50% населення України обізнані, які канали та радіостанції входять до Суспільного мовлення. ДОСЛІДЖЕННЯ

50% населення України обізнані, які канали та радіостанції входять до Суспільного мовлення. ДОСЛІДЖЕННЯ

14:12,
16 Лютого 2018
7379

50% населення України обізнані, які канали та радіостанції входять до Суспільного мовлення. ДОСЛІДЖЕННЯ

14:12,
16 Лютого 2018
7379
50% населення України обізнані, які канали та радіостанції входять до Суспільного мовлення. ДОСЛІДЖЕННЯ
50% населення України обізнані, які канали та радіостанції входять до Суспільного мовлення. ДОСЛІДЖЕННЯ
А 35% населення України контактували з каналами та радіостанціями Суспільного мовлення за останній місяць. Саме такі результати соціологічного дослідження, проведеного для ПАТ «НСТУ» компанією Kantar TNS за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні».

16 лютого 2018 року в приміщенні каналу «UA:Перший» відбулася публічна презентація результатів соціологічного дослідження, проведеного для ПАТ «НСТУ». Результати були представлені представником компанії Kantar TNS (ТОВ «Тейлор Нельсон Софрез Україна»), яка й проводила дослідження у листопаді-грудні 2017 року за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні».

Згідно з соціологічним дослідженням 50% населення України обізнані, які канали та радіостанції входять до Суспільного мовлення; канал «UA:Перший», який входить до ПАТ «НСТУ», лідирує за висвітленням регіональних новин.

Керівниця відділу медіа та digital досліджень компанії Kantar TNS Марина Костроміна пояснила присутнім, що результати дослідження розділено на кілька розділів: медіаспоживання, суспільне мовлення, позиції каналів, позиції радіостанцій, тривожність аудиторії та оцінка дій влади.

Відповідно до дослідження аудиторія «UA:Перший» представлена більш старшою аудиторією (41% пенсіонерів). Глядачі каналу «UA:Перший» частіше, ніж населення в цілому, спрямовує вільні кошти на освіту дітей.

Був представлений ще один важливий показник – рівень довіри до каналу загалом і до його новин зокрема. За цим показником «UA:Перший» на 4-му місці за рівнем довіри до каналу і на 3-му – за рівнем довіри до новин серед досліджуваних каналів («1+1», «Інтер», «Україна», ICTV та ін.). В цілому довіра до новин низька у всіх каналів.

Телеканал «UA:Культура» оцінюється своєю аудиторією як більш позитивний.

Щодо тем, які найбільше цікавлять глядачів, то найбільшу цікавість викликає внутрішня політика, проте лише 36% аудиторії «UA:Перший» дізнаються цю інформацію на каналі. Запит на гумор та розваги навіть вищий, ніж запит на політичні новини, але на каналах Суспільного мовлення їх критично недостатньо

Щодо Суспільного радіо, то більшість слухачів «Українського радіо» (УР-1) старше 61 року. Ядро аудиторії – пенсіонери та службовці. 65% аудиторії «Українського радіо» довіряють станції, більше третини довіряють новинам. До сильних рис «УР-1» можна віднести інформативність та зрозумілість. «Радіо Культура» оцінюється як різножанрова та така, що створена в інтересах суспільства. 22% населення цікавляться політичними новинами на радіо. 58% аудиторії «УР-1» дізнаються про політичні події на цій станції.

І хоча слухачі «УР-1» в першу чергу опікуються власним здоров’ям і очікують програм на цю тему, все ж 28% аудиторії воліють слухати гумористичний контент на «Українському радіо». Також у центрі уваги аудиторії ситуація в АТО.

У презентації взяли участь голова Наглядової ради Тетяна Лебедєва, голова правління ПАТ «НСТУ» Зураб Аласанія, виконавчий директор Олександр Лієв, члени правління та наглядової ради суспільного, а також менеджери і продюсери з філій НСТУ, яких найбільше цікавила ситуація по регіонах.

Дослідження проводилося шляхом особистих інтерв‘ю з використанням планшетів. У ньому взяло участь населення, в тому числі й сільське, з 24 областей, крім зони ОРДЛО та АРК. Цільова аудиторія: населення 18+ років, квотні параметри: стать та вік. Вибірка: індивідуальна; без можливості аналізу окремих міст, обсяг вибірки 400 інтерв'ю у кожній області (9 600 інтерв’ю в цілому).

Завантажити презентацію можна тут.

Фото: Facebook-сторінка Медійні проекти Ради Європи в Україні

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду