До 1 березня закриють місцеві музичні FM-радіостанції НСТУ та оновлять сітку мовлення на обласних радіо – Хоркін

До 1 березня закриють місцеві музичні FM-радіостанції НСТУ та оновлять сітку мовлення на обласних радіо – Хоркін

09:25,
17 Січня 2018
6101

До 1 березня закриють місцеві музичні FM-радіостанції НСТУ та оновлять сітку мовлення на обласних радіо – Хоркін

09:25,
17 Січня 2018
6101
До 1 березня закриють місцеві музичні FM-радіостанції НСТУ та оновлять сітку мовлення на обласних радіо – Хоркін
До 1 березня закриють місцеві музичні FM-радіостанції НСТУ та оновлять сітку мовлення на обласних радіо – Хоркін
До 1 березня 2018 року регіональні радіостанції, які входять до складу філій Національної суспільної телерадіокомпанії України, мають представити нові програми та проекти, які будуть в ефірі у новій сітці мовлення. До цього часу будуть закриті музичні FM-радіостанції, які раніше були у кожної обласної державної телерадіокомпанії. Винятком стануть радіо «Пульс» (Луганщина) та «Голос Донбасу» (Донеччина) та FM-мовлення у Криму.

Про це сайту «Суспільне мовлення» розповів генеральний продюсер «Українського радіо» Дмитро Хоркін.

Він нагадав, що  з 1 січня 2016 року всі ліцензії колишніх обласних державних телерадіокомпаній (ОДТРК) належать Національній телекомпанії України (НТКУ). 16 березня 2017 року Національна рада  з питань телебачення і радіомовлення  прийняла рішення про переоформлення ліцензій НТКУ на публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія». Відповідно до Закону України  «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України»  НСТУ здійснює мовлення не менше  ніж на трьох загальнонаціональних ефірних радіоканалах (суспільно-політичному Першому каналі «Українського радіо», культурно-освітньому радіо «Культура», молодіжному радіо «Промінь»). Законом не передбачено окреме мовлення регіональних каналів. Ще до обрання головою правління НСТУ  Зураба Аласанії та приходу нової команди частотний ресурс колишніх обласних радіостанцій було перерозподілено між трьома каналами УР-1, УР-2 та УР-3 («Українське радіо», «Промінь», «Культура»). Наразі мовлення для всіх філій, по всій території України приведено до єдиного стандарту – регіональні радіостанції мають на першому каналі «Українського радіо» 3 відрізка по 50 хвилин (7:10, 12:10, 17:10), і четвертий відрізок о 20:10 тривалістю 40 хвилин.

«Маємо винятки, які стосуються мовлення на окупованій території. Радіостанції "Голос Донбасу" (колишньої Донецької філії НСТУ), радіо "Пульс" (колишньої луганської філії НСТУ) мовлять 24 години на добу. Це не музичні FM-станції, які крутять здебільшого музику відомих гуртів. Вони робить програми різних напрямків. У тому ж обсязі залишається мовлення на Автономну Республіку Крим і місто Севастополь, де програми виходять українською мовою («Крим реалії, «Кримський пармезан»). З вересня 2017 року деякі програми, які виходили російською, тепер україномовні.  Наразі ми шукаємо хоча б пару ведучих, які вели б ефір кримськотатарською мовою. Ми хочемо підтримати цей народ, який сьогодні зазнає переслідувань та утисків з боку Росії», – пояснив Дмитро Хоркін.

Генеральний продюсер УР зазначив, що в обласних радіо сітка не змінилася.

«Влітку 2017 року я обійняв посаду генерального продюсера  УР і почав розвивати Перший канал «Українського радіо», який задекларований як суспільно-політичний. Враховуючи, що на обласних радіостанціях, які отримали відрізки на УР, звучали якісні музичні, культурологічні, історичні, релігієзнавчі,  музеєзнавчі, мовознавчі програми, я прошу регіональні мовники у своїх відрізках на частотах УР-1 давати ці передачі», – підкреслив Дмитро Хоркін.

Напередодні Нового року він розіслав по всіх обласних радіостанціях НСТУ рекомендації щодо сітки мовлення. Каже, що не наполягав на певних змінах, а рекомендував сітку для того, щоб більш-менш структурувати мовлення із телеканалами. «Відрізки залишилися ті самі, до яких вони звикли. Деякі радіостанції мають хороші рекламні надходження, ніяк не утискається господарчий інтерес», – наголосив генпродюсер УР.

У рекомендаціях, які отримали регіональні радіостанції, зазначено:

  • по буднях з 7:10 до 8:00 запустити ранкову інформаційну програму. Вона не мала би бути розважального формату. Під час ранкового шоу рекомендують обговорювати в ефірі суспільно-політичні, культурні події, по можливості запрошувати гостей у студію, подавати ранкові випуски новин;
  • о 12:-10 – розмовні програми у прямому ефірі;
  • о 17:10 – конвергентний продукт із обласними телевізійними колегами під назвою «Тема дня»;
  • о 20:10 – щодня, без вихідних, має бути лінійка просвітницького напряму, куди входять будь-які програми гуманітарного спрямування (культурні, музичні, історичні тощо);
  • на вихідні о 12:10 – розважальні програми. Ці зміни рекомендовані, зважаючи на критику радіослухачів, що забагато суспільно-політичних програм. Як зазначив пан Хоркін, у цьому аспекті флагманом було радіо «Луцьк FM», яке проводило ток-шоу, розіграші квитків на події, висвітлювало культурне життя міста та області.

Дмитро Хоркін пояснив, що не всі радіостанції можуть виконувати рекомендації, адже в кожному регіоні є свої особливості. Якщо у Дніпрі о 07:00 вирує життя і в студію можна запрошувати гостей, щоб обговорити важливі для регіону питання, то в Житомирі у цей час ще сплять і дуже складно запросити когось на прямий ефір. У такому випадку генпродюсер радить робити синхрони, інтерактив, записувати інтерв’ю заздалегідь, давати цитати.

Також свої особливості мають «Тиса FM» Закарпатської філії НСТУ та «Буковина FM» Чернівецької філії НСТУ, які ведуть програми мовами національних меншин. Дмитро Хоркін запропонував радіостанції Волинської філії НСТУ знайти ведучого, який міг би хоча б раз на тиждень робити програму польською мовою. Ця програма мала б бути зорієнтована на громади поляків в Україні та прикордонну зону. 

«Ми хочемо почути регіональне мовлення зі всієї палітрою програм. Чотири відрізки достатньо, щоб розповісти про знакові події в області. Немає сенсу в ефірі обласного радіо 24 години на добу ганяти плейліст із всеукраїнськими зірками, давати «Океан Ельзи» і «Другу ріку», які і так звучать на другому каналі УР. Я не вірю, що місцеві зірки пишуть щодня десятки треків, щоб їх можна було ставити в ефір і мати 24 години винятково регіонального наповення», – додав генпродюсер УР.

Дмитро Хоркін підкреслив на важливості контенту з врахуванням регіональних особливостей. Він навів приклад радіостанції «Луцьк» на Волинській філії. Каже, що в ефірі звучала програма «Твоє здоров’я», де обговорювалася профілактика грипу. «Ці програми і так звучать на УР. Для нас головне, щоб створювався якісний регіональний контент, щоб було менше повторів із загальнонаціональними радіостанціями. Для того, щоб набрати матеріалу на щоденні програми, які виходять у відрізках на УР-1, потрібно прикласти чимало зусиль і часу», – переконаний пан Хоркін.

Він зазначив, що кожна місцева радіостанція має право вибору щодо назви. Деякі радіостанції відтепер називають себе, наприклад, «Українське радіо. Луцьк», «Українське радіо. Вінтера», «Українське радіо. Дніпро».

Нагадаємо, наразі радіостанції філії НСТУ переходять на новий формат мовлення. У регіонах розробляють нову сітку мовлення та запускають нові проекти, враховуючи місцеві особливості.

З осені 2017 року регіональні радіостанції Національної суспільної телерадіокомпанії мають уніфіковані відрізки і мовлять на УР: 7:10 – 8:00, 12:00 – 13:00, 17:10 – 18:00, 20:10 – 21:00.

23 березня 2017 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила 86 ліцензій Національної суспільної телерадіокомпанії України на радіомовлення, об’єднавши їх у три ліцензії, яким продовжила строк дії на сім років.  Між трьома радіоканалами – «Українське радіо» (перший канал Суспільного радіо), «Промінь» (другий канал) і «Культура» (третій канал) – перерозподілено частотний ресурс, яким раніше володіли центральна дирекція «Українське радіо» та всі обласні філії. Унаслідок перерозподілу частотного ресурсу близько 18 FM-частот, на яких раніше мовили суто філії, з того часу приєднані до мереж «Променя» та «Культури». Окрім чотирьох відрізків мовлення на «Українському радіо» обласні філії НСТУ мовлять обсягом до 4 годин на добу в мережах «Променя» та «Культури».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду