Філії Суспільного покажуть прем’єру фільму «Кіровоградщина: життя на урані»

Філії Суспільного покажуть прем’єру фільму «Кіровоградщина: життя на урані»

09:09,
20 Грудня 2021
1752

Філії Суспільного покажуть прем’єру фільму «Кіровоградщина: життя на урані»

09:09,
20 Грудня 2021
1752
Філії Суспільного покажуть прем’єру фільму «Кіровоградщина: життя на урані»
Філії Суспільного покажуть прем’єру фільму «Кіровоградщина: життя на урані»
Над фільмом працювала команда Суспільного разом зі строннім продакшном.

20 грудня о 16:05 всі регіональні телеканали філій Суспільного покажуть прем’єру документального фільму «Кіровоградщина: життя на урані».

Ідея фільму належить продюсерці «Суспільне Одеса» Олені Кваші, яка раніше працювала у Кропивницькому, та продюсерці «Суспільне Кропивницький» Яні Бабак. Фільм знімала кропивницька команда Олени Горобець. У липні з нею підписали договір через Prozorro на 200 тис грн.

Фільм знімали впродовж літа-осені 2021 року. Зйомки відбувалися у Кропивницькому, Смоліному, Києві, Одесі. Режисер — Катерина Мурована, оператор — Олександр Касьяненко.

У фільмі йдеться про уранові ресурси Кіровоградщини, кризу видобувних підприємств, майбутнє уранових шахт, про те, як видобуток впливає на екологію та жителів області.

Тему розкривали через історію головного героя стрічки, Максима. Його дід працював у геологічній розвідці, розвідував поклади урану, батько був шахтарем, Максим теж працює на шахті. 

«На Кіровоградщині ми народжуємось і живемо з якоюсь такою фаталістичною приреченістю, мовляв, хворіємо, вмираємо, все через нього, через уран. Є багато страхів, міфів, стигматизації працівників уранодобувного підприємства, власне шахтарів. Ми самі, взявшись за цю тему, спершу були спантеличені тим, куди розвернути дослідження, яким має бути меседж. Адже тут і енергетична безпека, і екологія, і здоров’я, і долі людей», — зазначає Олена Горобець.

Яна Бабак каже, що тема видобутку урану на Кіровоградщині роками оповита нерозумінням того, що ж насправді відбувається. «В інформаційному просторі зазвичай висвітлювалися страйки шахтарів, озвучувались суми заборгованості заробітної плати, але у цьому потоці констатації фактів бракувало глибинної аналітики першопричин. Те саме і стосовно екологічних питань, пов’язаних з ураном — про потенційні ризики нібито знають усі, але як цьому можна реально протистояти і які кроки для цього варто зробити — говорять рідко»,  — розповіла вона.

24 грудня о 14:00 заплановано офлайн-презентацію фільму в Київському хабі Академії суспільного мовлення (Київ, Хрещатик, 26). Участь в обговоренні стрічки візьмуть автори документального фільму, команда Суспільного, представники міністерства енергетики, Енергоатому, шахтарських профспілок та громадських організацій. Для відвідування заходу потрібно зареєструватися за посиланням26 грудня о 12:50 в ефірі Суспільного буде повтор стрічки.

Нагадаємо, у жовтні філії Суспільного показали документальний фільм-експедицію «Печерні», над яким разом працювали команда тернопільської філії Суспільного і незалежний продакшн.

18 грудня філії Суспільного показали документальний фільм «Сільське кіно Владислава Чабанюка», ідея якого належить продюсерці Черкаської філії Олені Баніній. Стрічку відзняв режисер Олексій Хуторний.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду