Матвій Ганапольський: «Директора ОТР призначає президент. Далі нема чого говорити»

11:33,
16 Вересня 2013
1645

Матвій Ганапольський: «Директора ОТР призначає президент. Далі нема чого говорити»

11:33,
16 Вересня 2013
1645
Матвій Ганапольський: «Директора ОТР призначає президент. Далі нема чого говорити»
Львівський прес-клуб представив відеозапис дискусії на тему «Вплив ЗМІ на суспільні процеси в світі», яку організували Польський Інститут та Інститут книги в рамках Форуму видавців.

У ході дискусії обговорювали, зокрема, громадські засобив масової інформації. Участь взяли громадський діяч і ведучий радіостанції «Эхо Москвы» Матвій Ганапольський, журналіст, один із засновників hromadske.tv Роман Скрипін, директор Краківського інституту книги та публіцист Ґжеґош Ґауден і польський медіа-експерт Яцек Жаковський. Модерував захід «неформальний лідер» «Громадського радіо» Андрій Куликов.

Пан Ганапольський заявив, що громадське телебачення Росії ОТР провалилось, оскільки не відповідає жодній з моделей успішного громадського ТБ у світі. За його словами, замість того, щоб функціонувати як ВВС, коли з кожного беруть по «три копійки», які використовують для спільної справи, чи жити на спонсорські кошти як PBS,  російське громадське телебачення  відразу було засноване  під егідою та контролем держави.

«Коли виникала ідея громадського телебачення Росії (я нагадаю: з ініціативи Мєдвєдєва, який вирішив «подарувати нам свободу»), то перший указ, який він видав, був про те, що директор громадського телебачення призначається президентом.  Я думаю, що далі говорити вже нічого не потрібно. – іронічно зауважив  Матвій Ганапольський. – Вони показують колгоспи, збір врожаю, довгі сорокахвилинні дискусії за схемою, якщо є правий, значить має бути лівий. При цьому прізвище «Путін» говорити не можна – це відразу вирізають. Все, бобік здох...»

Російський журналіст переконує, що громадське телебачення лише тоді громадське, коли воно незалежне. Однак при цьому потрібно зуміти зробити з нього законодавця нового стилю розгляду суспільних питань.

«Потрібно вміти зібрати креативних людей і піднімати суспільно важливі проблеми у такій формі, щоб вона «захопила» людей. Спочатку вирішується політичне питання, потім художнє втілення. Саме тому створення громадського телебачення вдвічі складніше, ніж будь-якого комерційного» резюмував Ганапольський.

Джерело: Daily Lviv

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Саврасова/Аргументы и Факты
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду