Діти і «Євробачення»: як Суспільне готує Олену Усенко представляти Україну в Парижі

Діти і «Євробачення»: як Суспільне готує Олену Усенко представляти Україну в Парижі

11:55,
18 Листопада 2021
3134

Діти і «Євробачення»: як Суспільне готує Олену Усенко представляти Україну в Парижі

11:55,
18 Листопада 2021
3134
Діти і «Євробачення»: як Суспільне готує Олену Усенко представляти Україну в Парижі
Діти і «Євробачення»: як Суспільне готує Олену Усенко представляти Україну в Парижі
Про підготовку до дитячого пісенного конкурсу розповіли голова української делегації Оксана Скибінська, переможиця нацвідбору Олена Усенко та її музична продюсерка Катерина Комар.

19 грудня в Парижі в концерт-холі La Seine Musicale, розташованому на острові Іль-Сеґен посеред річки Сена, відбудеться дитячий міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2021». У ньому візьмуть участь представники 19 країн. Україну представить 14-річна Олена Усенко з Білої Церкви, яка перемогла на національному відборі з-поміж одинадцяти фіналістів. В Україні дитяче «Євробачення» наживо транслюватиме суспільний канал «UA: Культура».

118 охочих і 12 фіналістів нацвідбору

Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ), як членкиня Європейської спілки мовників (The European Broadcasting Union), може обирати представника на «Євробачення» (дитяче чи доросле) як самостійно, так і проводячи національний відбір онлайн або у форматі телеконцерту. Але саме останній варіант найкраще розпалює інтерес глядача до артиста-переможця, який поїде на конкурс, та й зрештою до перегляду самого міжнародного конкурсу.

Кілька років представника від України обирали онлайн-голосуванням без живих концертів, а у 2018 році була загроза, що Україна вперше з 2006 року може не відправити свого представника на конкурс через фінансові проблеми. Цього року НСТУ вдалося організувати телеконцерт, хоча й не такий, як планували влітку, коли всі фіналісти мали виступати наживо.

Раніше відбором на дитяче «Євробачення» займалася команда «UA: Першого», в ефірі якого й транслювали конкурс. У 2021 році за підготовку і проведення фіналу відбору відповідала команда «UA: Культури». 19 грудня телеканал «UA: Культура» наживо транслюватиме конкурс із Парижа.

Для участь у нацвідборі НСТУ заздалегідь оголосила прийом заявок. Далі оргкомітет, до складу якого входили восьмеро співробітників Суспільного, слухав усі заявки, що пройшли технічний відбір. До оргкомітету, наприклад, входила музикознавиця, музична критикиня, теле- та радіоведуча Любов Морозова. У фіналі нацвідбору вона була в журі й розповіла, що прослухала всі 118 пісень дітей, які подали заявки. Каже, для цього було вдосталь часу — відбір проводили без поспіху. Із 118 охочих відібрали 12 учасників, одна з них відмовилася від участі у фіналі, оскільки мала проблеми з авторськими правами на пісню, яку виконувала.

Суспільне другий рік поспіль дає шанс взяти участь у нацвідборі дітям без власної пісні й тим, які не мають змоги придбати авторські права, але володіють вокальним та музичним талантами. «У результаті кількість отриманих заявок зросла більш ніж удвічі», — каже виконавча продюсерка телеканалу «UA: Культура» Юлія Дичук.

На дитячому «Євробаченні» конкурсанти мають виконувати пісню, яка відповідає низці вимог: текст і музика мають бути оригінальними (не кавери); до 1 травня 2021 року пісня не повинна ніде оприлюднюватися; тривалість пісні не має перевищувати три хвилини; слова пісні учасника мають бути написані та виконані переважно українською мовою, при цьому до 40% від повного тексту пісні може бути написано та виконано іноземною мовою.

Тим, хто подавав заявки з відомими вже піснями, Суспільне запропонувало у фіналі відбору виконати композицію Save this world Марини Круть, із якою вона перемогла на мистецькому конкурсі й отримала за неї 77 тисяч гривень. У 2020 році Марина Круть разом із Михайлом Клименком брали участь у мистецькому конкурсі від Суспільного, перемогли й написали пісню для дитячого «Євробачення». Але тоді фінал нацвідбору не проходив у форматі телеконцерту, тож не було змоги на загал побачити, наскільки пісня та учасники нацвідбору підходять одне одному.

Нацвідбір, який варто було дивитися

Цього разу команда телеканалу «UA: Культура» провела фінал нацвідбору у форматі телепрограми-концерту в павільйоні телецентру «Олівець». У зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації в Україні задля безпеки дітей-учасників прямоефірну концертну програму не проводили, а показували виступи фіналістів у записі. Проте члени журі — співачка, представниця України на «Євробаченні-2010» Alyosha; телеведучий і продюсер Ігор Кондратюк; музикознавиця Люба Морозова; музичний журналіст Ігор Панасов і представник України на дитячому «Євробаченні-2020» Олександр Балабанов — працювали наживо у студії та спілкувалися з ведучими фіналу Віктором Дяченком, ведучим «Ранку на Суспільному», та Дариною Красновецькою, представницею України на дитячому «Євробаченні-2018».

Чотири фіналістки (до речі, у фінал пройшов один хлопець і 11 дівчат) не мали своєї пісні й виконували Save this world Марини Круть. Члени журі щоразу зазначали, наскільки ця пісня складна й не відповідає юним виконавицям. Alyosha зізналася, що сама б не знала, як її виконувати й розкрити. Ігор Кондратюк розкритикував структуру пісні. Про Save this world не було жодного позитивного відгуку, і вже під час фіналу можна було передбачити, що фіналістка з піснею Марини Круть не стане переможицею. Журі не церемонилися з дітьми-фіналістами, які були на онлайн-зв’язку зі студією, і в очі їм говорили зазвичай не дуже приємні слова. Балабанов сказав одній із фіналісток: «Вибач, ця пісня не для “Євробачення”, надто попсова». Кондратюк міг похвалити виступ, а тоді сказати: «Той, хто писав, краще б мав попрацювати зі словами».

На відбір на дитяче «Євробачення» подало заявки п’ятеро учениць музичної продюсерки і викладачки вокалу Катерини Комар, троє з них були відібрані у фінал і ввійшли до п’ятірки найкращих фіналістів — Олена Усенко, яка перемогла й буде представляти Україну в Парижі, Марія Ткачук та Анастасія Дорошенко (Nana Do).

На думку Катерини Комар, краще бачити й чути членів журі, бо коли хтось із них дає низьку оцінку, то одразу можна почути пояснення. «Коли ти не розумієш, чому така оцінка, то це набагато складніше сприймається. А так ти розумієш, що в людини є своя думка. З чимось ми можемо погоджуватися, з чимось — ні. Всю критику ми сприймаємо добре, слухаємо її і працюємо далі», — каже наставниця трьох фіналісток.

Кліп готовий, номер на підході, робота кипить

Організатори дитячого «Євробачення» в Парижі налаштовані, попри епідемію коронавірусу, провести конкурс у звичному режимі — з виступами юних артистів наживо і глядачами в залі. У Парижі продають квитки на генеральні репетиції та фінал. А в Києві триває підготовка до участі в конкурсі та поїздки в Париж.

Голова української делегації конкурсі Оксана Скибінська розповіла «Детектору медіа», що підготовка до дитячого «Євробачення-2021» у розпалі. «Одразу після фіналу нацвідбору ми розпочали активну підготовку переможниці Олени Усенко до міжнародного конкурсу. Як і щороку, у нас є перелік матеріалів, які необхідно оперативно підготувати й подати організаторам, щоб вони вже починали готувати в себе творчо-технічну частину нашого номеру — програмувати світло, камери, роботу екранів, звук», — сказала вона.

Підготовка ведеться одразу за кількома напрямами: музика, кліп, фото, сценічна постановка. «Насамперед було фіналізовано музичний пакет, адже пісня — це основа всього. На ній побудована і постановка, і кліп, і всі технічні елементи номера. В нас уже готова концепція сценічного номера, є розуміння, як усе виглядатиме на сцені, й ведеться робота над деталями, в тому числі над графікою та образами», — каже Оксана Скибінська.

Днями відбулася фотосесія Олени Усенко і зйомка кліпу на пісню «Важіль». Автор ідеї кліпу — продюсер Андрій Єрьомін, знімав режисер Дмитро Авдєєв. Режисер, хореограф Андрій Єрьомін-старший (батько Андрія Єрьоміна) разом із Юлією Сахаровою працюють над номером Олени Усенко для Парижа та будуть супроводжувати представницю від України на конкурсі. Андрій Єрьомін переміг у мистецькому конкурсі з виробництва кліпу й постановки номера, проведеному Суспільним. За даними Prozorro, Національна суспільна телерадіокомпанія України підписала з ним договір на суму 909 тис. 762 гривні. Спершу очікувана вартість Суспільного становила 2 млн 798 тис. 706 грн, оскільки компанія Андрія Єрьоміна мала також знімати прямоефірну телеверсію фіналу нацвідбору. Через карантинні обмеження Суспільне змінило формат фіналу й замість прямоефірного концерту самотужки зняло музичну телепрограму, в рамках якої показали записи пісень фіналістів. Через це вартість послуг Андрія Єрьоміна зменшили. 17 листопада кліп презентували на фейсбук-сторінках «UA: Культура» і «Євробачення», а також на ютуб-каналі «Суспільне Культура».

Днями представили нові фотографії Олени Усенко. Незабаром оприлюднять музичне відео, яке розкриє особисту історію дівчини й по-новому донесе меседж пісні.

Над підготовкою номера для Парижа працює група, яка складається з команди Олени Усенко, команди продюсера Андрія Єрьоміна та команди Суспільного. «Постановка відображатиме меседж пісні та особисті переживання Олени, близькі багатьом підліткам. Саму постановку можна буде побачити вже на сцені в Парижі, а поки що заохочуємо переглянути кліп на пісню “Важіль”», — сказала Оксана Скибінська.

За словами Катерини Комар, Олена Усенко — доросла за своїм сприйняттям, має дорослий вигляд. «Ми взяли собі за мету не робити з неї “дівчинку-дівчинку”, а показати такою, як вона є. І показати культуру сучасних тинейджерів, їхнє світосприйняття», — розповіла продюсерка.

Суспільне оголосило тендер на послуги з організації та забезпечення поїздки в Париж. Це єдиний тендер, який НСТУ проводить у межах підготовки до дитячого «Євробачення». Очікувана вартість — 300 тис. гривень. Від Європейської спілки мовників є вимога, що під час «Євробачення» делегація проживатиме у визначеному організаторами готелі, назва якого не підлягає розголошенню до офіційного укладання угоди.

«З огляду на епідемію коронавірусної хвороби організатори обмежили цього року розмір делегацій. Окрім артистів, до складу національної делегації може увійти максимум дев’ятро людей. Це насправді зовсім небагато, тому ми ретельно формуємо команду, яка супроводжуватиме представницю України на міжнародному конкурсі. Вона забезпечуватиме основні аспекти реалізації постановки, а також висвітлення заходів дитячого “Євробачення” на платформах Суспільного», — поділилася Оксана Скибінська.

Суспільних мовників повідомили, що готується протокол безпеки та охорони здоров’я на конкурсі. «Ми очікуємо на цей документ, щоби зрозуміти детальні правила перебування в локаціях дитячого “Євробачення” та поза їх межами», — додала голова делегації.

Олена Усенко та її шлях до дитячого «Євробачення»

Олені Усенко 14 років, а це означає, що у 2021 році в неї був останній шанс взяти участь у дитячому «Євробаченні». Торік вона пройшла у фінал нацвідбору й посіла друге місце, поступившись Олександру Балабанову. Ігор Кондратюк пожартував у фіналі, що їй пощастило у 2020 році не перемогти, бо інакше вона б поїхала у Варшаву, а тепер поїде в Париж. «Весь рік я багато працювала, писала пісні та робила все для того, щоб представити Україну на дитячому “Євробаченні”», — розповіла «Детектору медіа» Олена Усенко.

За рік дівчина кардинально змінилася: обрізала довге волосся, пофарбувала його в рудий колір, почала робити яскравий макіяж зі стрілками на очах, її вокал удосконалився. Катерина Комар каже, що в Олени є чітке розуміння образу. Те, як вона зараз виглядає, — «це її формат, ніхто нічого не радив і не підказував». Пісню «Важіль» Олена Усенко писала впродовж липня — серпня 2021 року спеціально для «Євробачення». «Текст пісні повністю написала Олена, з вересня на заняттях ми разом доробляли пісню, я скеровувала її, радила, куди потрібно повернути пісню. Перемога у нацвідборі — це робота всієї команди: моя, Олени та її батьків, які підтримують доньку та мотивують бути працелюбною і цілеспрямованою», — сказала Катерина Комар.

Олена Усенко живе в Білій Церкві, має брата-двійнятка, який віддає перевагу комп’ютерним іграм, але вболіває за сестру й дивиться дитяче «Євробачення». Вона навчається дистанційно, з 2018 року є ученицею київської Katapulta Art Music School, де вокал викладає Катерина Комар. Дівчина грає на ударних, укулеле, грала в театрі й займалася хореографією, знімалася в короткометражних фільмах, любить малювати. Нещодавно журналісти Суспільного побували в Олени Усенко вдома і провели з нею один день.

Катерина Комар виховала трьох представниць України на дитячому «Євробаченні»: Софію Тарасову, яка брала участь у конкурсі у 2013 році, Анастасію Багінську — представницю України у 2017 році, й тепер Олену Усенко. «Після участі Насті Багінської в дитячому “Євробаченні-2017” до мене в Katapulta Art Music School прийшла Олена Усенко. Вона, як і Настя, з Білої Церкви. Олена побачила Настю на конкурсі й вирішила, що теж хоче в мене займатися вокалом. Я на той час уже давно не набирала клас. Спочатку Олена займалася на групових заняттях. Коли я побачила, скільки за рік у ній змінюється, як швидкo вона вчиться і розвивається, то стала її наставницею», — каже Катерина Комар.

Батьки Олени Усенко не мають стосунку до шоубізнесу та музики, вони — непублічні підприємці. За словами Катерини Комар, Олена Усенко — товариська дівчина. «Вона — лідер, її люблять люди, вона вміє бути публічною і їй це подобається. Олена активно веде сторінки в соціальних мережах. У ній все зійшлося, що потрібно артисту», — каже музична продюсерка.

Катерина Комар вважає, що для участі у дитячому «Євробаченні» юним артистам потрібен сценічний досвід і психологічна підготовка. «У дитини повинно бути за плечами багато якісних і вдалих виступів у різних проєктах, конкурсах, на різних майданчиках, де виступають зірки і початківці, де буває якісний і поганий звук. Без цього в принципі неможливо потрапити на “Євробачення”. У моїх дівчат, які стали представницями України, було багато перемог. Я не дуже вірю, що дитина переможе на “Євробаченні” без перемог на інших конкурсах», — розповіла Катерина Комар.

Водночас це має бути дитина, яка вміє і програвати. «Якщо у дитини є тільки перемоги, їй складно загартуватися як артисту. Тому всі діти, які їздили на “Євробачення”, мали і поразки. “Євробачення” неможливо передбачити, прорахувати. Участь у цьому конкурсі потрібно сприймати як свято, як велику подію в житті та розуміти, що за цим стоїть колосальна праця великої команди», — каже Катерина Комар.

На думку музичної продюсерки, перемога в нацвіборі на дитяче «Євробачення» для Олени Усенко — старт, можливість почати нову дорослу сторінку в житті. «Євробачення” — серйозний конкурс, ти представляєш не себе, а всю країну, ти маєш везти на конкурс ідею, показувати національне обличчя. Артист повинен бути сильним і цілеспрямованим, має велику відповідальність», — каже Катерина Комар.

Після перемоги в нацвідборі життя Олеги Усенко змінилося. «Мої дні насичені музикою і не тільки. Зазвичай у мене майже немає вільного часу, але мені це навіть подобається, тому що я займаюся справою, яку люблю. Моє життя змінилося на краще! Я стала набагато більше працювати, і це круто! В кінці дня я відчуваю приємну втому і лягаю спати, знаючи, що на мене чекає завтра новий творчий день», — поділилася з «Детектором медіа» Олена Усенко.

Фото: Анастасія Мантач, Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Це дитя?
22:51 / 24.11.2021
Так-то схожа на тітоньку, яка вже дещо бачила.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду