До Дня Героїв Небесної Сотні Суспільне підготувало низку проєктів

До Дня Героїв Небесної Сотні Суспільне підготувало низку проєктів

16:20,
19 Лютого 2023
3069

До Дня Героїв Небесної Сотні Суспільне підготувало низку проєктів

16:20,
19 Лютого 2023
3069
До Дня Героїв Небесної Сотні Суспільне підготувало низку проєктів
До Дня Героїв Небесної Сотні Суспільне підготувало низку проєктів
Автори:
У проєктах йтиметься про три революції та масові розстріли на Майдані.

20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні, Суспільне транслюватиме на різних платформах тематичні спецпроєкти. 

Телеканал «Суспільне Культура»

О 8:00 — спецпроєкт виробництва Суспільного  «Майдан Гідності». Творці проєкту поєднали історію про визначальні для України події: Революцію на граніті 1990 року, Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року. У зйомках взяли участь відомі діячі культури, активісти, журналісти та політики, які пережили особисто не одну революцію на Майдані. Повтор проєкту можна подивитися о 23:20.

О 9:05 — документальний фільм «За нашу і вашу свободу». Стрічка була присвячена 30-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Литвою й розповідає про боротьбу цих країн проти радянсько-російської імперії. Здобуття та захист державної незалежності показано через історії учасників подій, їхні роздуми й висновки.

О 9:55 та 17:40 — документальний проєкт власного виробництва телеканалу — авторок Анни Єресько та Олени Зашко — «Майдан. Шість літер нашої свободи». У фільмі зібрані спогади п'яти різних людей про події на Майдані. Серед них — історії мами загиблого на Майдані Романа Гурика, кореспондента «Радіо Свобода» Андрія Дубчака, художника Олексія Сая, правозахисниці Олександри Матвійчук, колишнього міліціонера, а нині регіонального представника Уповноваженого з прав людини ВРУ у Рівненській області Андрія Преподобного.

«Майдан. Шість літер нашої свободи» здобув друге місце на конкурсі «Серце Європи» у Варшаві.

Об 11:00 — документальний проєкт власного виробництва «Небесна сотня: шість років потому». Творці фільму поспілкувалися з двома родинами загиблих героїв: киянами Кульчицьких і Чаплинських, що мешкають в Обухові. Як переживають втрату люди, чиї близькі загинули під час Революції Гідності, та що думають про ціну, яку довелося сплатити за захист цивілізаційного вибору.

Об 11:30 — стрічка власного виробництва «Суспільне Культура» «П’ять портретів Майдану». У фільмі про власний Майдан розповідають харизматичні й чесні герої: Леся Хоменко, Алевтина Кахідзе, Макс Вегера, Олексій Фурман і Богдан Кутєпов.

12:00 — хвилина мовчання.

О 12:15 — спецвипуск «Ідемо в музей». Зйомки відбувалися на місці масових розстрілів: вулиці Інститутській та Майдані. У програмі покажуть твори художників, саморобні засоби, які люди використовували для оборони, та інші артефакти трагічних подій на Майдані у 2014 році.

О 12:50 — документальний проєкт американського режисера Ендрю Ткача «Генерація Майдану. Рік Революції та війни». Проєкт розповідає про події від початку Революції Гідності до першого року війни на сході України.

О 18:40 — документальна стрічка «Миколаїв. Хроніки протесту» про те, як невеликій групі людей 2014 року вдалося захистити український Миколаїв, не давши створити «новоросію» на півдні України. В основу фільму лягла відео- й фотохроніка місцевих телекомпаній та очевидців, а також інтерв’ю з активістами подій.

О 19:50  «Небо падає. Три місяці з життя Устима Голоднюка». Проєкт розповідає про боротьбу одного з активістів Євромайдану Устима Голоднюка, який загинув від пострілу снайпера.

О 22:30 — документальний фільм Українського інституту національної пам’яті «Вогнехреща». Вогнехрещею називають початок боїв з 19 по 22 січня 2014 року в ході Революції Гідності. Стрічка заснована на спогадах свідків та учасників подій і документальних кадрах протистояння. Фільм розповідає про те, як мирне волевиявлення українців трансформувалося в криваву боротьбу за свою свободу.

«Українське радіо»

12:00 — хвилина мовчання.

О 13:40 у спеціальному випуску програми «Сьогодні. Вдень» ведуча Українського Радіо Наталка Соколенко та адвокат родин Героїв Небесної Сотні Віталій Титич говоритимуть про розслідування «справ Майдану», підозрюваних у масових вбивствах та суди, а також спробують відповісти на найважливіше питання — чи буде колись поставлено крапку у цих справах.

Упродовж дня на Українському Радіо вийде серія міжпрограмок «Небесна Сотня — перші герої російсько-української війни». Це короткі програми про Героїв Небесної Сотні, зокрема Юрія Поправку, Назарія Войтовича, Богдана Сольчаника, Дмитра Максимова, Сергія Нігояна, Сергія Кемського, Сергія Байдовського, Олександра Капіноса, Юрія Вербицького, Максима Шимка.

Радіо «Промінь»

Впродовж дня звучатимуть всі сім епізодів аудіофільму «Майдан. Історія у звуках». Як звучав листопад 2013-го та початок 2014 року? Редактори радіо «Промінь» відшукали аудіозаписи тих часів і розпитали у музикантів, які виступали на сцені та барикадах Майдану, якими тогочасні події були музично.

Своїми спогадами поділилися Леся Рой, Юрко Журавель та Іван Леньо. Також творцям аудіофільму вдалося знайти й записати piano-екстреміста, піаністку і трубача, які грали на вулицях Майдану у часи штурму, ескалації й відпочинку.

12:00 — хвилина мовчання.

Радіо «Культура»

12:00 — хвилина мовчання.

О 13:00 у програмі «Час інтерв’ю» говоритимуть про меморіалізацію подій російсько-української війни. Гість програми — директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

О 14:40 у програмі «Золотий фонд Українського Радіо» з Миколою Амосовим звучатиме стрілецький реквієм «Коли ви вмирали», музика Михайла Гайворонського, слова Михайла Кураха.

О 15:00 у програмі «Модуль знань» ведуча Катря Гончарук та кінорежисер Олесь Санін згадуватимуть кобзу на Майдані та говоритимуть про кобзу як інструмент сили українців протягом віків, про пісні, що звучали під час Революції Гідності та про роль кобзарів під час воєн.

О 18:00 — радіоверсія вистави «Щоденники Майдану» Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Авторка — Наталка Ворожбит, постановка Андрія Мая. 

Протягом дня в ефірі  звучатиме спеціально відібрана до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні поезія: вірші Катерини Калитко у виконанні Юлії Чепурко та Дмитра Павличка в авторському виконанні.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду