Томенко: «Максимум, на що ми погодимось, – це повторне друге читання»

13:38,
19 Вересня 2013
1919

Томенко: «Максимум, на що ми погодимось, – це повторне друге читання»

13:38,
19 Вересня 2013
1919
Томенко: «Максимум, на що ми погодимось, – це повторне друге читання»
Опозиція наполягатиме на повторному другому читанні законопроекту про суспільне мовлення, оскільки наразі влада не підтримує принципові позиції, рекомендовані Комітетом з питань свободи слова та інформації. Про це 19 вересня в коментарі «Детектор медіа» заявив Микола Томенко.

Нагадаємо, 19 вересня парламент має розглядати у другому читанні законопроект «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

Голова Комітету зазначив, що зі 107 поправок від Комітету, серед яких є принципові, влада, за його інформацією, підтримує тільки 3, до того ж вони є технічними. У зв’язку з цим опозиція не погоджується підтримувати законопроект у цілому та має намір наполягати на врахуванні всіх принципових позицій до повторного другого читання.

«Якщо вони запропонують схвалити законопроект в урядовій або редакції першого читання, я буду наполягати, щоб за нього не голосували. Максимум, на що ми погодимося, – це повторне друге читання за умови, що мають бути враховані три принципові позиції, які визначають, чи є суспільне мовлення, чи немає. В урядовій версії немає чіткої позиції про те, що ОДТРК є складовою суспільного мовлення. Тобто Кабмін може прийняти рішення, назвати Перший національний суспільним телебаченням, а ОДТРК будуть каналами губернаторів і чиновників – і нічого від цього не зміниться. Наша позиція: все, що в системі державної власності мусить бути суспільним. Друга відмінність позицій: я категоричний противник збереження комерційної реклами, оскільки так СМ не відрізнятиметься від комерційних каналів. Ми пропонуємо наступну формулу: максимальна незалежність від держави, повне фінансування окремим рядком у бюджеті (мова йде про мінімум у 0,2%) і відсутність комерційної реклами за виключенням тої, що йде в рамках міжнародних спортивних змаганнях, які ми транслюємо по зобов’язанню перед Європейською мовною спілкою. Третя відмінність: в урядовому законопроекті передбачається, що держава фінансує мовника 4 роки, далі – за рахунок абонплати. Наразі ми проти абонплати, оскільки вважаємо, що суспільство не готове до цього. Більше того, бюджетний процес в Україні влаштований у такий спосіб, що абонплата не дійде до каналу. Тобто ми введемо ще один податок, але не отримаємо результату», – заявив Микола Томенко.

Проте голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на запитання «Телекритики» під час брифінгу відповів, що фракція планує підтримати законопроект сьогодні. Також пан Єфремов сказав, що вони вважають не важливою поправку Комітету про заміну в Наглядовій раді суспільного мовника представників Кабміну представниками парламентських фракцій.

«Если мы начнем смешивать в законодательной базе принятие законов, которые требуют от нас европейские институты с делением портфелей, то вряд ли мы продвинемся в этом направлении. Давайте разделим: мухи – отдельно, котлеты – отдельно», – сказав Єфремов.

Нагадаємо, голова Верховної Ради Володимир Рибак прогнозував, що 19 вересня законопроект має бути ухвалений.

Джерело: Суспільне мовлення
 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Mediaняня
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду