У філіях НСТУ занепокоєні закриттям ранкових програм. Правління пояснило, що буде з «Ранком»

У філіях НСТУ занепокоєні закриттям ранкових програм. Правління пояснило, що буде з «Ранком»

13:46,
12 Листопада 2019
5266

У філіях НСТУ занепокоєні закриттям ранкових програм. Правління пояснило, що буде з «Ранком»

13:46,
12 Листопада 2019
5266
У філіях НСТУ занепокоєні закриттям ранкових програм. Правління пояснило, що буде з «Ранком»
У філіях НСТУ занепокоєні закриттям ранкових програм. Правління пояснило, що буде з «Ранком»
Творчі групи «Ранок» філій Суспільного написали відкритого листа до голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураба Аласанії, членів правління Миколи Чернотицького, Інни Гребенюк, Родіона Никоненка, Ярослава Лодигіна, Дмитра Хоркіна, наглядової ради НСТУ та редакції порталу «Детектор медіа» із закликом до прямого діалогу задля пошуку компромісу щодо можливого закриття ранкових передач. У НСТУ зазначили, що про повне закриття програми ранкового мовлення взагалі не йдеться.

Відкритого листа підписали працівники творчих груп «Ранок» Волинської, Львівської, Закарпатської, Запорізької, Черкаської, Чернігівської, Миколаївської, Івано-Франківської,  Львівської філій та «UA: Донбас».

Колективи зазначають, що дізналися про закриття ранкових програм із опублікованої на сайті «Детектор медіа» новини від 11 жовтня. Нагадаємо, про це сказав під час пресконференції голова правління НСТУ Зураб Аласанія, відповідаючи на запитання Катерини Шевцової з «Українського радіо».

«Вважаємо ідею закриття ранкових передач необґрунтованою, та такою, що дискредитує у результаті реформу Суспільного мовника у регіонах, а відтак загалом в Україні», – йдеться у відкритому листі.

Для колективів є незрозумілими підстави для подібних заяв голови правління, враховуючи намір Офісу Президента фінансувати Суспільне мовлення у 2020 році у повному обсязі, як це передбачено у доопрацьованому проєкті Держбюджету-2020, в якому на Суспільне залишили 2 млрд 11 млн грн.

У філіях зазначають, що «ранкове регіональне телешоу – це єдиний розважальний контент власного виробництва; це єдиний регіональний продукт, який привабливий для потенційних місцевих рекламодавців; це єдиний майданчик для регіональних представників субкультур, мистецьких течій, інноваторів, винахідників, які не потрапляють до категорії героїв інших регіональних телепередач».

Працівники ранкових програм розповіли, що проводилися регулярні моніторинги,  результати яких «жодного разу не стали підставою для закриття ранкових телешоу та подібних заяв від правління».

«Герої ранкових передач – це понад 600 унікальних мешканців регіону і це лише у масштабах однієї філії. Це інфлюенсери, лідери думок, стартапери, митці, музиканти, винахідники, активісти, військові, гумористи, представники шоу-бізнесу національного та світового рівнів, які своєю присутністю та авторитетом впливали на зростання рівня упізнаваності Суспільного у регіоні, впливали і на авторитет філії загалом», – зазначають творчі групи «Ранок».

У колективів є сумніви, що об’єднаний ранковий проект у змозі надавати контент у тому обсязі, який необхідний жителям конкретного регіону, адаптувавшись до конкретної локальної ситуації.

Співробітники ранкової програми Львівської філії вважають, що ранкова програма і надалі має тривати 2 години.

«Згідно з останньою інформацією, яку нам надали 12.11.2019 року шведські фахівців, які займалися дослідженням аудиторії,  рівень довіри глядачів до загальнонаціональних телеканалів низький. Натомість локальні медіа, зокрема UA:Львів, мають високий рівень довіри. Це також свідчить про неприпустимість скорочення мовлення у регіонах», – зазначили у Львівській філії НСТУ.

У філіях пропонують:

  • оптимізувати, насамперед, саму ідею ранкового телешоу та, можливо формат.
  • створити комунікативну групу для обговорення оптимізації ранкового телешоу та творчих груп «Ранок».
  • провести прямий діалог членів правління ПАТ «НСТУ» з творчими групами «Ранок» філій ПАТ «НСТУ» задля пошуку компромісу та уникнення відчуття невизначеності та непорозумінь.

У НСТУ пояснили: «Про повне закриття програми ранкового мовлення взагалі не йдеться. Проте зараз розробляється нова детальна концепція такого мовлення, з усіма можливими варіантами покращання як якості контенту, так і умов роботи тих працівників, котрі виготовляють ранкову програму. Зміни неодмінно відбудуться, адже ми прагнемо працювати ефективніше. Щойно остаточна концепція буде розроблена – її одразу ж презентують колективу з усіма запланованими змінами в процесі виробництва ранкового контенту».

Нагадаємо, голова правління НСТУ Зураб Аласанія під час пресконференції на тему: «Розвиток суспільного радіомовлення в Україні: 2014 – 2019», яка відбулася в «Укрінформі» 11 жовтня, сказав, що у філій НСТУ швидше за все заберуть ранкові програми і перенесуть їх в одне місто. 

Як писав «Детектор медіа», з 2018 року кожна філія обов’язково випускає ранкову програму, випуски новин протягом дня та підсумкову програму «Тема дня» ввечері. Разом це займає 3 години 5 хвилин власного контенту. У 2019 році філії запустили програму «РадіоДень» власного виробництва, яку транслюють на телебаченні і радіо одночасно.

Упродовж липня 2019 року на всіх регіональних каналах Суспільного та «Українському радіо» виходила програма «Виборчий округ: Співбесіда». До того , з осені 2018 року, цей проєкт під назвою «Виборчий округ» виходив на регіональних телеканалах несистематично (залежало від того, коли народні депутати погоджувалися прийти на ефір - Ред.).

Також щомісяця в ефір виходить всеукраїнський медіапроект «#Звіти_наживо», у якому місцеві чиновники звітують перед громадою, відповідаючи на запитання глядачів та експертів у студії. Проект створено суспільним мовником у партнерстві з громадським рухом «Чесно». 

Восени 2019 року сітка мовлення філій поповнилася кількома новими проєктами, які на замовлення Суспільного виробляють на аутсорсі, а також програмами різних організацій. 

Подаємо повний текст відкритого листа:

«Голові Правління ПАТ "НСТУ"

З. Аласанія

Членам Правління ПАТ «НСТУ»

М. Чернотицькому, І. Гребенюк,

Р. Никоненку, Я. Лодигіну,

Д. Хоркіну

Наглядовій раді ПАТ "НСТУ"

Редакції порталу DetectorMedia

Відкритий лист творчих груп "Ранок" філій ПАТ "НСТУ"

Колективи творчих груп "Ранок" філій "Національної суспільної телерадіокомпанії" занепокоєні у зв’язку з інформацією, оприлюдненою на сайті проекту "Детектор медіа" (матеріал від 11.10.2019 р. під назвою "У філій НСТУ швидше за все заберуть ранкові програми і перенесуть їх в одне місто – Аласанія").

Вважаємо неприпустимим те, що працівники ПАТ "НСТУ" дізнаються про ймовірні зміни з інтернет-сторінок сторонніх організацій.

Вважаємо ідею закриття ранкових передач необгрунтованою, та такою, що дискредитує у результаті реформу Суспільного мовника у регіонах, а відтак загалом в Україні.

Більше року колективи творчих груп "Ранок", повіривши у ідею, цінності та цілі Суспільного мовлення, працювали над єдиним щоденним ранковим пізнавально-розважальним регіональним телешоу, ми вперше відчули себе потрібними та важливими. Ми працювали за відсутності на той час необхідних штатних одиниць у штатному розписі, в умовах неповного фінансування Суспільного мовлення, створюючи двогодинний власний регіональний продукт у прямому ефірі, формуючи імідж Суспільного мовника.

Тому для нас є незрозумілими підстави для подібних заяв голови Правління, враховуючи намір Офісу Президента фінансувати Суспільне мовлення у 2020 році у повному обсязі, про що йдеться у матеріалі під назвою "Офіс президента пообіцяв повне фінансування Суспільного у 2020 році" від 12.07.2019. Враховуємо й підтвердження цих намірів, про яке йдеться у матеріалі «Детектор медіа» під назвою «У доопрацьованому проєкті Держбюджету-2020 на Суспільне залишили 2 млрд 11 млн грн» від 06.11.2019.

Нагадаємо, що ранкове регіональне телешоу – це єдиний розважальний контент власного виробництва; це єдиний регіональний продукт, який привабливий для потенційних місцевих рекламодавців; це єдиний майданчик для регіональних представників субкультур, мистецьких течій, інноваторів, винахідників, які не потрапляють до категорії героїв інших регіональних телепередач.

Наша робота була об’єктом регулярного моніторингу, що дозволяло удосконалювати проект на усіх платформах. За цей час результати моніторингу жодного разу не стали підставою для закриття ранкових телешоу та подібних заяв від Правління.

Ранкові телешоу – це єдиний контент на регіональних телеканалах, переглянувши який саме вранці, збираючись кожен у своїх справах під увімкнений телевізор, глядач виходить з дому мотивований до дії і співпраці та обізнаний в тому, що відбувається саме в регіоні.

Наприклад, саме ведучі ранкових телепередач у ніч з 26 на 27 листопада 2018 р. першими збирали локальну інформацію про наслідки та умови введення воєнного стану і у прямому ефірі ранкового телешоу пояснювали, заспокоювали глядача та розповідали про ситуацію в країні та регіоні.

Герої ранкових передач – це понад 600 унікальних мешканців регіону і це лише у масштабах однієї філії. Це інфлюенсери, лідери думок, стартапери, митці, музиканти, винахідники, активісти, військові, гумористи, представники шоу-бізнесу національного та світового рівнів, які своєю присутністю та авторитетом впливали на зростання рівня упізнаваності Суспільного у регіоні, впливали і на авторитет філії загалом.

Сумніваємося, що об’єднаний ранковий проект у змозі надавати контент у тому обсязі, який необхідний жителям конкретного регіону, адаптувавшись до конкретної локальної ситуації. Маємо перестороги, що закриття ранкового проекту дискредитує цілі, мету та ідею Суспільного мовлення у регіоні та серед творчих колективів.

Припускаємо, що подібні заяви, ймовірно, пов’язані з потенційною оптимізацією штату і творчих, виробничих процесів. Тому пропонуємо оптимізувати, насамперед, саму ідею ранкового телешоу та, можливо формат.

Маємо зустрічні пропозиції – альтернативні оптимізаційні рішення. Враховуючи те, що у філій різниться організація творчих, виробничих та організаційних процесів, пропонуємо створити комунікативну групу для обговорення оптимізації ранкового телешоу та творчих груп "Ранок".

Враховуючи вищенаведене, закликаємо членів Правління ПАТ "НСТУ" до прямого діалогу з творчими групами "Ранок" філій ПАТ "НСТУ" задля пошуку компромісу та уникнення відчуття невизначеності та непорозумінь».

«Додаток до листа від працівників ТГ "Ранок" філії ПАТ "НСТУ" "Львівська регіональна дирекція"

Погоджуємося з вищенаведеними фактами, щодо роботи ранкових редакцій у регіонах та неприпустимістю їх закриття. Вважаємо, що ранкова програма і надалі має тривати 2 години. Цей час оптимальний для повноцінного інформування та спілкування з глядачем.

Вимагаємо передусім відкритого та чесного діалогу  працівників ранкових регіональних редакцій з центральною дирекцією ПАТ "НСТУ".

Також, зважаючи на коментар Марії Фрей у внутрішній переписці від 15 жовтня 2019 року, просимо надати офіційну інформацію щодо дослідження та ресурсів, які витратила центральна дирекція на виготовлення ранкових програм у регіонах.

Наводимо цитату: "Mariya Frey Доброго ранку, Анастасіє, дякую за питання! Для подібних заяв у пана Зураба Аласанії є підстави і це - перше дослідження потреб регіональних аудиторій, яке було проведено в Рівненській області. На разі ми чекаємо на результати ще 5-х досліджень, адже робити висновки тільки на основі цих даних було б необачно. Попередньо, у нас є питання з витрачанням ресурсів - тобто, ми вкладаємо багато в цей проект, але він не викликає того ефекту у аудиторії, який дав би нам змогу говорити про ефективність".

Згідно з останньою інформацією, яку нам надали 12.11.2019 року шведські фахівців, які займалися дослідженням аудиторії,  рівень довіри глядачів до загальнонаціональних телеканалів низький. Натомість локальні медіа, зокрема UA:Львів, мають високий рівень довіри. Це також свідчить про неприпустимість скорочення мовлення у регіонах», – додали у Львівській філії Суспільного

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду