Суспільному потрібно на рік 445 млн грн на оплату трансляцій – Грузинський

Суспільному потрібно на рік 445 млн грн на оплату трансляцій – Грузинський

16:36,
9 Грудня 2020
8918

Суспільному потрібно на рік 445 млн грн на оплату трансляцій – Грузинський

16:36,
9 Грудня 2020
8918
Суспільному потрібно на рік 445 млн грн на оплату трансляцій – Грузинський
Суспільному потрібно на рік 445 млн грн на оплату трансляцій – Грузинський
Через урізання бюджету компанія фактично має на це 160 млн.

Щонайменше 445 млн грн Національній суспільній телерадіокомпанії Україні потрібно, щоб оплатити трансляції відповідно до всіх ліценцій.

Про це в інтерв’ю «Детектору суспільного мовлення» розповів директор з організації та розвитку мереж телерадіомовлення Суспільного Дмитро Грузинський.

«Відповідно до всіх ліцензій, на початок 2020 року на трансляції нам потрібно було, щонайменше, 445 млн грн. Фактично маємо 160 млн», – сказав він.

За його словами,  у 2020 році на послуги з трансляції ефірного мовлення трьох каналів «Українського радіо» в УКХ, СХ і FM-діапазонах було заплановано 62,8 млн грн.

«Хоча загальна потреба видатків на послуги із трансляції ефірного радіомовлення, з урахуванням виконання умов усіх чинних ліцензій і тимчасових дозволів на мовлення, складає близько 235 млн грн», – розповів Дмитро Грузинський.

Він додав, що вартість послуг із трансляції першого каналу «Українського радіо», радіо «Промінь» та радіо «Культура» в цифровому форматі в 2020 році становить близько 400 тис. грн.

За словами пана Грузинського, супутникове мовлення — це подекуди єдина можливість для наших громадян мати доступ до українських програм на тимчасово окупованих територіях.

«Послуги з підйому на супутник всіх 11 телерадіопрограм Суспільного — це приблизно 2,5 млн грн на рік, а вартість трансляції цих одинадцяти теле- та радіопрограм становить ще приблизно 13,8 млн грн на рік. Це в рази менше, ніж послуги з ефірного розповсюдження», – зазначив він.

Нагадаємо, за ліцензіями «Українське радіо» має 199 FM-частот, 27 УКХ-частот, 12 частот на довгих і середніх хвилях; «Промінь» має 57 FM-частот, 56 УКХ-частот, 13 частот на довгих і середніх хвилях; «Культура» має 44 FM-частоти, 36 УКХ-частот, 10 частот на довгих і середніх хвилях.

Три суспільні радіостанції мають ліцензії на цифрове радіомовлення T-DAB у Києві.

НСТУ має 26 цифрових телевізійних ліцензій — у «UA: Першого», «UA: Культури» та всіх філій. 

У НСТУ є п’ять ліцензій на супутникове телевізійне мовлення («UA: Перший», «UA: Культура», «UA: Крим», «UA: Донбас», «UA: Закарпаття») і шість ліцензій на супутникове радіомовлення («Українське радіо», «Промінь», «Культура», «Голос Донбасу», «Тиса ФМ», Всесвітня служба радіомовлення України).

Наразі аналогове телевізійне мовлення залишилося в зоні проведення ООС та для мовлення на АР Крим. Фактично НСТУ використовує 49 аналогових каналів. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду