У НСТУ пояснили, що адміністративне злиття Донецької та Луганської філій дасть змогу створювати якісне мовлення

У НСТУ пояснили, що адміністративне злиття Донецької та Луганської філій дасть змогу створювати якісне мовлення

13:12,
29 Вересня 2017
2505

У НСТУ пояснили, що адміністративне злиття Донецької та Луганської філій дасть змогу створювати якісне мовлення

13:12,
29 Вересня 2017
2505
У НСТУ пояснили, що адміністративне злиття Донецької та Луганської філій дасть змогу створювати якісне мовлення
У НСТУ пояснили, що адміністративне злиття Донецької та Луганської філій дасть змогу створювати якісне мовлення
Член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, що відповідає за оптимізацію центральної та регіональної структури, Микола Чернотицький сказав, що розглядає злиття Донецької та Луганської філій Суспільного мовлення як адміністративне. Зміна не зачіпає творчого коллективу.

На сьогоднішній день Донецька філія слабкіша адміністративно. Тому суто із цих міркувань НСТУ передає Луганській філії її адміністративні функції, про це Микола Чернотицький заявив на Міжнародному економічному форумі DiscoverDn.Ua в рамках панелі «Комунікаційна стратегія Донецької області. Що далі?». Форму стартував 28 вересня в Краматорську, повідомляє прес-служба НСТУ. 

«Об’єднання дасть змогу створювати якісний контент, телебачення. Те, що є спільним, ми маємо покращити. Присутність незалежного українського інформаційного контенту на цій території надзвичайно важлива. Тому наш найперший пріоритет – якісний контент. Однак для його виробництва потрібні технічні та виробничі потужності. Тож об’єднання двох філій та їхніх ресурсів допоможе досягти цієї мети. На сьогоднішній день Донецька філія слабкіша адміністративно. Тому суто із цих міркувань ми передаємо Луганській філії адміністративні функції. Ми розглядаємо це злиття як адміністративне. Зміна не зачіпає творчого колективу», – розповів Микола Чернотицький.

За його словами, НСТУ створить у Донецькій та Луганській областях мовника, який об’єднає луганський телеканал ЛОТ, радіостанцію «Пульс» з центром у Сєвєродонецьку, донецький регіональний мовник – телеканал ДоТБ, який мовить з Краматорська, і радіостанцію «Голос Донбасу», команда якої працює з Києва. Таким чином відбудеться посилення та зміцнення позицій Суспільного в інформаційного просторі на цій території. Новостворений мовник функціонуватиме в особливому режимі, зокрема, у Луганську та Донецьку виходитимуть власні новини з урахуванням місцевої специфіки. Тобто журналісти та творчий колектив і надалі працюватимуть над створенням контенту для свого власного регіону. Проте будуть і загальні новини для обох регіонів, а також загальнодержавні новини. Авторські радіостанції – «Пульс», яка мовить на Луганську область, і «Голос Донбасу», яка мовить на Донецьку область, працюватимуть у штатному режимі. Ці радіостанції люди вже добре знають, слухають та ідентифікують безпосередньо зі своїм регіоном.

Він наголосив, що об’єднання також передбачає оптимізацію адміністративного складу. Проте жодним чином мова не йде про скорочення творчого колективу. Журналісти обох мовників і надалі працюватимуть над контентом для свого регіону.

Інфраструктуру обох філій буде збережено, однак буде створено об’єднаний менеджмент, який керуватиме новоствореним мовником.

Директор ТО творчого мовлення Донецької філії НСТУ Наталя Поколенко зауважує, що це злиття звузить інформаційний простір Донецької та Луганської областей, повідомляє телеканал «До ТеБе».

«За два роки мешканці Донеччини знають нас – ми завоювали аудиторію на ТВ і радіо. Вона зростає. У разі створення нового мовника, ми перекреслюємо те, що було зроблено за ці два роки. І маємо наново шукати аудиторію, її підтримку. В умовах війни на сході України у нас немає цього часу», – «До ТеБе» цитує слова пані Поколенко під час виступу. 

Нагадаємо, під час робочого візиту у Дніпровську філію НСТУ директор дирекції по роботі з філіями Національної суспільної телерадіокомпанії України Михайло Шматов сказав, що «до кінця року має відбутися об’єднання Луганської та Донецької філій в одну телерадіокомпанію «UA: Донбас» і розпочнеться пілотний проект створення об’єднання філій в хаб і бюро».

Як писав сайт «Суспільне мовлення», 15 червня 2017 року члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики під час виїзного засідання зустрілися з керівництвом філії «Донецька регіональна дирекція» (телеканал «До ТеБе»). Вони вважають, що позитивного конструктивізму для новин «До ТеБе» замало.  В зоні АТО не можна обмежуватися позитивними новинами. Вони порадили керівнику «До ТеБе» Іллі Суздалєву хоча б розвінчувати фейки місцевих каналів, які працюють  на окупованій території.

Також додамо, що генеральний директор «1+1» Олександр Ткаченко вважає, що з російською пропагандою на Донбасі треба боротися зовсім інакшими методами, аніж це робить телеканал «До ТеБе». Ілля Суздалєв переконаний, що найкраще мовити не проти пропаганди Росії, а за Україну, що телеканал робить з першого дня відновлення мовлення.

Додамо, головний офіс «До ТеБе» знаходиться у центрі Краматорська у колишньому книжковому магазині, частина штату працює в інших містах області та в Києві. Зокрема, в Києві знаходиться ефірна апаратна радіо «Голос Донбасу», територіальні редакції (корпункти) знаходяться в містах Маріуполь, Покровськ, Бахмут, Волноваха, Костянтинівка.

Наразі «До ТеБе» цілодобово мовить в аналогу, цифрі, на супутнику та в кабельних мережах. Радіо «Голос Донбасу» також мовить цілодобово в ФМ-мережі. 

За словами виконуючого обов’язки директора виконавчого філії НСТУ «Донецька регіональна дирекція» (телеканал «До ТеБе» і радіостанція «Голос Донбасу») Іллі Суздалєва, матеріально-технічне забезпечення філії знаходить на вкрай низькому рівні. Наразі 80 % телевізійного та радіовиробництва здійснюється на особистій техніці співробітників або на техніці, наданій у тимчасове користування волонтерами.

Додамо, 22 вересня первинна організація НСЖУ у філії ПАТ «НСТУ» «Донецька регіональна дирекція» виступила проти приєднання Донецької філії до Луганської. Член правління НСТУ Микола Чернотицький пояснив, що насправді це об’єднання ЛОТ і «До ТеБе» в стратегічно важливий новий канал «UA:Донбас», який зміцнить позиції Суспільного в інформаційного просторі Донбасу. Ліквідуються адміністративні посади, а не мовлення.

Фото з Facebook-сторінки Миколи Чернотицького, сайту dotb.dn.ua 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду