Суспільне покаже документальний фільм про історію Білого братства

Суспільне покаже документальний фільм про історію Білого братства

13:31,
31 Травня 2021
2555

Суспільне покаже документальний фільм про історію Білого братства

13:31,
31 Травня 2021
2555
Суспільне покаже документальний фільм про історію Білого братства
Суспільне покаже документальний фільм про історію Білого братства
Фільм «З ногами на вівтар. Біле братство» про те, як на початку 1990-х існування такої секти стало можливим і що змінилося після затримання адептів секти.

31 травня на платформах Суспільного мовлення відбудеться телепрем’єра документального фільму «З ногами на вівтар. Біле братство».  О 20:00 фільм вийде на регіональних телеканалах Суспільного та 1 червня о 21:00 на youtube-каналі «UA: Першого».

Про це повідомив корпоративний сайт Суспільного.

Фільм «З ногами на вівтар. Біле братство» — це сьома історія документального серіалу мультимедійного проєкту «Наші 30» до річниці незалежності України про історію 1990-х років, розказану самими українцями. 

Автори фільму – журналіст Євген Спірін і відеограф Олександр Попенко.

«Біле братство» ― одна з найвідоміших релігійних сект у пострадянських країнах. На початку 1990-х років великі українські міста були заліплені зображеннями так званої Марії Деві Христос (Марини Цвігун), лідерки секти. Її послідовники співали пісень на вулицях та пророкували кінець світу і страшний суд. Сама Деві Христос називала себе богинею, але швидко потрапила в категорію лжепророків. У країні, де ще донедавна релігія була заборонена, про секту багато писали газети і знімали сюжети, і це створювало враження, що послідовників руху ― десятки тисяч. Але насправді було не так, повідомили на Суспільному.

Фільм розповідає про те, в яких умовах на початку 1990-х виникло «Біле братство», чим насправді була ця організація, як склалися долі її послідовників, що намагалися захопити Софійський собор у Києві і здійснити масове самоспалення у листопаді 1993-го.

Герої нового фільму — відомі українські дослідники секти й релігієзнавці, які свого часу особисто зустрічалися з лідерами руху, психологи, що працювали з потерпілими, а також свідки захоплення і затримання «Білого братсва» у Софійсьму соборі. 

Вони також пояснюють, як після доби атеїзму, в умовах, коли церкви виходили з катакомб, але пострадянські люди не завжди могли розібратися, хто є, хто виникла мода на різного роду містичні й езотеричні вчення. І якщо на Заході подібні рухи виникали упродовж другої половини 20 століття, в незалежній Україні все з’явилося одразу. По телевізору виступали астрологи, на стадіонах ― «кашпіровські» проводили сеанси зцілення, а «чумаки» ― «заряджали» воду, яка буцімто набувала цілющих якостей. Секти зайняли місце ідеології. 

Нагадаємо, 19 квітня Суспільний мовник запустив документальний мультимедійний проєкт «Наші 30»  до річниці незалежності України.

До мультимедійного проєкту «Наші 30» увійдуть документальний серіал «Наші 30» – спогади і рефлексії громадян про великі події та явища 1990-х років, подкаст «Наші 30. Жива історія» та інтерактивний простір «Жива історія».

Документальний серіал «Наші 30» – це 9 документальних серій, які показуватимуть щотижня протягом квітня-травня, а також по одному епізоду напередодні Олімпійських ігор у липні, та до Дня Незалежності у серпні.

Проєкт створено командою Лабораторії журналістики суспільного інтересу, незалежних соціологів, дослідників та журналістів за підтримки Посольства США в Україні. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду