У восьми філіях НСТУ вийшли на акції протесту проти скорочення регіонального мовлення

У восьми філіях НСТУ вийшли на акції протесту проти скорочення регіонального мовлення

15:11,
25 Лютого 2020
6395

У восьми філіях НСТУ вийшли на акції протесту проти скорочення регіонального мовлення

15:11,
25 Лютого 2020
6395
У восьми філіях НСТУ вийшли на акції протесту проти скорочення регіонального мовлення
У восьми філіях НСТУ вийшли на акції протесту проти скорочення регіонального мовлення
25 лютого о 13:00 біля приміщень восьми телерадіокомпаній регіональних Суспільних мовників відбулася всеукраїнська акція на підтримку регіонального суспільного телебачення і радіо під назвою «Інформаційна година». Учасники акції вимагали не зменшувати регіональне мовлення на Суспільному до 1 години на добу. У деяких філіях до протестувальників вийшли менеджери, просили не маніпулювати і запевнили, що телевізійний і радійний контенти буде збільшено до 4 годин на добу.

Акції на підтримку Суспільного пройшли у Запоріжжі на вул. Матросова, 24-А, у Житомирі на вул. Театральній, 7, у Миколаїві на пр.Центральному, 24-Б, у Херсоні на вул. Перекопській,10, у Луцьку на вул. Словацького, 9, в Ужгороді на Київській набережній, 18, у Рівному на вул. Котляревського, 20-А, в Івано-Франківську на Січових Стрільців, 30-А.

Кропивницька філія також анонсувала участь у всеукраїнській акції, але через втрату місцевого діяча перенесли протест на 26 лютого о 13:00.

Частина працівників філій, активісти та представники політичних партій і місцевої влади вимагали зупинити впровадження концепції регіонального мовлення ПАТ «НСТУ» на 2020 – 2021 роки, згідно з якою філії НСТУ вироблятимуть одну годину власного контенту та одну з половиною годин – на радіо. Вони вимагали залишити 3 години 10 хвилин контенту власного виробництва на регіональному телебаченні та радіо, як філії мовлять станом на 25 лютого. А при нагоді збільшити кількість регіонального мовлення на Суспільному.

Учасники акції у всіх філіях тримали плакати із подібними написами: «Місцеве мовлення треба збільшувати, а не зменшувати вдвічі» та «Захищаю Суспільне».

«Ми за розвиток регіонального мовлення по всій Україні», – сказала під час акції редакторка «Українського радіо. Луцьк» Світлана Мех.  

Акція в Луцьку

Учасники акції закликали усіх небайдужих приєднатися до флешмобу, для цього потрібно зняти короткий ролик на підтримку регіонального Суспільного і розмістити у себе на сторінці у соціальних мережах.

В Ужгороді та Херсоні до протестувальників вийшли менеджери філій.

Менеджерка «UA: Херсон» Оксана Шило і продюсер «UA: Херсон» Рустам Авдєєв поспілкувалися із організаторами протесту і запевнили, що «UA: Херсон», як і всі інші філії Суспільного продовжує мовлення, а глядачі і слухачі вже з наступного сезону побачать суттєве збільшення регіональних програм в ефірі, повідомляє сайт «UA: Херсон».

Акція в Херсоні

«Перш за все я закликаю не маніпулювати так званим «зменшенням регіонального контенту», адже насправді, у новому сезоні контент як телевізійній, так і радійній буде збільшений до 4 годин. Це 4 години регіонального контенту, зараз ми маємо лише трохи більше 3 годин. Тепер про Херсон, його потенціал: мистецький, туристичний, культурний, зможуть дізнатися і в інших регіонах України. Перш за все перед нами стоїть завдання створення якісного регіонального контенту, який матиме попит серед наших радіослухачів та телеглядачів», — сказав Рустам Авдєєв.

За словами Оксани Шило, скорочення мовлення не відбувається, навпаки, навіть бюджет на зовнішнє виробництво у десятеро збільшується і вже в березні буде оголошено відкритий конкурс проєктів для регіонального телебачення і радіо.

«Ми хочемо, щоб херсонці разом з нами вирішували, який контент буде транслювати Суспільне. Тому запрошуємо усіх причетних до медійної спільноти, а також людей з ідеями взяти участь у конкурсному відборі проектів. Можливість брати участь у створенні нового контенту якнайбільшої кількості людей урізноманітнить підходи, стилі, жанри та формати програм, дасть  поштовх новаціям, зробить наш контент більш цікавим для нашої аудиторії, і, впевнені, розширить кількість наших прихильників. Тим паче, що коштів у цьому році на регіональні проєкти буде виділено вдесятеро більше, ніж у минулому – 20 млн. гривень», — сказала Оксана Шило.

Акція у Запоріжжі

Акція в Ужгороді

 Акція в Рівному, фото сайт 7dniv.rv.ua

 Акція в Миколаєві, фото з Фейсбука

Акція в Івано-Франківську, фото з Фейсбука

Нагадаємо, що до складу НСТУ входить 24 філії, включно з каналом «UA: Крим».

У грудні 2019 року у НСТУ розробили Концепцію регіонального мовлення ПАТ «НСТУ» на 2020 – 2021 роки. 

Згідно з концепцією, із вересня 2020 року філії НСТУ вироблятимуть 1 годину власного контенту і 2,5 години  – міжрегіонального, заради якого філії об'єднуватимуть зусилля. Частина проєктів на регіональних телеканалах буде виходити від сторонніх виробників. Решта контенту буде загальноукраїнського масштабу.

Ранкову програму у кожній філії планують закрити, натомість хочуть виробляти одне велике ранкове шоу для всіх регіонів. Всі філії долучатимуться до його виробництва.

Також у філій Суспільного заберуть три ранкові та один денний випуски новин (попередньо відомо, що залишиться о 17:00, 19:00 і 20:30) та посилять вечірні слоти (щобудня з 19:00 до 20:00 виходитимуть новини і відразу після цього токшоу). 

Нова радійна концепція передбачає в ефірі «Українського радіо» два відрізки регіонального радіо о 12:10 і 17:10 тривалістю 1 година 40 хвилин сумарно, але лише в будні. У вихідні регіони мовчатимуть. Було і поки є у будні 4 відрізки тривалістю 3 години 10 хвилин на добу, у вихідні 3 відрізки. У подальшому планують збільшити кількість контенту про регіони на «Українському радіо», до виробництва якого залучатимуть регіональних журналістів та експертів. 

Менеджери НСТУ зазначають, що кількість регіонального мовлення на Суспільному не зменшиться, а зросте. Генпродюсерка регіонального мовлення Марія Фрей пояснила, що на регіональному телебаченні на сьогодні є 3 години 10 хвилин контенту власного виробництва, а з впровадженням концепції щоденно в ефірі буде 4 години регіонального контенту, включно із міжрегіональними проєктами і тими, які вироблятимуть на аутсорсі.

У січні із Центральної дирекції НСТУ у філії направили новий штатний розпис, у якому зазначено на 44% менше штатних одиниць, ніж сьогодні працює у регіонах (зараз у 23 філіях працюють 1 950 осіб). Працівників НСТУ станом на 25 лютого не повідомили про скорочення. 

Фото на головній: акція в Житомирі, з Фейсбук-сторінки Тетяни Іскоростенської

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду