Філії НСТУ дадуть народним депутатам 26 хвилин ефіру

Філії НСТУ дадуть народним депутатам 26 хвилин ефіру

15:38,
5 Вересня 2018
3707

Філії НСТУ дадуть народним депутатам 26 хвилин ефіру

15:38,
5 Вересня 2018
3707
Філії НСТУ дадуть народним депутатам 26 хвилин ефіру
Філії НСТУ дадуть народним депутатам 26 хвилин ефіру
Восени у філіях Національної суспільної телерадіокомпанії України стартує суспільно-політична програма «Виборчий округ», гостями якої будуть народні депутати України.

Про це повідомила прес-служба НСТУ.

Програма «Виборчий округ» триватиме 26 хв. і буде складатися із 3 частин:

  • аналітика активності та ефективності роботи народного обранця;
  • питання від експертів та політичних опонентів, що ґрунтуватиметься на обіцянках і реальному їх виконанні;
  • питання від мешканців округу.

Член правління Суспільного, відповідальний за суспільно-політичний напрямРоман Вінтонів вважає, що виборець має знати, що зробив депутат його округу, за що він голосував, як він виконує свої обіцянки, як він ходить на засідання. «Так само одне із завдань: донести до виборців – у чому є повноваження народного депутата, і яка його роль. А також дати можливість депутатам, які активно працюють, розповісти про свої успіхи», сказав пан Вінтонів.

У частині збору фактажу щодо поточної роботи депутата в парламенті та комітетах допомагатиме Громадянська мережа ОПОРА. «Громадяни повинні знати більше про щоденну роботу депутата, тому конкретика щодо дисципліни, активності та ефективності роботи народного обранця інколи може сказати більше, ніж 1000 рекламних постів в соцмережах», – сказала голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська.

Команди суспільно-політичного мовлення у регіонах за допомогою цієї програми мають розвивати у глядача критичне мислення, роз’яснювати обов’язки та можливості депутатів.

Наразі у регіонах формуються команди і узгоджується графік зйомок, які будуть синхронізовані із роботою депутатів з виборцями в округах. У НСТУ повідомляють, що зараз команда Суспільного готує листи-запрошення депутатам-мажоритарникам у всіх регіонах – це 198 кандидатів. За результатами звернень суспільний мовник публікуватиме інформацію про те, хто із депутатів і з яких фракцій погодився й прийшов, а хто проінгорував запрошення.
 
На старті проекту (перші 5 місяців) до участі в зйомках програм будуть залучені «мажоритарники», але в планах розширити кількість учасників програми – долучити списочників, які закріплені за певними округами, зазначили у НСТУ.

Нагадаємо, у квітні 2018 року Роман Вінтонів анонсував, що на Суспільному запустять нову програму для депутатів-мажоритарників.

Наразі раз на місяць упродовж 2018 року всі регіональні телеканали Національної суспільної телерадіокомпанії України показують у прямому ефірі програму «#Звіти_наживо». Під час програми представники місцевої влади звітують і відповідають на запитання журналістів і громади у прямому ефірі 23-ох філій НСТУ.

Варто зазначити, що 12 липня 2017 року народні депутати з депутатської фракції політична партія «Народний фронт» Максим Бурбак і Микола Федорук направили на розгляд Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики проект закону №6681 про внесення змін до статті 18 Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України). Цей проект закону стосується зобов’язання Національної суспільної телерадіокомпанії висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів.

В їхньому законопроекті вказана одна коротка зміна до закону про Суспільне мовлення: замість норми «НСТУ не зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб» – «НСТУ зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, у межах визначених іншими Законами».

4 квітня 2018 року члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики порекомендували Верховній Раді відхилити проект закону №6681.

17 квітня 2018 року Верховна Рада мала обговорювати та голосувати щодо проекту закону №6681. Напередодні у Раді Європи закликали український парламент відхилити зміни до закону про суспільне мовлення про «20 депутатських хвилин». 

У лютому 2018 року сайт «Суспільне. Детектор медіа» зібрав думки журналістів, як вони ставляться до «25 хвилин» для народних депутатів України в ефірі.

Фото: iportal.rada.gov.ua

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду