Філії Суспільного покажуть історичні проєкти «Діагноз: Вільні» та «Історії (пост)індустріального Львова»

Філії Суспільного покажуть історичні проєкти «Діагноз: Вільні» та «Історії (пост)індустріального Львова»

18:30,
10 Грудня 2021
2163

Філії Суспільного покажуть історичні проєкти «Діагноз: Вільні» та «Історії (пост)індустріального Львова»

18:30,
10 Грудня 2021
2163
Філії Суспільного покажуть історичні проєкти «Діагноз: Вільні» та «Історії (пост)індустріального Львова»
Філії Суспільного покажуть історичні проєкти «Діагноз: Вільні» та «Історії (пост)індустріального Львова»
Проєкти вироблені на аутсорсі у рамках програми «Створюй з Суспільним».

У вихідні, 11 та 12 грудня, в ефірі регіональних телеканалів філій Суспільного покажуть два нових проєкти, вироблені сторонніми продакшнами у рамках конкурсу «Створюй з Суспільним», – «Діагноз: Вільні» та «Історії (пост)індустріального Львова».

Про це йдеться на корпоративному сайті Суспільного.

11 грудня о 22:15 на всіх регіональних телеканалах Суспільного стартує проєкт «Діагноз: Вільні», який розповідає про «каральну психіатрію» в Україні часів СРСР і таємниці, які ховали за зачиненими дверима десятиріччями.

8 серій документального циклу створив продакшн громадської організації «Спільнота активної молоді» з Дніпра у співпраці з філією.

Для фільму дисиденти й політв’язні радянських таборів, серед яких Степан Хмара, Йосиф Зісельс, Семен Глузман та Мирослав Маринович, розповіли про страшну систему «каральної психіатрії».

Також участь взяли дослідники шістдесятництва, представники архіву СБУ, Українського інституту національної пам’яті, близькі, рідні та знайомі тих, кого запроторили до спецпсихлікарні. Кожен випуск проєкту присвячений окремій постаті, яка відбувала примусове лікування у Дніпропетровській психіатричній лікарні. 

Для проєкту команда авторів організувала зйомки у Парижі, щоб узяти інтерв’ю в дослідника каральної психіатрії Роберта ван Ворена. Під час пошуків матеріалів для програм вдалося налагодити зв’язки зі знімальними групами в Ізраїлі, Канаді та Іспанії. 

Працюючи над художньою реконструкцією, творці проєкту залучили акторів відомих сучасних українських фільмів, зібрали реквізит, частину якого віднайшли серед декорацій Суспільного у Дніпрі та в театрі ім. Т. Г. Шевченка. Знімальним майданчиком стало саме приміщення Суспільного — на деякий час філію перетворили на психіатричну лікарню та приміщення КДБ.

11 та 12 грудня о 19:30 регіональні телеканали покажуть перші дві серії документального серіалу «Історії (пост)індустріального Львова». Стрічка розповідає про те, як після Другої світової війни радянська влада перетворювала Львів на промисловий центр, як ця індустріалізація вплинула на місто, кількість його мешканців та інфраструктуру. Які виробництва насправді ховалися за вивісками деяких львівських промислових гігантів? Як працювалося у цехах і чим підприємства намагалися зайняти своїх працівників поза роботою? 

Фільм «Історії (пост)індустріального Львова» базується на розповідях львів’ян-працівників індустрії, унікальних документальних архівних відеокадрах та фотографіях. Героями стрічки стали робітники заводів, що розгорнули виробництво у Львові в другій половині XX століття. Всього телеглядачі побачать 5 серій проєкту.

Над фільмом працювала команда «Привіт/production» спільно з Центром міської історії.

Продюсерка Суспільне Львів Ірина Сандуляк анонсує, що стрічка «Історії (пост)індустріального Львова» — про дуже бурхливий період у новітній історії міста, коли «абсолютно різні люди потрапляли до повоєнного Львова, як вони міняли це місто під себе або ж намагалися підлаштуватися до нового оточення».

Нагадаємо, 11 грудня о 10:20 в ефірі усіх регіональних телеканалів філій Суспільного стартує проєкт «Глушина на кордоні», який створила на аутсорсі журналістка Олена Адаменко з командою.

У 2020 році філії Суспільного отримали понад 200 ідей телепрограм від сторонніх продакшнів. Із них відібрали 68 телепроєктів. Восени 2021 року ці проєкти почали виходити в ефірі філій.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду