У 2020 році Суспільний мовник запустив мовлення на 79 нових ФМ-частотах

У 2020 році Суспільний мовник запустив мовлення на 79 нових ФМ-частотах

16:11,
9 Грудня 2020
2699

У 2020 році Суспільний мовник запустив мовлення на 79 нових ФМ-частотах

16:11,
9 Грудня 2020
2699
У 2020 році Суспільний мовник запустив мовлення на 79 нових ФМ-частотах
У 2020 році Суспільний мовник запустив мовлення на 79 нових ФМ-частотах
Ще дві ФМ-частоти суспільне радіо освоїть до кінця 2020 року.

Із жовтня 2019 року «Українське радіо», радіо «Промінь» і радіо «Культура» почали мовлення на нових ФМ-частотах у 79-ти населених пунктах по всій Україні. Ще дві ФМ-частоти буде запущено до кінця 2020 року.

Про це в інтерв’ю «Детектору суспільного мовлення» розповів директор з організації та розвитку мереж телерадіомовлення Суспільного Дмитро Грузинський.

«За підсумками проведених Нацрадою конкурсів у жовтні 2019 року, Суспільний мовник отримав 86 нових ліцензій на радіомовлення та на одній частоті збільшив тривалість мовлення (це смт Варва на Чернігівщині, де додалося 15 хвилин на добу в будні дні). Станом на зараз уже запущено 79 із них. Поки що не розпочато мовлення в семи населених пунктах (причому два з них буде запущено до кінця року)», – сказав він.

За його словами,  на це є об’єктивні причини, які здебільшого пов’язані з епідемією COVID-19.  

«Ми щодня робимо все, що від нас залежить, щоб дозапустити в роботу всі частоти. Адже максимальна присутність і максимальне охоплення аудиторії програмами Суспільного — то наше стратегічне завдання», – додав він.

Дмитро Грузинський зазначив, що більшість офіційних установ та регуляторних органів впродовж жорсткого весняного карантину або взагалі не працювали, або працювали за специфічним графіком. Потім — продовження карантину та ще й літній сезон відпусток. Далися взнаки й питання, пов’язані зі змінами всередині Концерну РРТ — найбільшого партнера Суспільного мовника по трансляції.

«Все це вплинуло на терміни отримання дозвільних документів, котрі необхідні операторам для початку розбудови частоти та мовлення, й на закупівлю необхідної техніки, терміни проведення монтажних робіт, організацію каналів доставки сигналу тощо. Наші партнери — представники операторів зв’язку — знають, скільки труднощів доводилося долати подекуди навіть там, де їх ніхто не очікував», – сказав пан Грузинський.

За його словами,  крім затримок із дозвільними документами, які необхідні операторам, по деяких частотах Суспільному доводилося вносити зміни до ліцензій.

«Це стосується, наприклад, ситуацій, коли за адресами, які були зазначені в конкурсних умовах, виявлялося, що вже немає висотних споруд, або оператор, який, згідно з ліцензією, отримав право на розбудову якоїсь конкретної частоти, може встановити передавач за іншою адресою. Тобто оформлення документів зайняло чимало часу», – розповів Дмитро Грузинський.

Він додав, що відповідно до вимог чинного законодавства, вони попередили про це держрегулятора — Національну раду з питань телебачення та радіомовлення.

Також Дмитро Грузинський зазначив, що Суспільне користуємося послугами лише тих операторів, які прописані в ліцензіях на мовлення АТ «НСТУ» та дозволах на тимчасове мовлення, виданих Нацрадою. У випадку з радіо — це Концерн РРТ, ТОВ «Телемережі України», ТОВ «ЕРБ», ОКП «Агроінформ», Вінницька філія ПАТ «Укрінформ», КП «Редакція Долинського районного радіомовлення», КП «ІІЦ».

Нагадаємо, що 10 жовтня 2019 року перший канал Суспільного радіо – «Українське радіо» – виграв 34 ФМ-частоти, у тому числі в Одесі, Івано-Франківську та Ужгороді, на форматному конкурсі інформаційного радіо. 

Тоді ж радіо «Промінь» здобуло 38 ФМ-частот у 22 областях України, в тому числі в 15 обласних центрах.

Третій канал Суспільного радіо – «Культура» – виграв 15 ФМ-частот, у тому числі в 9 обласних центрах, на форматному конкурсі культурно-мистецького радіо.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду