Весь колектив ранкового шоу на каналі «UA: Донбас» у прямому ефірі написав заяви про звільнення

Весь колектив ранкового шоу на каналі «UA: Донбас» у прямому ефірі написав заяви про звільнення

17:14,
23 Грудня 2019
9753

Весь колектив ранкового шоу на каналі «UA: Донбас» у прямому ефірі написав заяви про звільнення

17:14,
23 Грудня 2019
9753
Весь колектив ранкового шоу на каналі «UA: Донбас» у прямому ефірі написав заяви про звільнення
Весь колектив ранкового шоу на каналі «UA: Донбас» у прямому ефірі написав заяви про звільнення
20 грудня на регіональному каналі Суспільного мовлення «UA: Донбас» вийшов останній випуск ранкового шоу «Донбас lite».

Наприкінці програми вся команда у прямому ефірі написала заяви про звільнення.

Ведучі подякували глядачам за два роки, протягом яких разом проводили ранки. Ранкова програма на «UA: Донбасі» виходила по буднях з 07:00 до 09:00, команда працювала в новій студії у телецентрі каналу в Сєвєродонецьку. Під час програми виходили 5-хвилинні випуски новин о 07:30, 08:00 і 08:30.

«Для мене особисто – це 5 років роботи на каналі, який я обожнювала. Я обожнювала ЛОТ, я любила UA: Донбас, я любила колектив», – сказала ведуча і шеф-редактор програми Світлана Попова.  

Вона подякувала колективу і зазначила, що разом їм вдалося зробити «крутий контент, який хтось десь із великого Олівця не оцінив».

Двогодинне інформаційно-пізнавальне ранкове ток-шоу «Донбас lite» вели Світлана ПоповаКирило Ніколенко та Микита Ільїн. Програма почала виходити з 15 січня 2018 року. Нещодавно до команди приєдналася Анастасія Руднєва. У межах програми «Донбас lite» виходили актуальні новини, цікаві інтерв’ю, поради, гумор і рецепти смачних сніданків та перевтілення в людей різних професій.

20 лютого 2019 року ранкове шоу «Донбас lite» розпочало мовлення у новій студії.

Анастасія Руднєва на своїй сторінці у Facebook написала, що про закриття ранкових програм у філіях колектив дізнався у жовтні.

«Київ сказав лише це, ніякої конкретики ми більше не почули. Уривки чиїхось розмов, плітки та відмазки «взагалі по загалям» — це вся інформація, якої ми були гідні.

Ми не любили свою роботу, ми нею жили. Проте жити в атмосфері постійного пригнічення та відчуття, ніби тебе і плодів твоєї праці не існує, взагалі ніколи не існувало, просто неможливо. «Суспільне» прагнуло, аби регіональне телебачення стало прозорим. Ми стали і нас перестали помічати», – ззаначила вона.

За її словами, команда ранкового шоу активно боролася проти стереотипу депресивного регіону, однак сьогодні «UA: Донбас» залишиться саме таким.

«Що лишиться донбаському глядачеві, якщо не буде розважального контенту? Новини з передової, обговорення нагальних проблем та програми про тваринний світ савани, якими забивають сітку? Ми так активно боролися проти стереотипу депресивного регіону аби лишити людям оце?», – додала вона.  

Світлана Попова після заяви у прямому ефірі теж написала пояснення на своїй сторінці у Facebook. За її словами, причиною стали численні приватні повідомлення, чого вона пішла з Суспільного.

«У мене зустрічне питання, а чи було Суспільне? За два роки, нібито, Суспільного склалося враження, що люди з Олівця хочуть вбити всіма можливими способами регіони, які, до речі, виготовляють контент в рази кращий за, нібито, «першу кнопку». Добили остаточно, коли з’явилася заява Аласанії про закриття ранків. Людям в регіони не надіслали ніякого листа, не розшифрували послання Аласанії – Вас закривають і живіть з цим як хочте. Про дати теж ні слова, тобто люди одного дня мають різко лишитися на вулиці? Не мати можливості підготуватися, знайти нову роботу. А це дзвіночок про те, що нас людей зовсім не цінують, про психологічний стан працівників я взагалі мовчу», – розповіла ведуча.  

На її думку, київське керівництво не зважало на регіональні канали Суспільного, не організовуючи майстер-класів і ворк-шопів.

«Постійно говорячи в інтернет-ЗМІ про ЗМІ, що треба підвищувати рівень кваліфікації співробітників, Увага! один раз за два роки провести один тренінг для двох людей з редакції! На цьому бонуси Суспільного завершуються», – пояснила вона.

Світлана Попова зазначила, що на каналі була постійна нестача кадрів, яку, за її словами, «створили штучно "кваліфіковані" жителі Олівця».

«На роботу можна приймати лише журналістів, а давайте запитаємо українську журналістську спільноту, чи всі мають профільну освіту? У нас творча професія, можна бути економістом, але прекрасним ведучим, диктором…», – сказала вона.

Вона також звернула увагу, що на «UA: Першому» досі немає власного ранкового шоу, а в прайм показують документальні фільми про природу тощо.

«З Олівця постійно розповідають про власне виробництво, а де воно? На «першій кнопці» в прайм – жуки. Замість контенту – кумівство і незрозумілі ситуації з грантами. А де ж власне круте Ранкове шоу, з якого варто брати приклад?

А це особливе ставлення до ЮА: Донбас з присмаком негативу…це заздрість? Угу, не всім так пощастило як Донбасу…», – додала Світлана Попова.

Ведуча вважає, що закриття ранкових програм – це початок.

«Вже остаточно зрозуміло, що регіони Олівцю не потрібні, ранки – це початок, далі Тема дня, новини, корпункти…і кінець – нема в регіонах телебачення. А кошти від нас куди? На власне креативне виробництво? – знову до жуків повернулася. Або собі на захмарні премії? Спустіться з висоти, Олівець. Знищити регіональне мовлення – це ганьба! Жахливо, що всі про це мовчать», – резюмувала вона.

Вона також вважає, що «навіть, при тому фінансуванні, яке було у ці роки, за вмілого керівництва –  в Україні могло бути справжнє Суспільне мовлення як в Європі, але…».

Нагадаємо, 11 жовтня стало відомо про наміри правління Національної суспільної телерадіокомпанії України закрити ранкові програми регіональних каналів Суспільного і почати виробництво спільного ранкового шоу на базі однієї філії. Це викликало занепокоєння колективів регіональних філій, вони запропонували правлінню обговорити оптимізацію. Протягом двох місяців ніхто з членів правління НСТУ не зустрівся з колективами «Ранків». 16 грудня чотири журналістки ранкової програми регіонального каналу «UA: Житомир» провели акцію протесту босоніж і з заклеєними ротами, щоб провернути увагу до проблеми.

«Детектор медіа» через пресслужбу НСТУ звернувся по коментар щодо варіантів оновленої концепції ранкового мовлення та подальшої долі колективів «Ранків» до генеральної продюсерки регіонального мовлення Марії Фрей та члена правління НСТУ Миколи Чернотицького, відповідального оптимізацію центральної та регіональної структури. У пресслужбі повідомили, що нададуть усі відповіді, коли буде розроблена концепція.

Тим часом правління Суспільного мовлення розглядає створення однієї великої платформи, на яку всі регіональні філії доставлятимуть контент власного виробництва. У філіях не знають, яка роль у новій концепції регіонального мовлення буде відведена для колективів ранкових програм, при тому особливих перспектив не бачать.

Стало відомо, що колектив «Київського ранку» на каналі «UA: Київ» працюватиме до кінця грудня. У команди  закінчується контракт, їз попередили, що продовження не буде. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду