Представник «Репортерів без кордонів» вважає, що НСТУ виявиться просто зміною вивіски і бренду НТКУ

12:20,
5 Липня 2013
1400

Представник «Репортерів без кордонів» вважає, що НСТУ виявиться просто зміною вивіски і бренду НТКУ

12:20,
5 Липня 2013
1400
Представник «Репортерів без кордонів» вважає, що НСТУ виявиться просто зміною вивіски і бренду НТКУ
Схвалений Верховною Радою 3 липня за основу законопроект «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» став важливим кроком до реалізації суспільного мовлення в України. Цю подію охоче коментують експерти.

Журналісти радіостанції «Голос Столиці» взяли коментар у представника організації «Репортери без кордонів» в Україні Оксани Романюк. На думку експерта, у прийнятті законопроекту є певний позитив, адже завдяки цьому в Україні з'явиться підґрунтя для інтеграції у світовий контекст. Але те, що це суспільне мовлення буде зроблено на базі НТКУ, за її словами, означає можливість, що відбудеться просто зміна вивіски і бренду. 

Як і журналіст, депутат й автор альтернативного законопроекту про суспільне мовлення Андрій Шевченко, пані Романюк має сумніви щодо доцільності впровадження системи абонентської плати для фінансування НСТУ. 

«Питання фінансування справді викликає тривогу. Дуже складно переконати населення платити за суспільне мовлення в умовах, коли складна економічна ситуація, коли народ не хоче платити навіть за проїзд у транспорті. Але, можливо, найбільш реалістичним рішенням буде включити цього мовника в абонплату кабельних операторів. Якщо людина буде дивитися кабельне телебачення, то, відповідно, сума за ці послуги зросте. Але тут є інший виклик. Справа в тому, що кабельне телебачення розраховане на міста. У сільській місцевості все буде інакше. За суспільного мовника готові платити далеко не всі, і головне – щоб це не перетворилося на чергове обкладення збором всіх і вся. Насправді ідеальної фінансової моделі, яка би вирішила всі питання, не існує. Кожна країна вирішує це питання в залежності від своєї соціально-економічної ситуації. В українських умовах впровадження суспільного мовника – справа слабопрогнозована і досить ризикована», – каже експерт.

Джерело: Голос Столиці

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Радио Свобода (на фото: О. Романюк)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду