Полтавська облрада звернулася до влади щодо внесення змін у закон про СМ

13:14,
12 Серпня 2014
1414

Полтавська облрада звернулася до влади щодо внесення змін у закон про СМ

13:14,
12 Серпня 2014
1414
Полтавська облрада звернулася до влади щодо внесення змін у закон про СМ
7 серпня в Полтавській облраді відбувся круглий стіл, присвячений питанням внесення змін та уточнень до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо ОДТРК. 11 серпня було представлено ухвалу за результатами обговорення, підписану заступником голови Полтавської облради Володимиром Микійчуком.

Як зазначено в документі, учасники круглого столу підтримують створення в Україні суспільного мовлення згідно з Законом «Про суспільне телебачення та радіомовлення України», але констатують необхідність запобігти ліквідації ОДТРК, які «створювалися впродовж десятиліть, у тому числі, за рахунок матеріальних та людських ресурсів місцевих територіальних громад і трудових колективів». Зокрема, Полтавська облрада прагне зберегти колектив ОДТРК «Лтава», який за «фінансового сприяння обласної ради створив вагомий масив потужних творчих проектів і документальних фільмів, що стали культурним надбанням не лише Полтавського краю, а й всієї України». Окрім того, у своєму рішенні учасники круглого столу спираються на те, що державне регіональне мовлення необхідне в сьогоднішній політичній ситуаціїї в Україні.

Далі наводимо пункти, що пропонуються ухвалою:

1. Вважати своєчасним і суспільно значущим Звернення секретаріату Полтавської обласної організації НСЖУ до Верховної Ради України стосовно доцільності внесення змін і уточнень до Закону України «Про суспільне телебачення та радіомовлення України» у контексті перспектив обласних державних телерадіокомпаній.

2. Порушити перед Кабінетом Міністрів України клопотання щодо здійснення процедури внесення наступних змін та уточнень до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні», інших регуляторних актів з чутливих для територіальних громад питань:

2.1. У частині 2 статті 1 Закону вилучити ОДТРК із переліку тих суб’єктів, на базі яких має створюватися НСТУ.

2.2. Унормувати створення загальнонаціонального суспільного мовника з 1 січня 2015 року лише на базі НТКУ і НРКУ.

2.3. Відтермінувати реформування ОДТРК і, орієнтуючись на європейські зразки суспільного мовлення, законодавчо визначити механізм трансформації ОДТРК із державних у суспільні телерадіомовники, врахувавши майнові і фінансові аспекти співпраці з регіональними мовниками місцевих органів виконавчої влади і самоврядування. Створити з цією метою на загальнодержавному рівні робочу групу з фахівців – представників ОДТРК, територіальних громад, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Держкомтелерадіо України.

2.4. Підсилити на пропозиції громадськості норми Закону щодо запровадження у Суспільному телебаченні і радіомовленні України незалежного фахового менеджменту, громадського контролю над новостворюваним мовником, чіткого визначення обсягів регіонального мовлення.

3. Рекомендувати обласній державній адміністрації спільно з управлінням майном обласної ради за супроводу постійної комісії обласної ради з питань бюджету та управління майном у контексті Закону України «Про суспільне телебачення та радіомовлення України» визначитися із подальшою юрисдикцією інвестицій обласного бюджету в ОДТРК «Лтава» та оптимізувати алгоритм співпраці з телерадіокомпанією у сучасних умовах.

Нагадаємо, круглий стіл відбувся 7 серпня, і його учасники висловили занепокоєння невизначеністю долі ОДТРК.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
np.pl.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду