні» — 24 години на добу, а в Генічеську - 10 годин на добу.

1 квітня 2021 року суспільні канали відновили аналогове мовлення на кордоні з Росією, зокрема у Сумській, Харківській і Чернігівській областях.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Василь
16:33 / 22.01.2022
Чомусь РФ знаходить потрібні кошти і її "Вести FM" чутно в Харківській області майже цілодобово. А таке довгоочікуване мовлення Українського радіо на СХ знову пропало...Поверніть надію!!!
Перець
15:15 / 10.01.2022
Між іншим, радіо "Вєсті" на середніх хвилях працює цілодобово і без перерви на обід, поливаючи інформаційним лайном нашу країну. В такій ситуації рішення керівництва Суспільного припинити мовлення на середніх хвилях вважаю спланованою диверсією проти держави Україна. Сподіваюсь, колись усіх причетних до цих рішень притягнуть до відповідальності. Гниди кляті, присмокталися до бюджету, ще й підриваєте обороноздатність на інформайійному фронті. Як можна було довірити реорганізацію державного ТБ у суспільне усілякій наволочі? Авантюристам і пристосуванцям? Горіть у пеклі, Аласанії, Чорнотицькі, Грузинські і інша наволоч, що скористалася своїм шансом. Не розповідайте мені про високі цілі, хапуги, судити вас будуть по справах.
менеджмент
19:48 / 07.01.2022
Не соромно. Є бюджет. Треба гроші освоювати. Ми і стараємося. Виходить. А раби нехай працюють. Хто на кого "вивчився".
Глядачі
14:08 / 07.01.2022
А менеджменту суспільного НЕ СОРОМНО отримувати премії у такій ситуації? Мовлення припинили, а самі гайнули у теплі краї відпочивати, бо ж є тепер за що. Ще й світлинами у соцмережах хизуються! Якось це цинічно виглядає, не по-людськи!
Відділ кадрів
13:21 / 06.01.2022
(ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації») Розмір посадового окладу голови та членів правління АТ «НСТУ» встановлюється Наглядовою радою АТ «НСТУ» у відповідних контрактах. До структури оплати праці голови правління в грудні 2021 року входять заробітна плата по окладу, компенсація за роботу вихідні дні, надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, премія. Загальний обсяг виплачених коштів голові правління АТ «НСТУ» після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 340 926,88 грн. До структури оплати праці у грудні 2021 року п’яти членів правління входять: заробітна плата по окладу, компенсація за роботу вихідні дні, оплата праці за дні у відрядженні, відпускні, премія. Загальний обсяг виплачених коштів членам правління АТ «НСТУ» за місцем роботи після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 1 275 830,57 грн.
НР
13:05 / 06.01.2022
Рейтинги  відсутні, а гроші - за розкладом! Вони репетують про недофінансування суспільного мовника, заявляють про тиск на суспільне і водночас припиняють аналогове мовлення у 15 населених пунктах і трансляцію радіо на середніх хвилях і  СПРАВНО отримують нічогенькі премії за свої "титанічні надзусилля". Пора  вже замінити це правління жадібних недолугих керманичів, чи не так?5. Про результати щорічної оцінки та преміювання правління АТ «НСТУ» Євген Глібовицький поінформував, що Комітет з питань призначень та винагород посадових осіб Наглядової ради АТ «НСТУ» заслухав усіх членів правління із самооцінкою їхньої роботи, провів власне оцінювання роботи правління, надав рекомендації кожному члену правління і рекомендує Наглядовій раді на підставі результатів щорічної оцінки правління АТ «НСТУ» преміювати голову правління у розмірі 1 (одного) посадового окладу; членів правління Тетяну Кісельчук і Дмитра Хоркіна – у розмірі 1 (одного) посадового окладу; членів правління Ярослава Лодигіна і Родіона Кочубея у розмірі – 0,5 посадового окладу. Світлана Остапа додала, що від голови правління надійшло подання про преміювання членів правління, комітет розглянув подання голови правління, але рішення комітету відрізняються від пропонованого у поданні. Лаврентій Малазонія зауважив, що самооцінки Дмитра Хоркіна і Тетяни Кісельчук підготовлені адекватно, і єдиний, хто відзначив недоліки, – це Родіон Кочубей. Максим Кречетов запитав, який посадовий оклад голови правління? Микола Чернотицький відповів, що наразі посадовий оклад голови правління 189 тисяч гривень. Вирішили: Відповідно до розділу ІІ Положення про Наглядову раду АТ «НСТУ», затвердженого наказом Держкомтелерадіо від 03.11.2020 № 102, пункту 3.1 Положення про періодичну оцінку правління АТ «НСТУ», пункту 4.6.3 Положення про винагороду правління акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», пункту 5.5 Контракту з головою правління АТ «НСТУ», на підставі результатів щорічної оцінки правління АТ «НСТУ» преміювати голову правління Чернотицького М.М. у розмірі 1 (одного) його посадового окладу (в абсолютному виразі). Голосування: За – 11 (Д. Ананьєв, К. Батенко, В. Бобиренко, Н. Гарач, Є. Глібовицький, Р. Горбань, В. Міський, С. Остапа, О. Павліченко, О. Романюк, Г. Титиш). Проти – 1 (Л. Малазонія). Утрималися – 2 (Л. Березовська, О. Харченко). Не голосували – 1 (М. Кречетов). Рішення прийнято. ( Протокол засідання НР №66 від 23.12.2021р)
Андрій
11:17 / 01.01.2022
Ууу, як все запущено... Була одна радіостанція на СХ і ту закрили... А Свобода ФМ вже декілька років ніяк не може почати трансляцію на СХ через перешкоди з боку держави... Хоча враховуючи ситуацію на сході і півдні, мовлення на СХ нам потрібно, як ніколи!
Андрій
11:17 / 01.01.2022
Ууу, як все запущено... Була одна радіостанція на СХ і ту закрили... А Свобода ФМ вже декілька років ніяк не може почати трансляцію на СХ через перешкоди з боку держави... Хоча враховуючи ситуацію на сході і півдні, мовлення на СХ нам потрібно, як ніколи!
Пропозиція
16:55 / 30.12.2021
Годі скиглити! Зменшіть зарплати і премії членам правління і відновіть мовлення! Припиняйте говорити про недофінансування, коли зарплати верхівки менеджменту суспільного зростають щороку. Починати треба з себе! От і почніть!
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду