Менеджери НСТУ у Черкасах обговорили, чого бракує філіям Суспільного для переходу в НD

Менеджери НСТУ у Черкасах обговорили, чого бракує філіям Суспільного для переходу в НD

17:56,
28 Серпня 2018
2366

Менеджери НСТУ у Черкасах обговорили, чого бракує філіям Суспільного для переходу в НD

17:56,
28 Серпня 2018
2366
Менеджери НСТУ у Черкасах обговорили, чого бракує філіям Суспільного для переходу в НD
Менеджери НСТУ у Черкасах обговорили, чого бракує філіям Суспільного для переходу в НD
У 2018 році 10 філій Національної суспільної телерадіокомпанії України змінили формат мовлення в ефірі з 4:3 на 16:9. Дві з них перейшли на мовлення в HD. До кінця року є можливість переобладнати приблизно ще три філії НСТУ.

Про це сказав менеджер напрямку технічної дирекції НСТУ Андрій Бруснікін під час зустрічі менеджменту ПАТ «НСТУ» з колективом Черкаської філії Суспільного, яка відбулася 28 серпня.

«Два канали, а саме "UA: Донбас" та "UA: Житомир", змогли перейти в якість HD. До кінця року є можливість переобладнати приблизно ще три філії НСТУ в HD за рахунок грантової допомоги. Однак це не означає, що кінцеві споживачі будуть мати змогу побачити HD. Це сигнал для внутрішніх потреб. Ми прикладемо зусиль, щоб він дійшов до кабельщиків, які будуть розповсюджувати його до кінцевих споживачів», – сказав Андрій Бруснікін.

За його словами, на наступний рік в бюджет закладено перехід всіх регіональних філій НСТУ на мовлення в HD за умови достатнього фінансування.

«Для переходу мовлення в якість HD в першу чергу нам потрібна заміна камер, при чому це і виїзні, і студійні камери. Студійне та ефірне обладнання, а також станції монтажу до цього готові. Діло за знімальною технікою», – зазначив він.

Андрій Бруснікін розповів, що у 2018 році 10 філій було переведено на формат мовлення 16:9. «Крім того в цьому році ще 3 філії мають технічну можливість перейти на 16:9 при певних докладаннях зусиль», – додав він.

Також у кожній філії встановлено спеціалізоване обладнання, яке дозволяє оцифровувати сигнал і розповсюджувати його за допомогою мережі інтернет, сказав менеджер. «У першу чергу це стосується розповсюдження для потреб операторів мовлення, тобто кабельщиків, які у свою чергу розповсюджують сигнал до кінцевих споживачів. За допомогою ІP значно покращиться якість порівняно з тією, яка була в минулих роках», – сказав  Андрій Бруснікін.

Наразі у НСТУ на фінальному етапі розробляють договір для операторів (для кабельщиків переважно), в якому є 11 варіантів як  можуть забрати сигнал, пояснив пан Бруснікін. «Один із найкращих – це якраз новий  варіант через ІP. Здебільшого вони забирають сигнал з ефіру Т2, де якість сягає 2,7 Мегабіт. Ми зможемо надавати їм 10 Мегабіт. Тобто якість покращиться приблизно в 4 рази», – зазначив Андрій Бруснікін.

Нагадаємо, делегація Наглядової ради та менеджменту ПАТ «НСТУ» уже відвідали Рівненську та Житомирську філії Суспільного. Візити проходять за підтримки офісу Ради Європи в Україні.

Зазначимо, 11 грудня 2017 року три загальнонаціональні канали Національної суспільної телерадіокомпанії України – «UA: Перший», «UA: Культура» і «UA: Крим» – перейшли на широкоекранний формат мовлення 16:9.

Пізніше, 24 січня, телеканал «Житомир» першим із філій Суспільного перейшов на широкоекранний формат мовлення. Таке завдання стоїть перед всіма регіональними каналами НСТУ, та багато компаній спершу мусять вирішити ряд технічних завдань.

У квітні 2018 року суспільний телеканал «Запоріжжя» розпочав  трансляцію у форматі 16:9.

У липні 2018 року розпочали мовити у форматі 16:9 телеканал «Тиса-1» на Закарпатті, а також Кіровоградська (телеканал «Кіровоград») та Черкаська (телеканал «Рось») філії НСТУ. 

У серпні 2018 року телеканал Львівської філії Суспільного «UA: Львів» розпочав мовлення у широкоекранному форматі 16:9. 

Член правління Суспільного Микола Чернотицький який відповідає за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури, сказав, що наразі на широкоекранний формат мовлення перейшли у семи філіях. Восени ще три філії змінять формат мовлення. Це стало можливо у тих філіях Суспільного, де була технічна можливість.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду