Чернігівська ОДА виступила проти ліквідації Новгород-Сіверської філії НСТУ

Чернігівська ОДА виступила проти ліквідації Новгород-Сіверської філії НСТУ

12:57,
15 Вересня 2017
3180

Чернігівська ОДА виступила проти ліквідації Новгород-Сіверської філії НСТУ

12:57,
15 Вересня 2017
3180
Чернігівська ОДА виступила проти ліквідації Новгород-Сіверської філії НСТУ
Чернігівська ОДА виступила проти ліквідації Новгород-Сіверської філії НСТУ
Чернігівська облдержадміністрація виступила із заявою проти того, щоб філія публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Новгород-Сіверська регіональна дирекція «Сіверська» стане корпунктом і увійде до складу Чернігівської обласної телерадіокомпанії.

Координаційна рада з національно-патріотичного виховання при Чернігівській облдержадміністрації із відповідною заявою про загрозу інформаційній безпеці України звернулася до Президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, голови Верховної Ради України Андрія Парубія, голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України Вікторії Сюмар, голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка, голови правління ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Зураба Аласанії.

Текст заяви опублікували на сайті Чернігівської облдержадміністрації.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван наголосив, що цього часу, окрім програм Новгород-Сіверської регіональної дирекції, територію Новгород-Сіверського району частково покриває лише сигнал телеканалу «1+1». Наразі тут не мовить навіть обласне телебачення — філія «ПАТ «НСТУ» «Чернігівська регіональна дирекція».

«Як місцевий телемовник телекомпанія "Сіверська" здатна вигравати конкуренцію за локальну аудиторію у технічно більш довершених і візуально привабливих програм російських телеканалів за рахунок місцевого контенту», – йдеться в заяві.

Представники Чернігівської ОДА наполягають, що ліквідація Новгород-Сіверської філії НСТУ є недопустимою. «На часі покращення якості контенту, приведення його у відповідність запитам сучасності, передовсім, у формуванні національної свідомості українців», – наголосили чиновники.  

Нагадаємо, 29 серпня правління НСТУ пояснило, що на території Чернігівської області працювали дві ТРК, що увійшли до складу ПАТ «НСТУ»: Чернігівська обласна та Новгород-Сіверська, яка мовила лише на території одного міста з населенням 13 тисяч осіб. Після реорганізації на частоті «Новгород-Сіверської регіональної дирекції «Сіверська» мовитиме обласна Чернігівська телерадіокомпанія. А в Новгороді-Сіверському планується створити корпункт, який вироблятиме власні новини для Чернігівської та Сумської областей.

Голова правління ПАТ «НСТУ» Зураб Аласанія розповів, що річне утримання філії в Новгород-Сіверському становлять приблизно 3,5 мільйона гривень. Після злиття і заснування корпункту НСТУ зможе вивільнити з цієї суми 2,5 мільйона, які в бюджеті наступного року пере направить на посилення мовлення Суспільного на Донбасі. Команду корпункту сформують зі співробітників штату Новгород-Сіверської філії, а процес злиття завершать цього року.

Подаємо повний текст заяви Чернігівської облдержадміністрації:

«Про загрозу інформаційній безпеці України

Із повідомлень засобів масової інформації стало відомо, що рішенням правління публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» запланована ліквідація філії ПАТ «НСТУ» «Новгород-Сіверська регіональна дирекція «Сіверська»».

Координаційна рада з національно-патріотичного виховання при Чернігівській облдержадміністрації вважає за необхідне наголосити на цілковитій невчасності такого рішення.

Навпаки, для Чернігівської області наразі вкрай актуальним є питання розширення зони покриття сигналу вітчизняного ефірного телебачення.

Недостатнє покриття сигналами національних телемовників прикордонних районів області, зокрема з Російською Федерацією, є загрозою для інформаційної безпеки України. При цьому в низці населених пунктів прикордоння (в Корюківському, Ріпкинському, Городнянському, Семенівському, Новгород-Сіверському та Сновському районах) наявний якісний цифровий ефірний сигнал каналів російського телебачення, що, безперечно, впливає на свідомість українців.

На замовлення Чернігівської облдержадміністрації у серпні цього року проведено опитування громадської думки щодо настроїв сільського населення прикордонного Семенівського району.

Так, з’ясовано, що значна частина селян відчуває себе покинутими напризволяще у зв’язку із типовою для віддалених населених пунктів Чернігівської області складною демографічною ситуацією, відсутністю робочих місць, ризиком закриття ФАПів, дитячих садків і шкіл тощо.

Такі настрої підсилює відсутність можливості підтримувати зв’язок з рідними і отримувати об’єктивну інформацію про події в Україні. У переважній більшості сіл немає мобільного зв’язку (телефон підключається до операторів Російської Федерації, знаходиться у роумінгу) та дротового Інтернету. Можна налаштувати лише два загальнодержавні телевізійні канали, слабкий сигнал яких не забезпечує якісного прийому. Тож відповідаючи на питання: «Як Ви ставитесь до створення (Семенівської) об’єднаної територіальної громади?», окремі респонденти емоційно висловлювали своє негативне сприйняття реформи з децентралізації і вказували, що краще б їх населений пункт включили до складу Російської Федерації.

Подібні прояви не носять масового характеру. Проте ситуація гостро потребує рішучих заходів із запобігання подальшому поширенню антиукраїнських настроїв у суспільстві, в тому числі й через засоби телебачення і радіо.

Досі ситуація з доступу до вітчизняного телесигналу в Новгород- Сіверському районі залишалася чи не найкращою у чернігівському прикордонні завдяки діяльності філії ПАТ «НСТУ» «Новгород-Сіверська регіональна дирекція «Сіверська»».

Як місцевий телемовник телекомпанія «Сіверська» здатна вигравати конкуренцію за локальну аудиторію у технічно більш довершених і візуально привабливих програм російських телеканалів за рахунок місцевого контенту, безпосередньо зорієнтованого на населення м. Новгорода-Сіверського та відповідного району.

У разі ліквідації філії місцева українська аудиторія фактично залишиться сам-на-сам з російською пропагандою в телевізійному просторі. Це, у свою чергу, є загрозою національній безпеці України.

Окрім програм Новгород-Сіверської регіональної дирекції, з вітчизняних ефірних мовників територію Новгород-Сіверського району частково покриває лише сигнал телеканалу «1+1». Наразі тут не мовить навіть обласне телебачення — філія «ПАТ «НСТУ» «Чернігівська регіональна дирекція».

Якщо ж частоти, якими нині користується дирекція «Сіверська», і будуть передані обласному телебаченню, в ефірі останнього з’являтиметься кілька сюжетів на місяць, присвячених безпосередньо життю Новгород-Сіверської громади. Чи буде цього достатньо, щоб втримати глядацьку аудиторію?

Вважаємо, що ні — лише найбідніші жителі залишаться в числі глядачів місцевого телебачення. Для інших же така реформа стане стимулом переходити до супутникового телебачення, разом з яким вони отримають шквал російської телепропаганди.

Розуміючи необхідність вдосконалення роботи ПАТ «НСТУ», Координаційна рада з національно-патріотичного виховання при Чернігівській облдержадміністрації готова до дискусії стосовно оптимізації філії «Новгород- Сіверська регіональна дирекція «Сіверська». При цьому наполягаємо, що її ліквідація є неприпустимою. На часі покращення якості контенту, приведення його у відповідність запитам сучасності, передовсім, у формуванні національної свідомості українців.

Також маємо неофіційну інформацію, що НСТУ планує подальше переформатування мережі регіональних телерадіокомпаній. Тож є велике занепокоєння, що мешканці Чернігівщини, яка межує з Російською Федерацією, можуть втратити можливість отримувати актуальний та необхідний для них місцевий телепродукт.

Проблема вітчизняного мовлення на півночі країни не виняток. Недостатній прийом сигналу національних та місцевих телерадіокомпаній характерний практично для всього прикордоння України. Це, безперечно, є загальнонаціональною проблемою.

Враховуючи викладене, просимо вас сприяти перегляду рішення правління ПАТ «НСТУ» щодо подальшої долі філії «Новгород-Сіверська регіональна дирекція «Сіверська»».

Вважаємо, що підтримка українського телемовлення у прикордонних із Російською Федерацією регіонах, що зберегли проукраїнські настрої, настільки ж важлива, як і підтримка українського телемовлення в зоні проведення антитерористичної операції.

Саме з послаблення українських позицій в інформаційному просторі починається «русскій мір». Зараз Українська держава, борячись за поширення вітчизняного телесигналу на території тимчасово окупованої Автономної республіки Крим та окремих районів Донецької і Луганської областей, які вже відчули на собі нищівні наслідки російського впливу, фактично виправляє помилки минулих років.

Наполягаємо: в інших регіонах України таких помилок варто не припускатися взагалі. І не просто зберігати, а й збільшувати територію поширення вітчизняного інформаційного продукту.

Сподіваємося на розуміння.

Координаційна рада з національно-патріотичного виховання при Чернігівській облдержадміністрації». 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду