На Суспільному відбудеться показ документального проєкту Ірини Цибух «Відстань»

На Суспільному відбудеться показ документального проєкту Ірини Цибух «Відстань»

12:24,
6 Червня 2024
1749

На Суспільному відбудеться показ документального проєкту Ірини Цибух «Відстань»

12:24,
6 Червня 2024
1749
На Суспільному відбудеться показ документального проєкту Ірини Цибух «Відстань»
На Суспільному відбудеться показ документального проєкту Ірини Цибух «Відстань»
Його презентація мала відбутись 25 лютого 2022 року, показ скасували через повномасштабне вторгнення.

6 червня о 23:25 на Першому каналі Суспільного мовлення відбудеться прем’єра документального проєкту Ірини Цибух «Відстань».

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, фільм розповідає про підлітків Донеччини та Луганщини, про побут, тривоги й досягнення у віддалених від мегаполісів місцях.

Радниця голови правління Суспільного Ангеліна Карякіна зазначає, що це найменше, що вони можуть зробити у пам'ять про роботу Ірини Цибух.

«Важливою, звісно, є і дата — День журналіста, професія, якій Іра так багато присвятила. Неймовірно, скільки така молода людина встигла зробити важливого, залишивши памʼять не просто про себе, а про те, що їй найбільше боліло — війна, несправедливість, Донбас», — каже Ангеліна Карякіна.

У документальному проєкті «Відстань» зібрано 16 інтерв’ю дітей з історіями про їхнє життя у прифронтових громадах. Ірина Цибух разом з командою знімала цю стрічку за три місяці до початку повномасштабного вторгнення, у жовтні 2021 року.

Режисер проєкту та головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін пригадує, що зйомки проходили протягом 10 днів у різних містах і селах, таких як Мар'їнка, Веселе, Покровськ, Золоте, Нью-Йорк.

 «А за кілька місяців почалась повномасштабна війна, і долі дітей змінились миттєво. Точно знаю, що одна з наших героїнь, талановита дівчина Тая з села Нескучне Донецької області, яка вже робила впевнені кроки в літературі, з мамою Мар'яною виїхали в Німеччину. Пригадую, як посадивши Таю з мамою у Львові в автобус до міста Хюкельховен, набрав Іру і поділився. “Думаю, так для них зараз буде краще. Впевнена”, — почув від неї. А за деякий час російські війська знищили практично все село, де мешкала Тая», — розповідає Сергій Жулін.

Він також розповів, що навіть після повномасштабного вторгнення, коли Ірина Цибух повернулась у медичний добровольчий батальйон «Госпітальєри», вона продовжувала підтримувати зв’язок із дітьми та їхніми батьками.

«Вважаю, що слід від Ірини  залишився не тільки в тій колосальній медичній роботі на фронті, а й в цьому проєкті, в житті його героїв, у світогляді тих, до кого Ірина так чи інакше була дотична», — каже Сергій Жулін.

Нагадаємо, Ірина Цибух загинула 29 травня 2024 року, виконуючи бойове завдання на Харківському напрямку. 2 червня на майдані Незалежності  друзі, колеги та бойові побратими провели її в останню путь.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду