Експерти надали рекомендації парламенту щодо реформи НСТУ, Потураєв підтримує

Експерти надали рекомендації парламенту щодо реформи НСТУ, Потураєв підтримує

19:32,
27 Березня 2021
8448

Експерти надали рекомендації парламенту щодо реформи НСТУ, Потураєв підтримує

19:32,
27 Березня 2021
8448
Експерти надали рекомендації парламенту щодо реформи НСТУ, Потураєв підтримує
Експерти надали рекомендації парламенту щодо реформи НСТУ, Потураєв підтримує
Одна з рекомендацій – ухвалити законопроєкт №2576 щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Рекомендації були представлені на прес-брифінгу «Рекомендації громадянського суспільства парламенту та Уряду щодо реформ у сфері медіа», що відбувся 25 березня.

Пропозиції експертів та громадськості щодо реформування Суспільного мовлення під час онлайн-обговорення представив Вадим Міський, програмний директор ГО «Детектор медіа» та секретар Наглядової ради НСТУ.

«Суспільне мовлення має низку проблем росту, і частину з них воно може вирішити самостійно. Проте, без виправлення помилок законодавства компанія не зможе стати ефективною: чинні обмеження, пов’язані з розподілом коштів ставлять мовника в нерівні конкурентні умови, в результаті чого він програє і в технічному плані, і в контенті» — пояснює Вадим Міський.

Зокрема, Парламенту пропонують врахувати наступні пропозиції щодо реформування Суспільного мовлення:

  • ухвалити законопроєкт №2576 щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України, врахувавши пропозиції НСТУ до ІІ читання (зокрема, дозволити НСТУ займатися спільним виробництвом контенту, запровадити оплату праці для членів наглядової ради відповідно до рекомендацій Ради Європи, дозволити витрачати кошти на підтримку діджитал-платформ та маркетингові потреби, дозволити займатися копродукцією, виправити помилки в обмеженнях на трансляцію реклами та ін.);
  • зареєструвати законопроєкт про зміни до Бюджетного кодексу щодо запровадження більш надійної та передбачуваної моделі фінансування НСТУ відповідно до рекомендацій Ради Європи (фінансування зі спецфонду, що наповнюватиметься за рахунок надходжень від ренти за користування радіочастотним ресурсом), що дозволить мовнику планувати свою діяльність більше, ніж на один рік;
  • органам влади та посадовим особам утриматися від втручання у конкурс на посаду голови правління та роботу незалежної Наглядової ради Суспільного мовлення;
  • не створювати нових каналів за бюджетні кошти поза системою Суспільного мовлення, відповідно до взятих країною зобов’язань перед Радою Європи;

Крім того, Вадим Міський нагадав, що досі є чинною ст.18 Закону України «Про статус народного депутата України», яка говорить про сумнозвісне «право 20 депутатських хвилин на державному мовнику», хоча державних мовників, які повинні реалізовувати це право вже немає. Він запропонував усунути цей рудимент із закону і назавжди перегорнути сторінку бажань втручання посадовців у редакційну політику медіа.

Для збільшення зображення клікніть на нього

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформполітики Микита Потураєв підтримав рекомендації громадянського суспільства до парламенту та уряду щодо медійних реформ, зокрема у сфері Суспільного мовлення. «Рекомендації є прийнятними і вони можуть бути вписані до закону», — сказав Микита Потураєв.

Нагадаємо, 12 грудня 2019 року у Верховній Раді зарєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України). Нещодавно Представники правління і наглядової ради НСТУ обговорили з народними депутатами зміни до закону про Суспільне, законопроект планують вносити на розгляд у травні або червні.

Фото: фейсбук-сторінка Верховної Ради України

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду