«Чиновники вже відвикли нам дзвонити і говорити: пришліть камеру» – журналісти Кіровоградської філії

«Чиновники вже відвикли нам дзвонити і говорити: пришліть камеру» – журналісти Кіровоградської філії

13:16,
30 Серпня 2018
1772

«Чиновники вже відвикли нам дзвонити і говорити: пришліть камеру» – журналісти Кіровоградської філії

13:16,
30 Серпня 2018
1772
«Чиновники вже відвикли нам дзвонити і говорити: пришліть камеру» – журналісти Кіровоградської філії
«Чиновники вже відвикли нам дзвонити і говорити: пришліть камеру» – журналісти Кіровоградської філії
Працівники філії Суспільного в Кропивницькому розповіли про позитивні та негативні зміни після переходу з державного мовлення на суспільне.

Журналісти регіональної філії у Кропивницькому самі вирішують, що знімати, а не за вказівками чиновників. Про це вони сказали під час зустрічі з делегацією Наглядової ради та представниками менеджменту ПАТ «НСТУ», що відбулася 29 серпня на Кіровоградській філії. «Чиновники вже відвикли нам дзвонити і говорити: пришліть сюди камеру, зніміть те й те. Ми й раніше намагалися цьому протистояти, але зараз вони вже й самі звикли. Ми самі вирішуємо, що знімати», – сказала представниця бюро новин.

«Крім того, нам подобається, що ми почали більше спілкуватися між філіями. Спілкуємося скайпом, обмінюємося рубриками, сюжетами, темами, також ми запровадити практику спільних ефірів, раніше зробили з Полтавою, а вчора з Черкасами», – сказала журналістка ранкового шоу.

За словами радійників, хвилюючим моментом для них був перехід на прямі ефіри, яких тепер дуже багато. «Це набагато живіше і динамічніше, нам подобається в такому форматі працювати, ми отримуємо більше фіт беку», – зазначили вони.

Щодо складнощів, то найчастіше працівники говорили про збільшення навантаження, особливо на журналістів новин. Наразі на філії в новинах працює всього шестеро журналістів (має бути 16). Взагалі на філії 17 вакансій.

Як повідомили працівники філії, зарплати змінилися, але не завжди відповідають навантаженню. Приміром, радійники задоволені підвищеними заробітними платами, а журналісти новин ні. У них ставка 8300, а на руки отримують 6 500.

Член правління Микола Чернотицький повідомив, що ситуація із фінансуванням наразі критична, і якщо восени компанії виділять частину заборгованих бюджетних коштів, то до нового року можливо вдасться вижити. За його словами, компанія недофінансована на 50% , і на виробництво програм не передбачено жодної гривні. Тому нові проекти вдається запускати тільки за грантові кошти.

«У вересні буде запущено новий проект на всіх філіях «Виборчий округ», в якій народні депутати (в першу чергу мажоритарники) зможуть прозвітувати про свою діяльність та відповісти на запитання журналістів. Для підготовки цієї програми у штат кожної філії буде введено дві штатні одиниці. «Ми з вересня введемо три штатні одиниці в штати філій: двоє фахівців будуть займатися виробництвом програми “Виборчий округ”, ще одна людина синхронізуватиме фінансову звітність до міжнародних стандартів», – сказав Микола Чернотицький.

Члени Наглядової ради розповіли про свою роботу і попросили надсилати пропозиції до проектів документів, над якими зараз працює НР разом з правлінням. Обговорили також відключення аналогового мовлення в області. За словами продюсери філії Олени Кваші, глядачів у Суспільного в області побільшало. Нагадаємо в ніч з 31 липня на 1 серпня відбувся перший етап вимкнення в Києві та Кіровоградській області. Вимкнули майже всі загальнонаціональні канали, окрім каналів Суспільного, та місцевих, які не мають цифрової ліцензії.

«Але у нас в області є райони, де жоден канал не транслюється, крім нашого, або й взагалі суцільні білі плями, на території яких люди дізнаються новини тільки з газет», – сказала Олена Кваша.

Нагадаємо, у Черкасах менеджери НСТУ також обговорили, чого бракує філіям Суспільного  для переходу в НD.

Візити на філії НСТУ відбуваються за підтримки Офісу Ради Європи в Україні. Раніше відбулися візити на Житомирську, Рівненську та Волинську, Черкаську філії. 

Фото: Медійні проекти Ради Європи, Світлани Остапи, Ірини Славінської

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду