На Суспільному навесні відбудеться дві прем’єри проєктів про національні спільноти

На Суспільному навесні відбудеться дві прем’єри проєктів про національні спільноти

17:14,
22 Січня 2021
2504

На Суспільному навесні відбудеться дві прем’єри проєктів про національні спільноти

17:14,
22 Січня 2021
2504
На Суспільному навесні відбудеться дві прем’єри проєктів про національні спільноти
На Суспільному навесні відбудеться дві прем’єри проєктів про національні спільноти
Це будуть проєкти про ромів та одяг національних спільнот.

Координаційний центр мовлення національний меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України завершує виробництво двох проєктів, прем’єра яких запланована навесні 2021 року.

Про це розповіла керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин НСТУ Анастасія Гудима під час онлайн-презентації «Реалізація прав національних меншин і корінних народів України на Суспільному мовленні», яка відбулася 22 січня.

За її словами, це будуть проєкти про ромів та одяг національних спільнот.

«У березні відбудеться прем’єра уже готового проєкту "Візуальний код", який Суспільний мовник зміг реалізувати за допомогою продакшну», – сказала Анастасія Гудима.

Вона зазначила, що «Візуальний код» – не просто про одяг, а про історію національних спільнот. Заплановано 6 випусків про шість національних спільнот, чиї представники живуть у різних куточках України. Знімальні групи працювали на Закарпатті, у Дніпрі та Білій Церкві.

8 квітня, у Міжнародний день ромів, в ефірі регіональних мовників та у соцмережах Суспільного покажуть короткометражний документальний фільм про ромів «Невидима правда». Цей проєкт Координаційний центр реалізовує також за допомогою продакшну разом із Міжнародним фондом «Відродження».

Анастасія Гудима розповіла, що наразі відбуваються зйомки цього проєкту, затверджений сценарій.

«Редакційна частина залишається за Координаційним центром, ми вичитуємо сценарії, спілкуємося з героями», – додала вона.

«Невидима правда» – короткометражний документальний фільм про зміну наративів та стереотипів щодо однієї з найчутливіших націонаних спільнот.

Також у 2021 році планують продовжити проєкт «Зрозумій свого сусіда», який вийшов у 2020 році до Міжнародного дня рідної мови 21 лютого.  Цього разу в ефірі філій прозвучить 6 мов національних спільнот.

Окрім того, у планах продовжити виробництвоексплейнерів «Якою була б Україна, якби не її багатонаціональне населення?». Наприкінці 2020 року в соцмережах та регіональних каналах показали 10 експейнерів.

Нагадаємо, у 2020 році філії НСТУ, суспільні канали «UA: Культура» та «UA: Перший» показали документальні історії «Відтінки України». Це 24 короткометражні документальні історії про талановитих представників 17 національних спільнот, що живуть в Україні: словацької, румунської, німецької, вірменської, ромської, угорської, болгарської, гагаузької, молдавської, єврейської, білоруської, польської, чеської, грецької, азербайджанської, караїмської та кримськотатарської.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду