2016 року фінансування на трансляцію «Культури» в цифровому форматі  не передбачено

2016 року фінансування на трансляцію «Культури» в цифровому форматі не передбачено

15:00,
14 Вересня 2016
2532

2016 року фінансування на трансляцію «Культури» в цифровому форматі не передбачено

15:00,
14 Вересня 2016
2532
2016 року фінансування на трансляцію «Культури» в цифровому форматі  не передбачено
2016 року фінансування на трансляцію «Культури» в цифровому форматі  не передбачено
Жанна Мазицька – про довгоочікувану цифрову ліцензію для каналу «Культура» та роботу в нових умовах.

31 серпня 2016 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на видачу ліцензії на мовлення в загальнонаціональному цифровому мультиплексі МХ-5 (стандарт DVB-T2). Переможцем конкурсу стала Національна телекомпанія України з концепцією культурологічного телеканалу «Культура», який має стати другим каналом суспільного мовлення. Фактично «Культура» була єдиним претендентом у цьому конкурсі. Дотепер телеканал володів лише супутниковою ліцензією та не мав ефірних частот ані в аналоговому, ані в цифровому ефірі.

Чи готова «Культура» до виконання цифрової ліцензії, коли планує розпочати цифрове мовлення, чи зміниться програмне наповнення – про це розповідає директор виконавчий філії Національної телекомпанії України  «Центральна дирекція канал “Культура”» Жанна Мазицька.

– Пані Жанно, що конкретно зміниться в програмному наповненні каналу з отриманням цифрової ефірної частоти?

– З отриманням ліцензії на цифрову ефірну частоту на нас покладено великі обов'язки. Звісно, ми плануємо змінити програмне наповнення. Над його втіленням уже працює весь творчий колектив компанії. Конкретніше зможу розповісти тоді, коли запустимо нові проекти й зробимо їх презентацію.

– Програмна концепція «Культури» передбачає цілодобове мовлення в культурологічному форматі. Програми власного виробництва становлять 12 годин на добу. Мінімальна частка національного аудіовізуального продукту – 21 година 36 хвилин на добу, максимальна частка іноземного продукту – 2 години 24 хвилини на добу. Чи впорається з виробництвом такої кількості продукту канал «Культура»?

– Так. Із програмною концепцією, заявленою в ліцензії, ми впораємося. Уже сьогодні запущено кілька нових програм, але ми продовжуємо працювати й втілювати нові сучасні ідеї.

– Крім того, відповідно то тієї ж програмної концепції, жанровий розподіл передбачає щонайменше 5 годин на добу культурно-мистецьких програм, 4 години – розважальних, по 2 години – науково-просвітницьких і фільмопоказу, по 1 годині – інформаційно-аналітичних із публіцистичними та передач іншого тематичного спрямування (соціальних, культурно-політичних і спортивних), а також 36 хвилин дитячих програм. Чи є наразі відповідна кількість програм, які б відповідали такому жанровому розподілу?

– Ми працюємо нині за затвердженим тематичним планом на 2016 рік. Усі наші програми відповідають і відповідатимуть жанровому розподілу та ліцензії.

– «Культура» була єдиним претендентом у конкурсі Нацради. Чи виграли б ви конкурс, на вашу думку, якби були інші претенденти?

- Так. Ми були єдиними, але впевнені, що змогли б виграти, якби були й інші претенденти. Ми з великою відповідальністю готувались довгий час до цієї важливої події, адже це була наша мета розвитку телекомпанії.

– Нацрада вимагала від учасників конкурсу подати бізнес-план, який передбачав би (фінансово-економічні можливості та джерела фінансування). Чи надали ви такий бізнес-план і які саме фінансові гарантії ви представили? Коли ви плануєте розпочати мовлення в мережі «Зеонбуду» та які для цього каналу потрібно здійснити організаційно-технічні заходи? Чи має канал кошти на оплату послуг компанії «Зеонбуд»? Про яку суму на місяць ідеться?

– 2016 року фінансування на трансляцію телепрограм у цифровому форматі для філії Національної телекомпанії України «Центральна дирекція канал “Культура”» затвердженими розрахунками до кошторису не передбачено. Така ситуація склалася через обмеження кошторисних призначень поточного року для виробництва й трансляції телепрограм НТКУ в цілому, зокрема, саме оплату послуг із трансляції ліцензійнихобсягів усіх каналів мовлення НТКУ забезпечено лише на  43,2 %, а в цифровому форматі – на 33,5%.

Окрім, власне, оплати послуг ТОВ «Зеонбуд», необхідно забезпечити технічний процес видачі в ефір і доставки сигналу до встановлених пунктів, для чого також потрібні додаткові  кошти на придбання технологічного обладнання.

Наразі зазначеними  проблемами займаються відповідні служби Національної телекомпанії України. Певна річ, є і бажання, і відповідальність почати трансляцію мовлення каналу «Культура» в цифровому форматі 2016 року, і відповідно такі плани буде реалізовано після вирішення зазначених проблемних питань. Тепер ведуться перемовини із «Зеонбудом» щодо початку мовлення. Ми обов’язково повідомимо, коли будемо готові до старту.

– Який штат наразі має канал «Культура»?

– У штаті філії НТКУ «Центральна дирекція канал “Культура”» 165 працівників.

– Чи плануєте оновити сайт каналу?

– Над оновленням сайту телекомпанії, звісно ж, працюємо.

– Ви нещодавно запустили «Новини: Культура”». Хто працює над цим проектом? Які ще програми ви плануєте запустити найближчим часом?

– Так, дійсно, ми запустили «Новини: “Культура”». Це спільний проект з НТКУ, про який, вважаю, треба говорити окремо з його керівником Владиславом Грузинським. Саме цей формат уже дає змогу вести мову про те, що ми вміємо працювати єдиною командою та впевнено йти до досягання головної мети – суспільного мовлення. І нам це вдається.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду