Видання TUT.BY видалило статтю, через яку журі Білорусі усунули від голосування на «Євробаченні-2019»

Видання TUT.BY видалило статтю, через яку журі Білорусі усунули від голосування на «Євробаченні-2019»

22:39,
18 Травня 2019
2676

Видання TUT.BY видалило статтю, через яку журі Білорусі усунули від голосування на «Євробаченні-2019»

22:39,
18 Травня 2019
2676
Видання TUT.BY видалило статтю, через яку журі Білорусі усунули від голосування на «Євробаченні-2019»
Видання TUT.BY видалило статтю, через яку журі Білорусі усунули від голосування на «Євробаченні-2019»
Після першого півфіналу «Євробачення-2019» на сайті TUT.BY вийшла стаття, в якій журналіст опублікував коментарі членів журі Білорусі про їхнє голосування за конкурсантів. У зв’язку з цим Європейська мовна спілка, як організатор конкурсу, усунула журі Білорусі від голосування.

Перед фіналом «Євробачення-2019» сайт TUT.BY видалив статтю з опитуванням членів журі Білорусі.

Про це йдеться на сайті TUT.BY в онлайн-трансляції фіналу «Євробачення-2019».

«Наразі матеріал TUT.BY видалений: коли ми дізналися, що це проти правил, ми постаралися виправити ситуацію. Що буде з голосуванням – не дуже зрозуміло. Швидше за все, голоси глядачів врахують, а голоси журі – ні», –  зазначено на сайті видання.

Журналісти сайту пояснили, що TUT.BY не може знати внутрішніх правил «Євробачення». «Наша робота – ставити запитання і збирати інформацію. Робота організаторів конкурсу – зробити так, щоб таємна інформація не стала публічною».

Як з’ясувалося, за правилами конкурсу члени журі не могли розкривати своїх переваг до оголошення фінальних результатів.

«А вони розповіли нашому журналісту, чиї номери їм сподобалися. Текст вийшов після першого півфіналу», – пояснили у редакції TUT.BY.

На порталі Eurovoix вийшла стаття, що їхній журналіст отримав підтвердження від ЄМС про дискваліфікацію журі Білорусі. Як зазначено у статті, причиною стало те, що його члени розповіли в інтерв’ю TUT.BY про свої уподобання серед конкурсантів, а також про голосування в рамках першого півфіналу.

До складу журі від Білорусі на «Євробаченні-2019» входять Валерій Прігун, Ангеліна Микульська, Ольга Рижикова, Артем Михаленко і Анастасія Тіханович.

Після першого півфіналу голова журі Валерій Прігун сказав TUT.BY: «Ми визначили трьох переможців практично одноголосно. Загалом, в перших шести або семи місцях у нас майже не було суперечок». Кожен із членів назвав по кілька країн, за які віддав свій голос.

На сайті ЄМС і «Євробачення» станом на 22: 30 18 травня немає інформації про цю ситуацію. Також виданню TUT.BY не вдалося зв’язатися для отримання коментаря з членами журі Білорусі та Белтелерадіокомпанією, яка має право на трансляцію конкурсу і відправляє учасника від Білорусі на  «Євробачення».

Наразі журналісти TUT.BY, спираючись на інформацію Eurovoix, припускають, що бали журі не буде враховано під час голосування, лише від глядачів. Відомо, що журі голосує під час генеральної репетиції за день до шоу, яке виходить у прямому ефірі.

Нагадаємо, фінал «Євробачення-2019» розпочався о 22: 00 18 травня в Тель-Авіві. У ньому беруть участь 26 учасників: переможці першого і другого півфіналу «Євробачення-2019», а також країни великої п’ятірки Іспанія, Франція, Німеччина, Італія і Велика Британія та країна-господиня Ізраїль. Гостем фіналу «Євробачення-2017» стане Мадонна, яка виконає 2 пісні. Верка Сердючка теж виступить на запрошення організаторів. 

14 травня у першому півфіналі перемогли Греція: Katerine Duska — Better Love, Білорусь: Zena — Likeit, Сербія: Nevena Božović — Kruna, Кіпр: Tamta — Replay, Естонія: Victor Crone — Storm, Чехія: Lake Malawi — Friendofa Friend, Австралія: Kate Miller-Heidke — Zero Gravity, Ісландія: Hatari — Hatrið munsigra, Словенія: ZalaKralj & Gašper Šantl — Sebi і Сан-Марино: Serhat — Say Na Na Na.

16 травня у другому півфіналі перемогли: Північна Македонія: Tamara Todevska — Proud, Нідерланди: Duncan Laurence — Arcade, Албанія: Jonida Maliqi — Ktheju tokës, Швеція: John Lundvik — Too Late For Love, Росія: Sergey Lazarev — Scream, Азербайджан: Chingiz — Truth, Данія: Leonora — Love Is Forever, Норвегія: KEiiNO — Spirit in the Sky, Швейцарія: Luca Hänni — She Got Me і Мальта: Michela — Chameleon.

В Україні фінал наживо транслюють з 22: 00 на телеканалах «UA: Перший» та «UA: Культура», «Українському радіо» і радіо «Промінь» та цифрових платформах Суспільного мовлення, а також на СТБ.

Україна не бере участі в «Євробаченні-2019». Співачка Maruv, яка перемогла на національному конкурсі на «Євробачення-2019» із піснею Siren Song, не дійшла згоди щодо договору із членом Європейської мовної спілки Національною суспільною телерадіокомпанією України.

27 лютого у НСТУ заявили, що відмовляються від участі в «Євробаченні-2019». 

Європейська мовна спілка сподівається побачити Україну на «Євробаченні» у 2020 році, а наразі буде вести з НСТУ переговори щодо відмови від участі у конкурсі у 2019 році.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду