Радіо «Культура» запускає новий подкаст радіоблогу Оксани Семенік «Наше мистецтво»

Радіо «Культура» запускає новий подкаст радіоблогу Оксани Семенік «Наше мистецтво»

13:38,
26 Липня 2024
681

Радіо «Культура» запускає новий подкаст радіоблогу Оксани Семенік «Наше мистецтво»

13:38,
26 Липня 2024
681
Радіо «Культура» запускає новий подкаст радіоблогу Оксани Семенік «Наше мистецтво»
Радіо «Культура» запускає новий подкаст радіоблогу Оксани Семенік «Наше мистецтво»
У кожному епізоді історикиня мистецтва Оксана Семенік знайомить слухачів з долями українських митців, чиї твори довгий час були заборонені радянською владою або залишалися забутими.

Радіо «Культура» запускає новий подкаст радіоблогу історикині мистецтва Оксани Семенік — «Наше мистецтво». Про це повідомили на корпоративному сайті Суспільного мовлення.

Радіоблог складається з двох сезонів, які розповідають про долі 23 мисткинь та 22 митців.

У кожному епізоді Оксана Семенік знайомить слухачів з долями українських діячів, чиї твори довгий час були заборонені радянською владою або залишалися забутими. Її розповіді показують, що мистецтво ніколи не існує окремо від політики, суспільства та історії. Епізоди присвячені історіям про Олександру Екстер, Марію Примаченко, Михайла Бойчука, Якова Гніздовського, Аллу Горську, Олександра Архипенка та інших.

Перший сезон радіоблогу «Українське мистецтво в іменах» стартував ще в листопаді минулого року та містить 20 епізодів. 

У розмові з «ДМ Суспільного» Оксана Семенік поділилася, що тепер у подкасті три історії будуть об’єднані спільною темою.

«Коли ми працювали над першим сезоном, який виходив тільки в ефірі радіо "Культура", то це були 20 історій. Новий сезон, над яким я працюю зараз, ми пишемо вже з думкою про формат подкасту. Це буде 8 випусків, вже одразу обʼєднаних однією темою. Наприклад, говоритимемо про українських митців у Парижі — Марію Башкирцеву, Софію Яблонську, Володимира Баранова-Россіне», — розповіла авторка проєкту. 

Семенік зауважила, що запуск другого сезону у форматі подкасту на всіх популярних аудіоплатформах — це, зокрема, можливість залучити ще більше слухачів. 

«У радіо дуже велика аудиторія, і випуски публікувались також на сайті радіо, ними можна поділитись, але їх не дуже зручно слухати, там постійно треба перемикати випуски. До того ж, багато людей слухають подкасти саме на таких диджитал-платформах. Тобто, це можливість залучити ще більше людей. І можливість повернутись до цих випусків, щось переслухати, десь зупинитись і загуглити картину», — пояснила історикиня мистецтва.

Кожен епізод подкасту триватиме в середньому 12 хвилин.

Перший випуск присвячений розквіту дизайну, новим архітектурним стилям та імпресіонізму на початку ХХ століття в українському мистецтві, а також видатним особистостям, таким як Мурашко, Кричевський і Нарбут, чиї історії успіху були трагічно перервані. Другий епізод розповідає про український авангард, зокрема про те, чим надихалися генії авангарду, яких знає весь світ, — Казимир Малевич та Олександр Екстер. Вони вже доступні на подкаст-платформах Суспільного мовлення.

Оксана Семенік — історикиня мистецтва та журналістка. Після початку повномасштабного вторгнення створила сторінку Ukrainian Art History в соціальній мережі X. Зараз на неї підписано понад 36 тисяч користувачів, серед яких, наприклад, американський історик Тімоті Снайдер.

Вона є однією з тих діячок, завдяки яким Метрополітен-музей у Нью-Йорку перейменував «Російських танцівниць» Деґа на «Танцівниць в українському вбранні», а також перестав називати росіянами Архипа Куїнджі, Івана Айвазовського та Іллю Ріпина.

Фото: Радіо «Культура» 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду