На «UA: Першому» назвали успішні передачі 2019 року

На «UA: Першому» назвали успішні передачі 2019 року

13:00,
4 Березня 2020
3059

На «UA: Першому» назвали успішні передачі 2019 року

13:00,
4 Березня 2020
3059
На «UA: Першому» назвали успішні передачі 2019 року
На «UA: Першому» назвали успішні передачі 2019 року
Найкращими програмами 2019-го року на «UA: Першому» стали спортивні трансляції, випуски новин, токшоу «Зворотний відлік», який був присвячений другому туру президентських виборів, проєкти «UA:Спорт» і «UA:Фольк» та серіали у ранковому слоті.

Про це йдеться у загальному звіту про діяльність ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», оприлюдненому на сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

«За аудиторію Universe у 2019 році середня частка для каналу UA: Перший (shr %) становила 0,66%. Середній вік глядача – 58 років», – повідомляють у НСТУ.

У звіті зазначено що на початку 2019 року в ефірах телеканалів Суспільного виходили записані раніше програми «Складна розмова», «Світло» і повтори «По обіді шоу». Із неповторів була лише щоденна прямоефірна програма «Тема дня».

Переможцем у залученні аудиторії для телеканалу «UA: Перший» став Чемпіонат світу з футболу U-20, перемогу в якому здобула збірна України.

«Показники трансляцій перевершили показники UA:Першого у 3-4 рази (у порівнянні з показниками каналу у червні), а частка фіналу ЧС становила 13,2%, що є найкращою трансляцією 2019 року на каналі», – йдеться у звіті.

На другому місці трансляція біатлону. «Частка трансляції зростає з кожним етапом. У порівнянні з сезоном 2018-2019 частка зросла у 2-му, 3-му і 4-му етапах», – додають у звіті.

Третє місце розділили  трансляції Чемпіонат Європи з футболу U-21, чемпіонат Європи зі стрибків у воду і Чемпіонат світу з фігурного катання.

«Динаміка ретингу ( rat %) має сезонний тренд, але на показники найбільше впливають показники трансляції. Так, найбільше у 2019 році на показники UA: Першого вплинули чемпіонат з футболу U-20 та біатлон у грудні», – додають у звіті.

Серед успішних трансляцій у звіті згадують «Євробачення-2019». Хоча наголошують, що  «у травні частка каналу найменша, оскільки окрім передачі трансляції «Євробачення» телеканалу СТБ на зниження частки вплинула відсутність учасника від України». У НСТУ зазначили, що СТБ отримав більшу аудиторію під час трансляції «Євробачення-2019», ніж «UA: Перший».

«Новини мають успіх з точки зору високого перегляду, так і з точки зору залучення нової аудиторії. Винятком є лише випуски у слоті 15:00, які мають більш низький рейтинг. Особливо успішні ранкові слоти та слот 21:00, де програми мають у півтора рази вищу частку за тижневу», – йдеться у звіті.

У 2019 році вийшло понад 2 600 випусків новин на «UА: Першому» загальним хронометражем орієнтовно 18 000 (300 годин).

Найвищі показники демонстрували підсумкові випуски новин о 21:00: – за аудиторією 18+ в середньому: rat – 0,4%, shr – 1,04%.

За підсумками другого півріччя «Детектор Медіа» визнав новини на Суспільному такими, що «найбільше відповідають критеріям якісних новин».

Програма «UA: Спорт» виходить у будні понеділок-четвер і п’ятницю. «У понеділок-четвер випуски є успішними за обома критеріями. У п’ятницю програма має більш високий хронометраж +/-25 хвилин),  що негативно впливає на внутрішню динаміку перегляду – програма втрачає глядачів. Винятком є аудиторія 18-54 роки (50+), для якої випуск у п’ятницю має позитивну динаміку, але низький індекс частки», – звітують у НСТУ.

Упродовж минулого року вийшло 250 оригінальних випусків «UА:Спорту» загальним хронометражем 3600 хвилин прямоефірного мовлення. «Середні показники рейтингу в містах: близько 0,44% (50–) та 0,25% (50+); – середні показники частки в містах: близько 1,18% (50–) та 0,74% (50+)», – зазначають у НСТУ.

Серед успішних називають основні виходи і повтори програми «UA:Фольк».

 «Успіх в основному серед аудиторії 50-, на яку вона арієнтована. Серед 18-54 (50+) програма має низький індекс частки, проте має позитивну динаміку, тобто програма може мати успіх серед цієї аудиторії, якщо її зацікавити», – звітують у НСТУ.

Зазначено, що  повтори в п’ятницю мають більш низькі показники, ніж інші випуски, хоча й здатні залучити нову аудиторію.

Варто зазначити, що оновлена програма «UA: Фольк» стартувала у листопаді 2018 року. У січні 2019 року вийшли святкові випуски фольклорного шоу. Проте упродовж року не виходили оригінальні випуски, лише повтори.

У НСТУ звітують, що програма «Зворотний відлік» мала чудовий старт у першому сезоні з дуже високим індексом частки і внутрішньою динамікою.

«У другому сезоні програма стала менш ефективною  серед аудиторії 18-54 (50+). Після закінчення президентських і парламентських виборів програмі важче утримувати індекс більш широкої аудиторії», – пояснюють у звіті.

Відомо, що з 18 березня по 26 грудня відбулося 37 випусків суспільно-політичного ток-шоу «Зворотний відлік», з яких 6 програм були присвячені дебатам кандидатів у президенти України.

«Зворотний відлік» було визнано найбільш збалансованим та неупередженим політичним ток-шоу, яке висвітлювало перебіг президентських та парламентських виборів в Україні (за даними моніторингу коаліції громадських організацій «Комісія журналістської етики», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації» та StopFake за підтримки Ради Європи).

На «UA: Першому» виділять також серіали.

«Серед серіалів до успішних потрапляють виключно серіали, що виходили у ранковому слоті з 09:30 до 11:00. Більшість серіалів, що транслювались у 2019 році, потрапляють до категорії перспективні, але їхній статус залежить від часу виходу», – пояснили у компанії.

Також упродовж 2019 року в ефірі каналу вийшло понад 15 спецефірів та марафонів до визначних дат. Спецпроєктам було приділено 67 годин ефірного часу (для порівняння у 2018 році – 37). Серед спецпроєктів можна згадати отримання Україною Томосу про автокефалію Православної Церкви України, марафон до Дня Героїв Небесної Сотні (спільно із «UА: Культура») тощо.

Варто зазначити, що показники «UA: Першого» у 2019 році впали по всіх основних аудиторіях. 

Нагадаємо, член правління, відповідальний за платформу телебачення, Ярослав Лодигін, сказав, що у НСТУ є плани на 2020 рік, щоб частка каналу «UA: Перший» досягла 2,5%, але «особливості виробництва, тендерних обмежень і перевірок вносить корективи до більш реалістичних».

Як відомо, у січні 2020 року показники «UA: Першого» зросли завдяки біатлону і фільмам про диких звірів.

Фото: сайт Ffu.ua

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду