«На карантині» від Суспільного: оперативно, достовірно, спокійно

«На карантині» від Суспільного: оперативно, достовірно, спокійно

12:39,
20 Березня 2020
4728

«На карантині» від Суспільного: оперативно, достовірно, спокійно

12:39,
20 Березня 2020
4728
«На карантині» від Суспільного: оперативно, достовірно, спокійно
«На карантині» від Суспільного: оперативно, достовірно, спокійно
На Суспільному мовнику стартував майже чотиригодинний щоденний марафон «На карантині», у фокусі якого – життя звичайних українців, які вимушено залишаються вдома або ж навпаки працюють у посиленому режимі.

19 березня на «UA: Першому» (в телеефірі, на сайті каналу, YouTube-каналі і на сторінці у фейсбуку «UA: Першого» та «Суспільне Новини») стартував марафону «На карантині». Він тривав з 12:30 до 16:15, з перервою на новини о 13:00 та 15:00. Його також транслювали всі філії Суспільного, але трохи пізніше – з 13:40 до 16:15. На Суспільному планують марафонити щодня в будні в той самий час, і, вочевидь, робитимуть це, доки не закінчиться карантин, а то й далі, зважаючи на поширення COVID-19.

Команда Суспільного не вперше проводить марафони на гарячу тему чи до дати. Але вперше в такому шаленому темпі. З одного боку, це викликає захоплення роботою Суспільного і вдячність за оперативність, чіткість і виваженість. З іншого боку, такий режим проявив слабкі сторони Суспільного, які, зрештою, саме завдяки марафону можна швидко відкоригувати.

Що сподобалося?

Команда Суспільного

Керівницею проєкту «На карантині» стала Ангеліна Карякіна, яка в березні прийшла на Суспільне після звільнення з «Громадського телебачення». Ангеліні не потрібен був час на розкачку, буквально за два тижні вона зуміла показати, на що здатний єдиний ньюзрум Суспільного.

Михайло Радуцький і Дарія Гірна

Вела марафон Дарія Гірна – ведуча суспільно-політичної програми «Тема дня». Цього тижня, з 16 по 20 березня, в студії «Теми дня» працює її напарниця Ольга Сніцарчук.

Ольга Сніцачук під час марафону анонсувала вечірній випуск «Теми дня»

Уже з перших хвилин марафону глядачі побачили, що таке ньюзрум Суспільного і як він працює. Кореспондентка Анастасія Ісаєва, включившись із ньюзруму, розповіла, що це новинарі, які готують ранкові, денні, вечірні випуски новин і марафон. Швидко пробігшись по ньюзруму, вона зупинилися біля Ангеліни Карякіної, яка анонсувала включення команди Суспільного зі всіх міст України.

«Наша основна картинка – там, у полях, а не тут, всередині. Мені здається, що ви маєте познайомитися з нашою командою і зрозуміти, хто для вас готує цю історію. Фокус марафону – це люди, звичайні глядачі, ті, які вимушені сидіти вдома на карантині або ж працюють у посиленому режимі та боряться з епідемією: лікарі, медсестри, прикордонники, військові, пожежники, поліцейські. Це все наші герої, про яких ми будемо розповідати щодня по буднях з 12:30 до 16:15», – сказала в ефірі Ангеліна Карякіна.

Ангеліна Карякіна розповіла про команду Суспільного та новинний сайт

Пізніше були ще включення з ньюзруму, якими скористалася керівниця марафону та пропіарила новинний сайт Суспільного – Suspilne.media, зробивши акцент на новинах із регіонів.

Включення з різних куточків України і світу

Включень було багато. З різних міст України та світу, з різних локацій і з різними людьми. Команді Суспільного вдалося створити власну карту хроніки поширення коронавірусу. Глядачі побачили, як дезінфікують під’їзди багатоповерхівок, що робиться на в’їзді до Києва на житомирській трасі, чи розкуповують товари в магазинах, як перетинають польсько-український кордон у Рава-Руській, чи вдається здати квитки на залізничному вокзалі, яка ситуація з підозрами на коронавірус у різних містах.

Включення з супермаркету

Під час марафону були включення з Італії, Польщі, Ізраїлю, Китаю, США. Люди різних професій розповідали про те, як карантин позначається на житті звичайних людей. Це дало зрозуміти українському глядачеві, що весь світ на хвилі карантину, панікувати через закриті магазини, кафе і часткову зупинку громадського транспорту не варто. Україна має пережити цей час, як і всі інші країни, змиритися і дотримуватись алгоритму дій, які пропонують уряд і лікарі.

Оперативність зв’язку з місцевою владою

Окрімкореспондентів із різних куточків України на зв'язок зі студією виходили мери міст. Зокрема, мер Житомира Сергій Сухомлин відразу після офіційного повідомлення про перший випадок захворювання на коронавірус розповів Суспільному історію хворого житомирянина.

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук пояснив Дарії Гірній, що закупівля апаратів штучного дихання не залежить від того, скільки коштів пожертвували меценати чи виділила держава, а від того, наскільки швидко світові виробники встигають справлятися з тисячними державних замовленнями зі всього світу. Ведуча вважала, що саме бюрократичні процеси стоять на заваді швидкій закупівлі цих апаратів.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про правильність рішення зупинки громадського транспорту в місті та стан івано-франківців із підозрою на коронавірус.

Відсутність технічних неполадок

Майже рік тому під час президентських виборів «UA: Перший» проводив масштабний марафон із прямими включеннями у рамках токшоу «Зворотний відлік». Тоді «Детектор медіа» зафіксував технічні проблеми на Суспільному: спікерів не було чути, кореспондентів вдавалося вивести в ефір з другої спроби або взагалі не вдавалося.

Під час першого дня марафону «На карантині» все працювало, як годинник, жодних технічних збоїв. Чи то техніка на Суспільному покращилася, чи то механізм із включеннями вдалося налагодити.

Гості студії

Не випадково я про них згадую наприкінці списку «Що сподобалося?», хоча б здавалося, хто може бути важливішим за запрошеного до студії гостя. Їх було не так багато, як включень звідусіль. У студії ситуацію з пандемією коментували генеральний директор Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) (2018-2019) Володимир Курпіт, інфекціоніст Вадим Арістов, голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький і доктор медичних наук, професорка кафедри дитячих інфекційних хвороб Оксана Виговська.

Оксана Виговська у студії

Вони говорили про важливі та корисні речі. Наприклад, Володимир Курпіт вчив правильно носити маску та розповідав покроково, куди звертатися після повернення з-закордону, що робити, коли температура не дуже висока чи вже є гарячка. Вадим Арістов звернув увагу на людей похилого віку та чим і в який спосіб їм можна допомогти. Оксана Виговська коментувала онлайн-освіту, звички пенсіонерів оплачувати комунальні послуги в банках та інші теми про коронавірус.

Які слабкі сторони марафону?

Режисура

Режисура марафону дещо зневажлива до гостей у студії, яких переривали не лише на рекламні блоки, а й на численні включення, хоча можна було б розвести в часі студійні блоки та включення.

Приміром, Дарія Гірна перервала Володимира Курпіта на включення з житлового будинку, де прибиральники дезінфікували перший поверх. Відразу після того, всього на 10-й хвилині марафону, розпочалася реклама. Далі Володимир Курпіт у студії послухав ще одне включення кореспондента Суспільного і лише після того продовжив відповідати на запитання ведучої.

Вадим Арістов теж після першої короткої відповіді змушений був послухати включення з магазину, брифінг заступника міністра охорони здоров'я України, головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, рекламу, включення з ньюзруму, де журналістка розповіла про непорозуміння водія та пенсіонерок без масок у громадському транспорті, і лише тоді продовжив коментувати.

Кульгаві запитання

Редакторам слід ретельніше готувати запитання для ведучої, щоб вона могла аргументувати спікерам, звідки отримала ту чи іншу інформацію.

«Ми знаємо, що в Нідерландах знайшли антитіло, яке блокує COVID-19», – сказала Дарія Гірна Михайлу Радуцькому. Той одразу заявив, що такого не чув і буде коментувати лише достовірну інформацію, поширену Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ).

Також ведуча володіла неточною інформацією під час включення з Китаю. Вона запитала в українця, який залишився там: «Ми знаємо, що карантинні заходи скасували в Ухані, де виявили коронавірус. Як щодо решти Китаю?». «Я не знаю, звідки у вас така інформація. Карантин діє по всій країні», – сказав він. Насправді в Китаї розглядають можливість скасування карантину в кінці березня.

Включення з-під «Ощадбанку»

Незручно стало перед Оксаною Виговською, яку приписали до пенсіонерок. Після включення з-під «Ощадбанку», куди пенсіонери масово прийшли оплачувати комунальні послуги, Дарія Гірна звернулася до Оксани Виговською: «Ви теж отримуєте пенсію». На що та заперечила і додала, що просто має коментар на цю тему.

Також варто було б позбутися запитань, на кшталт «як вам це?», можна запитати «прокоментуйте побачене/почуте».

Кореспонденти в полі та їхні запитання

Припускаю, що журналістам Суспільного незвично працювати в такому режимі, якого вимагав марафон. Вони змушені були за три години побувати на кількох локаціях, на ходу вловити розвиток подій, вникнути в них і чітко та коротко пояснити під час включення, що відбувається. Один кореспондент для марафону робив прямі включення з житлового будинку Подільського району Києва, автовокзалу та залізничного вокзалу.

 Включення з житлового будинку під час дезінфекції

Іноді здавалося, що він ставить запитання, а саму відповідь слухає неуважно. До прикладу, начальник, який відповідає за дезінфекцію житлових приміщень, розповів, що щодня зранку до вечора його працівники обкроплюють усі будинки. Після цього журналіст перепитав, як часто потрібно проводити цю процедуру. І тоді чоловік повторив усе те ж саме.

Що далі?

Якщо Суспільне не збавлятиме темпу та інформуватиме про хроніки карантину в такому ж форматі, як у перший день марафону «На карантині», це буде одна з найкорисніших наразі програм українського телебачення. Масштабна, оперативна, виважена, спокійна, без сенсацій і шоків, з експертами, які в темі, які критично мислять і спонукають нас, глядачів, діяти так, щоб не було колапсу. Бо, як зазначила Оксана Виговська, в Україні зростає кількість випадків коронавірсу не тому, що тестів побільшало, а тому що Україна лише на початку епідемії, пік якої – попереду.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду