Зураб Аласанія балотуватиметься на посаду голови НСТУ – припускає Наливайко

Зураб Аласанія балотуватиметься на посаду голови НСТУ – припускає Наливайко

18:13,
1 Листопада 2016
3911

Зураб Аласанія балотуватиметься на посаду голови НСТУ – припускає Наливайко

18:13,
1 Листопада 2016
3911
Зураб Аласанія балотуватиметься на посаду голови НСТУ – припускає Наливайко
Зураб Аласанія балотуватиметься на посаду голови НСТУ – припускає Наливайко
Гендиректор НТКУ Зураб Аласанія, який 1 листопада написав заяву про звільнення з цієї посади, в березні балотуватиметься на посаду голови майбутньої НСТУ. Про це як про одну з причин звільнення пана Аласанії у коментарі «Суспільному мовленню» сказав голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

Загалом пан Наливайко назвав сайту «Суспільне мовлення» дві можливі причини відставки Зураба Аласанії.

«Заява Зураба Аласанії попередньо не обговорювалася. Я ще на пленумі Національної спілки журналістів України публічно говорив, що коней на переправі не міняють. Вчора (31 жовтня 2016 року – Ред.) було засідання робочої групи з проведення «Євробачення», абсолютно конструктивне, хоча у нервовому дусі. У ньому Зураб брав участь. Ми домовилися про ряд конкретних дій», – сказав він.

За словами пана Наливайка, є дві причини заяви Зураба Аласанії. «Ми обидва з ним прийшли на посади у березні 2014 року після Майдану. Я як ніхто розумію обсяг здійсненної організаційної роботи. У квітні 2014 року до мене прийшов один із моїх попередників, ярий противник суспільного телерадіомовлення. Він сказав: "Я прочитав закон. У вас нічого не вийде. Це неможливо". Але ми разом лупали сю скалу. У нас уже майже вийшло. Правда, є втома, особливо зараз, коли ми всі зіткнулися з подвійним навантаженням у зв’язку з підготовкою до "Євробачення"», – це, на думку Олега Наливайка, перша причина відставки Зураба Аласанії.

Пан Наливайко також вважає, що друга причина полягає у тому, що перемагати на виборах легше, знаходячись у ролі медійного експерта, ніж працюючи всередині компанії. «Думаю, ця причина теж спрацювала. На мою думку, у березні Зураб буде балотуватися на посаду голови майбутнього НСТУ», – зазначив пан Наливайко.

Він також додав, що говорив із Зурабом Аласанією, який пообіцяв два тижні повноцінно працювати. За словами пана Наливайка, Зураб Аласанія зараз бере участь у робочі групі з організації «Євробачення».

Нагадаємо, генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія першого листопада написав заяву на звільнення за власним бажанням. Він не згоден з тим, що суспільне мовлення, яке має постати наступного року, буде недофінансоване на значну суму. За його словами, відповідно до Закону про Суспільне має бути 0,2% від держбюджету, це приблизно 1,2 млрд грн. Із них держава відбирає 450 млн грн витрат на «Євробачення-2017», 250 млн грн. відбирає у вигляді платні за трансляцію, 149 млн грн відбирає податками, і 46 млн грн  комунальними платежами забирає місто. Ще 112 млн грн апріорі йдуть на міжнародну діяльність (олімпіади, чемпіонати світу тощо). В залишку – 193 млн грн.

Відповідно до змін до статуту НТКУ, внесених у вересні 2015 року, за звільнення і призначення керівника НТКУ відповідає Держкомтелерадіо. 

Керівник «Проекту комунікації реформ» Українського кризового медіа-центру Роман Вибрановський вважає, що звільнення Зураба Аласанії з посади генерального директора НТКУ в доволі жорсткий спосіб висвітлює проблему відповідальності за появу суспільного мовника.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду