Суспільне покаже трисерійний фільм «Дрони-камікадзе»

Суспільне покаже трисерійний фільм «Дрони-камікадзе»

10:59,
21 Червня 2024
1435

Суспільне покаже трисерійний фільм «Дрони-камікадзе»

10:59,
21 Червня 2024
1435
Суспільне покаже трисерійний фільм «Дрони-камікадзе»
Суспільне покаже трисерійний фільм «Дрони-камікадзе»
Розслідувачі Суспільного зняли серіал, який розповідає про ситуацію з FPV-дронами-камікадзе в Україні.

За повідомленням корпоративного сайту Суспільного, автори проєкту розповідають, чому українцям досі доводиться скидатися на FPV-дрони, яка ситуація з БПЛА у ворогів та чому військові змушені перероблювати державні безпілотники.

23 червня на ютуб-каналі «Суспільне Новини» вийде перша серія серіалу «Дрони-камікадзе» — «Епізод 1.0 // Зброя, в яку не вірили». 27 червня можна буде подивитись другу серію — «Епізод 2.0 // Ніхто до нас це не робив», а  30 червня вийде третя серія — «Епізод 3.0 // Коли донати стануть непотрібними».

Над створенням серіалу працювали: авторка Інна Білецька; редакторка Алла Садовник; режисер Владислав Васильченко; операторка-постановниця Світлана Коваль; режисер монтажу Олександр Стратонов; журналістки Ганна Калаур, Наталія Стратонова; композитор Олександр Стратонов; продюсерка Ольга Татаренко; юридична експертиза — Людмила Панкратова (ІРРП).

Про ситуацію в галузі розповідають посадовці, керівники благодійних фондів та військові. Зокрема, волонтер Сергій Стерненко, засновниця проєкту «Victory Drones» Марія Берлінська, директор благодійного фонду «Повернись живим» Тарас Чмут, заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, оператор FPV-дронів підрозділу Signum 93-ї ОМБр Швайгер, командир відділення ударних дронів 5-ї ОШБр Паха, командир роти БУБпАК 100-ї ОМБр Франик.

Шефредакторка редакції розслідувань та авторка документального серіалу Інна Білецька розповіла, що вони почали працювати над його створенням півтора року тому, саме тоді було вперше успішно застосовано FPV-дрон камікадзе в російсько-українській війні.

 «Ми їздили від підрозділу до підрозділу в пошуках дронів, які купують коштом державного бюджету, і не знаходили таких дронів. Все виглядало як тотальна зрада. За пів року ми не лише знайшли такі дрони, але й побачили, як змінилась ситуація з їхньою якістю. Спойлер: проблеми є, вони будуть, але зради немає. Такий контент потрібно дивитись, щоб не опускати руки», — розповідає Інна Білецька

Режисер серіалу Владислав Васильченко розповів, що команда проєкту ставила перед собою завдання «максимально точно і зрозуміло показати, як працює ця непроста галузь, не видаючи при тому деталей, які міг би поцупити ворог».

«Завдяки донатам сфера дронів, і зокрема дронів-камікадзе, близька більшості українців, тому глядачам важливо розуміти, як це працює. Серіал розповість і покаже увесь шлях, від ідеї до нового роду військ, від донату до ураження дроном ворожої цілі на полі бою», — зазначив Владислав Васильченко.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Аяврік
00:36 / 26.06.2024
"Дрони камікадзе" - могутня назва. Одразу видно неперевершені режисерське осмислення матеріалу.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду