Журналістів Суспільного навчали етично говорити про спортсменів з інвалідністю

Журналістів Суспільного навчали етично говорити про спортсменів з інвалідністю

12:28,
6 Жовтня 2021
1845

Журналістів Суспільного навчали етично говорити про спортсменів з інвалідністю

12:28,
6 Жовтня 2021
1845
Журналістів Суспільного навчали етично говорити про спортсменів з інвалідністю
Журналістів Суспільного навчали етично говорити про спортсменів з інвалідністю
Під час тренінгу з командою спортивної редакції Суспільного обговорили сучасну термінологію, баланс думок та емоційну складову у висвітленні інклюзії в спорті.

Академія суспільного мовлення за підтримки партнерів провела онлайн-тренінг про дотримання стандартів висвітлення інклюзії у спорті для команда спортивної редакції Суспільного.

Про це повідомила пресслужба Суспільного.

Виконавча директорка Інституту масової інформації, членкиня наглядовї ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Оксана Романюк вважає, що спортивні редакції різних медіа часто оминають увагою тему інклюзії, більше приділяючи увагу політичним чи економічним тренінгам. На її думку, питання етики, професіоналізму та знання теми у сфері показу спортсменів з інвалідністю сьогодні досить актуальне.

«Саме тому було вирішено зосередитися на тренуванні спортивної редакції та ще більше посилити їхні знання», — зазначила вона.

За словами президента Національного паралімпійського комітету України Валерія Сушкевича, радянський погляд на меншовартість спортсменів з інвалідністю досі зустрічається в багатьох українських ЗМІ.

«Для нас однозначно було важливим, що багато телеканалів, серед яких і Суспільне мовлення, масштабно показали все, що відбувалося на Паралімпійських іграх, — зазначив Валерій Сушкевич.

На його думку, у медіа все ще виникають ситуації, які є проблемними з точки зору забезпечення прав, відсутності дискримінації, питань етики та професіоналізму медійників.

«Цей радянський погляд на меншовартість спортсменів з інвалідністю потрібно прибрати та йти в ногу з цивілізованим світом, де основа медійної етики — рівне ставлення до всіх спортсменів і їхніх досягнень», – сказав він.

Членкиня Наглядової ради Суспільного у сфері захисту прав людей з інвалідністю Наталія Гарач додала, що Суспільне мовлення під час Паралімпіади-2020 показало на своїх платформах понад 171 годину різноманітного контенту, включно з трансляціями ігор та спецпроєктами.

Вона зазначила, що професіоналізм журналістів стосується не лише знання правильності вживання термінології, а й уміння етично говорити про спортсменів з інвалідністю.

За словами члена наглядової ради Суспільного та координатора Медіаруху Вадима Міського, у 2019 році Суспільне мовлення одним із перших долучилося до неформального об’єднання українських медіа, які відстоюють журналістські стандарти у засобах масової інформації.

«Сьогодні учасниками Медіаруху є близько 70 українських редакцій, громадських організацій та журналістів. Нам важливо не тільки наголошувати на дотриманні стандартів, а й допомагати членам спільноти на практиці вдосконалювати свою роботу. Тому ми радо підтримали організацію цієї дискусії та розібрали кейси, зокрема з висвітлення Паралімпіади, щоб усунути недоліки й допомогти Суспільному досягти найвищої планки у створенні контенту про людей з інвалідністю»,  – поділився він.

Нагадаємо, 3 вересня 2021 року під час «Студії Паралімпійських ігор» у рубриці «Цифри» ведучий Денис Зерченко порівняв кількість медалей паралімпійців та олімпійців та їхні заробітки. Після цього Редакційна рада Суспільного мовника виявила у цьому випуску порушення стандарту точності й повноти інформації, відмови від дискримінації та відділення фактів від коментарів. Команда Суспільного вибачилася за некоректну інформацію в ефірі щодо заробітків паралімпійців. 

Тоді згідно з рекомендацією редакційної ради для недопущення некоректного висвітлення теми Паралімпіади спортивна редакція вирішила провести для команди додаткове навчання з висвітлення інклюзивної тематики, зокрема життя людей з інвалідністю.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду