Зураб Аласанія: Були пропозиції, щоб я вів «Зворотний відлік»

Зураб Аласанія: Були пропозиції, щоб я вів «Зворотний відлік»

15:39,
18 Березня 2019
6924

Зураб Аласанія: Були пропозиції, щоб я вів «Зворотний відлік»

15:39,
18 Березня 2019
6924
Зураб Аласанія: Були пропозиції, щоб я вів «Зворотний відлік»
Зураб Аласанія: Були пропозиції, щоб я вів «Зворотний відлік»
Голова правління НСТУ Зураб Аласанія – про підготовку до ток-шоу «Зворотний відлік», уроки української мови для Павла Казаріна, меморандум між НСТУ і кандидатами у президенти та майбутні проекти, які відбуватимуться в новій студії.

Сьогодні, 18 березня, о 18:30 на Суспільному стартує політичне ток-шоу «Зворотний відлік», яке будуть вести Павло Казарін (ведучий телеканалу ICTV, автор і ведучий проекту «Грані правди» на 24-му каналі, оглядач «Крим.Реалії» - кримського проекту «Радіо Свобода») та Мирослава Барчук (ведуча вечірнього випуску гостьової студії телеканалу «Еспресо»). Ток-шоу виходитиме тричі на тиждень (щопонеділка, щосереди та щоп’ятниці) на всіх платформах Суспільного мовника – в ефірі «UA: Першого», «UA: Культура», «UA: Крим», на 24-х регіональних телеканалах НСТУ, на хвилях «Українського радіо» з коментарями радіоведучих, а також на сайті проекту discuss.suspilne.media, Youtube-каналі та в соціальних мережах.

Проект створено в межах «Медійної програми в Україні», яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і виконує міжнародна організація Internews. Команда Суспільного намагатиметься зробити кожен випуск «Зворотного відліку» максимально доступним для всієї аудиторії, тож проект виходитиме на телебаченні українською мовою із сурдоперекладом, матиме синхронний переклад у прямому ефірі (2,5 години) на кримськотатарську на телеканалі «UA: Крим», а на Youtube-каналі буде українською та переклад англійською.

Варто зазначити, що Суспільне чи не вперше так активно займається промоцією власного контенту. Майже з середини лютого глядачі і слухачі суспільних телерадіоканалів і користувачі соцмереж регулярно дізнаються, чому необхідно свідомо подивитися «Зворотний відлік» та піти на вибори Президента України 31 березня. Про це у промо-роликах Суспільного розповідають журналіст і блогер Денис Казанський, ведучий Тімур Мірошниченко, музикант Тарас Компаніченко, поет і письменник Сергій Жадан, актриса Ірма Вітовська, член правління НСТУ, ведучий Юрій Макаров, гурт «Це Шо», ведучий Майкл Щур та представники з різних країн світу. Також генеральна продюсерка ток-шоу «Зворотний відлік» Тетяна Кисельчук неодноразово в прямому ефірі на радіо і телебаченні розповідала про «кухню» проекту і як «Зворотний відлік» познайомить глядачів із кандидатами, кожного з яких виборцеві треба знати в обличчя.

Загалом, НСТУ запросила взяти участь у «Зворотному відліку» 18 кандидатів на пост Президента України, які мають найбільші рейтинги за версією провідних соціологічних служб. У кожному випуску мають брати участь по три кандидати. Ток-шоу відкриють Олександр Мороз, Сергій Каплін та Інна Богословська.

Про те, чи планує Суспільне надати слово всім іншим кандидатам у президенти, та всі подробиці підготовки до «Зворотного відліку» в інтерв’ю «Детектору медіа» розповів голова правління НСТУ Зураб Аласанія.

Пане Зурабе, скільки людей у команді, яка готує «Зворотний відлік»?

– Кістяк команди – це приблизно 15 людей, а загалом над проектом працює набагато більше, близько 80 осіб. До команди за необхідності підключаються працівники з усіх департаментів Суспільного, включно зі мною, тобто голова правління НСТУ теж входить у цю групу. Частина команди зустрічається щодня, а всі разом обговорюємо проект двічі на тиждень.

Фото: фейсбук-сторінка Тетяни Кисельчук

Хто займається проектом: лише штатні працівники, чи залучаєте фахівців на умовах аутсорсингу?

– У першу чергу на аутсорсингу – ведучі Мирослава Барчук та Павло Казарін. На аутсорсі у нас майже вся знімальна група.Також на аутсорсі ми працюємо з технікою, у нас не вистачає світла, об’єктивів і навіть таких дрібниць, як підставки для камер.

– Відомо, що «Зворотний відлік» на 90 % фінансують донори. Як ви будете вирішувати оплату праці команди? Ці люди зареєстровані як ФОП чи отримають премії за понаднормову працю?

– Система в Україні працює так, як працює. У даному випадку теж будуть ФОПи, їх не слід боятися, це не означає крадіжок чи чогось подібного. Дуже часто і донорам зручніше працювати саме з ФОПами, тому що тоді більш гнучка система оподаткування. Це дозволяє маневрувати і швидше реагувати на ті виклики, які є в даний момент. Але в нас також багато цивільно-правових угод (знімальна група та ведучі).

Насправді, досі ми витрачали кошти компанії, з комерційних грошей закуповували матеріали, орендували техніку тощо. Буквально 14 березня отримали перший транш. Якби ми до цього часу нічого не робили і чекали на цю допомогу, то «Зворотний відлік» би не відбувся.

Ми не хотіли витрачати наші комерційні гроші на виплати гонорарів у зв’язку з тим, що потім виникнуть питання, чому ми так зробили. Ми вже настільки налякані з усіх боків… За власні кошти вирішили купувати обладнання та матеріали, які залишаться у компанії.

– Тобто 10 % бюджету «Зворотного відліку» покриває НСТУ?

– Так. На сьогодні ми витратили більше, ніж 10 %, але це з поверненням. У процесі цього ток-шоу виникав невеликий касовий розрив, тепер уже все владналося.

– Що саме з обладнання купили для «Зворотного відліку»?

– Звісно, все ми не могли купити. Грантодавці дуже часто не готові купувати техніку, вони погоджуються орендувати за ті ж самі гроші. Ми їм пояснюємо, що так неправильно, та в них такі умови.

Я не буду називати всю суму, яку ми витрачаємо на це шоу, але вона настільки мала, що ніхто не повірить. Ми не могли купувати серйозне обладнання, частково щось закупили.

З глобального ми закупили мультимедійні екрани. Камери у нас свої, орендуємо світло, об’єктиви, телескоп. Крім того, студія зі всіма декораціями та графікою також залишиться у нас.

– Що далі буде відбуватися в цій студії?

– Відразу після завершення «Зворотного відліку» і президентських виборів ми починаємо щотижневе політичне ток-шоу, над яким працює Катерина Феленюк з просвітницького напряму. Шоу на 95 % готове. Воно стартує після президентських виборів (з травня) і триватиме аж до парламентських, тоді почнемо дебатний формат.

Також у цій студії зробимо дебати чи політичне ток-шоу до парламентських виборів.

Найважливіший проект, до якого ми готуємося на даний момент, – це ніч після виборів, яка не входить у рамки політичного ток-шоу «Зворотний відлік». Ми проведемо цю ніч у новій студії.

– Чи готуєтеся до дебатів у разі другого туру?

– Звісно, під час другого туру будуть саме дебати, в яких кандидати у президенти згідно з законом зобов’язані взяти участь, чого не скажеш про перший тур. У «Зворотному відліку» буде по три кандидати у випуску. У дебатах згідно із законом має бути два кандидати. Якщо буде другий раунд, тоді точно перших два переможці зведемо в одній студії. Але вони можуть і не прийти, закон їх не зобов’язує. Це, до речі, буде поза межами гранту, за наші кошти.

– Тетяна Кисельчук розповідала у своїх інтерв’ю, що ви особисто обрали ведучих. Чиї кандидатури ще розглядали?

– Спершу ми думали про те, що ведучими мають бути хтось із Суспільного. Ми багато сперечалися, довго думали. Не вистачає політичного досвіду у тих людей, яких ми зараз починаємо вирощувати. Біда каналу ще й у тому, що ми не маємо своїх облич, які знає Україна.

Були пропозиції, щоб я вів «Зворотний відлік». Про це говорили і генпродюсер ток-шоу Тетяна Кисельчук, і зі сторони. Перші дебати я був змушений вести. У мене були проблеми з українською мовою, з наявністю вільного часу, але тоді я мав своїм іменем гарантувати чесність дебатів, тільки тому погодився, а не через те, що я – хороший ведучий. Цього разу мені сказали, що маю так само зробити. Я був категорично проти. Я – голова правління, у мене багато інших справ. Тим паче, що є набагато кращі ведучі, і в даному випадку саме про них ми говоримо.

Звісно, проблемою могла би бути українська мова Павла Казаріна. До того в україномовних проектах він працював за готовими сценаріями, а тут інший формат, він цього боявся. Тож цей проект мотивував Павла Казаріна взяти уроки української мови. Генеральна репетиція показала, що в нього прекрасна мова, подекуди проскакують суржиковаті слова, це дає живинку в ефірі. А професійні можливості Мирослави Барчук, глибина того, що вона робить – для мене це невимовно важливо.

Як домовлялися з каналами, де працюють ведучі?

– Ми вели перемовини з каналами та їх керівниками Олександром Богуцьким і Миколою Княжицьким. Я пропонував вказувати наших партнерів, розповідати, з яких каналів журналісти. Ми – абсолютно відкриті, ми – Суспільне, вся медійна спільнота, обличчя інших каналів беруть участь у цьому проекті. І ця пропозиція спрацювала. Єдине, що керівники каналів запитували згоду в акціонерів, і це зайняло трохи часу.

Скільки випусків плануєте?

– Має бути 8 випусків, плюс генеральна репетиція.

18 кандидатів погодилися взяти участь у проекті. Як ви з ними домовлялися?

– Це найбільш болюче питання. Штаби наче погодили участь, але всі очікують, як воно піде, хочуть подивитися перші ефіри, капризують, що з одними будуть в одному випуску, а з іншими – ні. Ми підписуємо меморандуми, відправляємо умовно договори, в яких прописано заборону агітації (кандидат не може за себе агітувати), передбачено конкретні речі, які вони мають говорити в ефірі. Наскільки я розумію, коли починається передвиборна кампанія, тоді вирішує не сам кандидат, а штаб, політтехнологи.

Чи передбачене якесь умовне покарання тим кандидатам, які підписали меморандум, а тоді відмовилися від участі в проекті чи взагалі в передвиборних перегонах?

– Та ні, це політика, таких умов ми не ставимо, лише купуємо заспокійливе для Тетяни Кисельчук.

Кого побачимо в першому випуску?

– Маємо надію, що візьмуть участь Олександр Мороз, Сергій Каплін та Інна Богословська.

Як формували трійки? Раніше говорили про рейтинги. Тепер я розумію, що не лише місце в рейтингу грає роль.

– Рейтинги – це головне, але також ми намагаємось утримати інтригу між ними, щоб трійка не була нудною. Оскільки цей формат не є дебатним згідно з законом, то це дає можливість маневрувати. Але маневр невеликий насправді.

– Як вибирали час для ток-шок? Чи буде слот постійним? Наразі бачимо, що «Зворотний відлік» триватиме з 18: 30 до 21: 00.

– Багато в чому цей час нам нав’язаний обов’язковістю агітації, яку розміщує ЦВК у певний відрізок ефіру. У вечірньому слоті ми маємо блок новин, «Тему дня» і велике ток-шоу. Розрив виникав десь у 35-40 хв., ми могли би трохи зсунути вперед або назад, та вирішили зробити це одним шматком, додавши всередину документальний фільм про вибори. Це теж робить команда Тетяни Кисельчук.

Минулого тижня були зміни в сітці через трансляцію біатлону. У деякі дні довелося скасовувати вихід новин о 18:00 і «Теми дня» о 18:25. Чи будуть накладки біатлону зі «Зворотним відліком»?

– Можуть виникнути такі моменти. Телебачення – живий організм. Поки що нічого такого не передбачається. За 6 днів до виборів почнеться чемпіонат з фігурного катання, але в інші дні поки нічого такого не випадає.

Якщо один кандидат не прийде, ви скоротите ефір ток-шоу. Що будете робити, якщо двоє кандидатів не прийдуть?

– Двоє можуть дискутувати, у разі скорочення часу маємо в запасі контент, який поставимо в ефір. Якщо прийде один кандидат – це більша проблема, готуємо кілька варіантів виходу з цієї ситуації. Досі сперечаємося, який варіант будемо використовувати. Була така ситуація на колишньому УТ-1 з Віктором Януковичем, коли ніхто не прийшов і він був один в ефірі. Так само було з Юлією Тимошенко. Це – негативний досвід, який ми не хочемо повторити. Хоча в студії залишаються всі експерти, журналісти, які можуть ставити запитання. Нібито ми можемо надати ефір й одному кандидату, опитати його, але виглядає це не дуже добре.

Чи надаватимете час в ефірі іншим кандидатам, яких немає у списку з 18-ти запрошених?

– Деякі кандидати самі відмовилися. Окрім того на телебаченні є «Тема дня», на радіо є свої програми, в яких вони бувають гостями. Також вони всі мають ефірний час для агітації.

На вашу думку, чи достатньо у «Зворотному відліку» 60 секунд на чітку і зрозумілу відповідь на запитання про національну безпеку, зовнішню політику та законодавчі ініціативи. Ви особисто б змоги вкластися в цей час?

– Вони мають бути хорошими риторами, нічого не поробиш. Якщо дати їм волю, то можуть і годину відповідати, їх не зупиниш. 60 секунд – це замало, але кандидати у Президенти України мають готові тези від штабів, тож за 60 секунд зможуть їх викласти.

Фото: Олексія Темченка, з фейсбуку, прес-служби НСТУ

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду