До Дня Незалежності України Суспільне підготувало низку спецпроєктів

До Дня Незалежності України Суспільне підготувало низку спецпроєктів

10:17,
23 Серпня 2022
2485

До Дня Незалежності України Суспільне підготувало низку спецпроєктів

10:17,
23 Серпня 2022
2485
До Дня Незалежності України Суспільне підготувало низку спецпроєктів
До Дня Незалежності України Суспільне підготувало низку спецпроєктів
Проєкти виходитимуть на телебаченні, радіо та цифрових платформах.

До Дня Незалежності України, 24 серпня, Суспільне підготувало низку спецпроєктів на телебаченні, радіо та цифрових платформах. Мовник готує серію документальних передач, художніх фільмів та програм власного виробництва, прямі включення з різних регіонів України, трансляцію концерту-подяки та радіоісторії про міста і містечка нашої держави, що стійко обороняються.

«Перший»

У День Незалежності України під час телемарафону «Єдині новини #UAразом» Перший телеканал Суспільного працюватиме у двох слотах — з 6:00 до 8:30 та з 11:30 до 13:00. Ведучими національного марафону у День Незалежності будуть Анна Чередниченко, Анатолій Єрема та Ігор Шавро.

Перший телеканал Суспільного Мовлення вестиме ефіри з різних міст України. Про довгий шлях боротьби українців за незалежність говоритимуть у прямому ефірі з депутатом шести скликань Верховної Ради Ярославом Кендзьором, радянським дисидентом, правозахисником і публіцистом Мирославом Мариновичем, президентом Світового Конгресу українців (Канада) Павлом Ґродом та іншими гостями телемарафону.

«Суспільне Культура»

24 серпня на глядачів телеканалу «Суспільне Культура» чекає низка пізнавальних програм та історій.

О 13:00 — документальна передача від команди Суспільного Мовлення  «Де я, а де завтра?» День з життя харківських волонтерів. Історія про волонтерів, які допомагають вижити людям у Харкові. 

О 13:35 — документальна передача «Всі молодці. Українці під час війни» про те, як українці волонтерять під час війни у місті Дрогобич Львівської області. Тут мешкає близько ста тисяч осіб і всі до одного залучені до допомоги. 

Упродовж наступної години, з 14:00 до 15:20, покажуть документальні програми «Кадирівська паляниця»«Літо. Табір. Війна», «Мистецтво під час війни. Ірина Гарець та Діана Берг». 

О 15:20 і 15:50 дивіться прем’єру одразу двох випусків «Культові українці. Незалежні люди».

Ведучі Софія Челяк та Олександр Алфьоров говоритимуть про те, як можна боротися за свободу та робити свій внесок у незалежність України у різних сферах на драматичних прикладах з життів композитора Володимира Івасюка та поета Василя Стуса. Більше інформації про нові випуски проєкту за посиланням

О 16:20 покажуть концертну програму «Симфонічний MAINSTREAM. Меседж з України»

Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського Радіо за участю народної артистки України Богдани Півненко (скрипка) та Романа Суржи (електрогітара) виконають шедеври видатних світових та українських композиторів.
О 17:30 та о 18:55 на глядачів чекають художні фільми «Легенда Карпат» (2017 року) — про ватажка визвольного руху карпатських опришків у XVIII столітті Олексу Довбуша, та фільм-мюзикл «Гуцулка Ксеня» (2019 року), знятий за мотивами однойменної оперети Ярослава Барнича. 

О 20:30 презентують прем'єру документального фільму «Вокзал надії (Berlin. HopeBahnhof)» — це історії українських біженців та європейських волонтерів, відзняті на головному вокзалі в Берліні. 

О 21:30 стартує новий випуск «Культурного інстинкту» — циклу інтерв'ю з культурними дієвцями, який фіксує їх у період повномасштабного вторгнення. Олександр «Фоззі» Сидоренко й Олег «Фагот» Михайлюта поділяться з ведучою Лізою Цареградською особистими спостереженнями про ціну та цінність незалежності. 

О 22:00 — на телеканалі Суспільне Культура до Дня Незалежності дивіться програму «Культура на часі». Гостею програми стане народна артистка України Ніна Матвієнко. Спецвипуск створювали спільно з командами програм «Культові українці» та «Культурний інстинкт». Історик та ведучий програми «Культові українці» Олександр Алфьоров анонсує нові випуски проєкту і дасть свої коментарі щодо ціни незалежності. Ведуча програми «Культурний інстинкт» Ліза Цареградська проведе бліцопитування з перехожими на вулицях Києва. Спецефір вестиме Віктор Дяченко

Регіональні телеканали

У День Незалежності України міжрегіональний щоденний прямоефірний проєкт «Суспільне. Спротив» збільшує тривалість трансляції до 12 годин та інформаційно охопить увесь день. З 24 серпня виходитиме щобудня на регіональних телеканалах Суспільного вранці з 7:00 до 11:00, в обідню пору з 12:00 до 16:00 та вечірній прайм-тайм з 17:00 до 21:00.

Щогодини у проєкті «Суспільне. Спротив» команда розповідатиме про найважливіші події в кожному з десятиріч Незалежності. Телеглядачі побачать цікаві інтерв'ю зі свідками історичних подій та знаковими людьми, роботу виїзних студійних майданчиків у Львові та Чернівцях, включення наживо з усіх регіонів України, почують  аналітику подій минулого, дізнаються плани та мрії українців. 

Телеканали регіональної мережі Суспільного покажуть два епізоди документального серіалу «Колапс: як українці зруйнували імперію зла», що розвінчує пропагандистські міфи про причини й передумови здобуття Україною незалежності у 1991 році. 

Об 11:00 вийде третя серія — «Без ейфорії» — про події 21 серпня 1991 року. Депутати з Народної ради вимагають скликання позачергової сесії Верховної Ради. Кравчук вагається. ГКЧП тікає у Шереметьєво і там їх заарештовують.

О 16:05 телеглядачі регіональної мережі телеканалів Суспільного побачать епізод «Незалежність», який детально розповідає про історичний день 24 серпня 1991 року. У ній глядачі дізнаються, що відбувалося за лаштунками історичного засідання Верховної Ради; як вдалося переконати комуністичну більшість Верховної Ради проголосувати за Акт проголошення незалежності України та хто зіграв ключову роль у пошуках компромісу. 

Головні герої епізоду: Леонід Кравчук, Іван Заєць, Оксана Забужко, Віталій Портніков, Юрій Костенко, Володимир Філенко, Олександр Мороз, Олександр Бандурка, Ярослав Кендзьор, Марта Дичок, Микола Вересень, Катерина Ющенко.

О 21:30 всі регіональні телеканали Суспільного Мовлення (крім «Суспільне Крим» та «Суспільне Донбас») покажуть концерт-квартирник чернігівського гурту «LiveN». Онлайн концерт можна дивитися також на сайтах регіональних філій.

«Українське радіо», радіо «Культура» і радіо Промінь»

«Українське Радіо»

21 серпня на Українському Радіо стартував спеціальний проєкт «Незалежність: 30 і 1 рік становлення». Щодня ввечері з 21 по 24 серпня о 20:30 радійна команда у чотирьох випусках прослідкує, як українці змінювалися за роки незалежності та які зміни відбулися за останні пів року — після повномасштабного вторгнення росії. 

На слухачів очікує цикл програм «День Незалежності України. Нова героїчна історія» — про міста й містечка нашої держави, що стали символом мужності та незламності у війні з росією.

22 серпня на «Українському Радіо Суми» стартував спецпроєкт «Відстоюємо Незалежність». Цьогорічні ефіри про визвольні змагання розповідатимуть не лише історики та краєзнавці, а й герої України. Радіослухачі почують розповіді військових, волонтерів, медиків, журналістів та аграріїв. Слухайте проєкт «Відстоюємо Незалежність» щодня о 12:35 та ввечері о 17:35 до 26 серпня.

Більше інформації про спецпроєкт за посиланням.

Радіо «Культура»

24 серпня о 16:00 на Радіо «Культура» в програмі «Це класика» говоритимуть про українських композиторів, яких поцупила у свій пантеон росія. 

О 16:50 у проєкті «Книгосховище» радіоведуча Олена Гусейнова з історикинею Наталею Старченко обговорять книжки, написані про історію України.

О 17:00 в програмі «Це класика» розкажуть про українських виконавців у світі — всіх тих, чия музика допомагає краще почути Україну.

Вже о 18:00 в програмі «Це класика» слухайте запис концерту ЗАСО «Symphonic Mainstream. Меседж з України» під орудою Володимира Шейка.

Протягом усього тижня 22-25 серпня звучатиме сучасна українська поезія, створена після 24 лютого. Деякі з текстів прозвучать в ефірі саме 24 серпня.

Радіо «Промінь»

Команда Радіо Промінь до Дня Незалежності готує спецпроєкт «Лінії опору», в якому на прикладі 8 гостей ефірів розгляне, що змінилося в оточенні, навичках, вміннях та досвіді українців з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Ведучі поставлять героям різних сфер — від блогерів, менеджерів та митців до волонтерів, військових кореспондентів та воїнів — ті самі три запитання, які ставилися їм у різний час: до повномасштабного вторгнення та вже після. 

8 серій можна послухати 24 серпня о 8:30, 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30,14:30, 15:30. 

Окрім радіоефірів, 8 серій будуть доступні як подкасти на аудіомайданчику SoundCloud.

Сайт «Суспільне Новини»

24 серпня команда «Суспільне Новини» представить фотопроєкт про військових командирів, народжених за незалежності України. Це серія портретів з історіями командирів та командирок рот, бригад, батальйонів, сучасників незалежності — усім їм до 31 року. 

Герої в різний спосіб потрапили до війська, втім більшість обрала його як професію. Матеріал вийде у День Незалежності України. 

Також 24 серпня на сайті Суспільне Новини вийде інтерв'ю про пів року війни з американською дослідницею, письменницею, лауреаткою Пулітцерівської премії Енн Епплбаум.

На ютуб-каналі Суспільне Культура вийде історія про сестер Фельдман —  художниць, які нині створюють стритарт незалежності. 

Також на цьому ютуб-каналі представлять новий випуск блогу про культові й важливі тв-шоу 90-х, які після проголошення незалежності виховували національну ідентичність українців. Своєю чергою виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська в межах подкасту «Книгосховище» розкаже про книжки незалежності в новому випуску блогу.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду