СТБ виступає за те, щоб заборонити зміну умов під час проведення нацвідбору на «Євробачення»

СТБ виступає за те, щоб заборонити зміну умов під час проведення нацвідбору на «Євробачення»

14:34,
26 Лютого 2019
3850

СТБ виступає за те, щоб заборонити зміну умов під час проведення нацвідбору на «Євробачення»

14:34,
26 Лютого 2019
3850
СТБ виступає за те, щоб заборонити зміну умов під час проведення нацвідбору на «Євробачення»
СТБ виступає за те, щоб заборонити зміну умов під час проведення нацвідбору на «Євробачення»
Телеканал СТБ, який згідно з договором із Національною суспільною телерадіокомпанією України чотири роки поспіль проводив національний відбір на «Євробачення», заявив про потребу змінити правила відбору учасників на «Євробачення».

Про це повідомила прес-служба СТБ.

«Непідписання угоди між Maruv, за яку у фіналі проголосувала більшість глядачів, та Суспільним – це сигнал про те, що потрібно змінювати правила відбору. Необхідно опрацювати та зафіксувати засадничі принципи партнерства заради уникнення подібних випадків у майбутніх нацвідборах», – вважають на телеканалі.

Команда СТБ зазначила, що прагне організовувати та проводити чесний і прозорий конкурс з метою відбору найкращої пісні, яка представлятиме Україну на «Євробаченні». Та для цього правила не повинні змінюватися під час відбору.

«Усі умови, які виконавець пісні має підтвердити у випадку перемоги у Нацвідборі, мають бути повідомлені йому до подачі заявки для участі у конкурсі. Будь-які додаткові умови чи зміна умов під час проведення відбору – забороняється», – пояснили на СТБ.

На телеканалі зазначили, що не мають гарантії у проведенні нацвідбору наступного року. Хоча згідно з договором, СТБ має організовувати нацвідбір до 2021 року  включно.  

«Враховуючи ситуацію, що склалася, ми будемо розміркувати над тим, чи є нам сенс надалі приймати участь у проведенні Національного відбору на Євробачення».

Також телеканал зазначив, що гроші глядачів за відправлені смс направить на благодійність: «Телеканал СТБ готовий підрахувати кошти, витрачені у фіналі глядачами на смс-голосування та направити їх на благодійність».

«Правила проведення Національного відбору на Євробачення прописані в угоді між телеканалом СТБ та НСТУ, та затверджені НСТУ. Згідно правил, СТБ проводить якісний та прозорий Національний відбір представника України у партнерстві з НСТУ та за власний кошт, при цьому Суспільний мовник, як член ЄМС, контролює проведення  Національного відбору, забезпечує повну прозорість та дотримання правил конкурсу. Всі 4 роки ми суворо дотримуємося цих правил», – зазначили на СТБ.  

На СТБ розповіли, що у 2019 році отримали 860 пісень. «СТБ протягом першого етапу відбору (позаефірного) приймає від артистів заявки на участь та перевіряє пісні, але не має права самостійно вирішувати, хто саме проходить у прямі ефіри. Через кілька днів після завершення першого етапу ми призначаємо зустріч, під час якої надаємо НСТУ кращу вибірку заявлених пісень. Цей список, зазвичай, перевищує необхідну кількість. Колеги передивляються і затверджують тих артистів, хто проходять у другий етап (прямі ефіри Національного відбору). Також НСТУ затверджує список членів журі», – пояснили на СТБ.

За інформацією СТБ, коли напередодні жеребкування з’ясувалося, що Tayanna відмовляється від участі у відборі, їм довелося терміново узгоджувати заміну. «Кандидатуру Maruv напередодні жеребкування також погодив представник НСТУ», – повідомили на СТБ.

На СТБ зазначають, що основний критерій відбору учасників Національного відбору – це пісня. «Якісна авторська пісня без плагіату. А також бажання артиста представляти Україну на міжнародному пісенному конкурсі і змагатись за це право у прямих ефірах Національного відбору. В правилах, серед іншого, прописані такі вимоги до пісні: вона має бути оригінальною, хронометраж не більше 3 хв,  може бути виконана будь-якою мовою. Також на сцені можуть знаходитись не більше 6 учасників колективу або гурту», –  пояснюють на телеканалі.

Варто зазначити, що в правилах участі у відборі, опублікованому на сайті СТБ, першим пунктом у вимозі до пісні є:

«Виключні майнові права на пісню мають  у повному складі  належати учаснику з правом передавати їх  СТБ, НСТУ та ЄМС в обсязі визначеному Правилами, угодою з учасником та Правилами Конкурсу».

Також відомо, що правовласником пісні Siren Song, з якою співачка Maruv перемогла в національному відборі на «Євробачення – 2019», є російська компанія Warner Music Russia, що входить до транснаціональної музичної корпорації Warner Music Group – одного з трьох найбільших світових лейблів.

На СТБ вважають, що питання, який артист може чи не може представляти Україну на міжнародному конкурсі «Євробачення», потребує врегулювання.

«Виникають три питання: 1) якою має бути процедура перевірки артистів та їх родин на громадянську позицію, графік гастролей, приватні концерти, співпрацю з російськими музикантами тощо; 2) чи відповідає вона демократичним підходам, прийнятним для цивілізованого суспільства; 3) хто це буде робити? Адже задача телеканалу – виробництво і трансляція, а перевіряти мають інші служби».

Комерційний канал також додав, що тепер залежить виключно від рішення Суспільного мовника, хто представлятиме Україну на «Євробаченні».

У новинах на «UA: Першому» розповіли, що більшість умов у договорі стандартні, їх висувають учасникам від кожної країни. Зокрема, всі виконавці мусять передати права на пісню Європейській мовній спілці. До основних пунктів контракту НСТУ цього року додала ще кілька: це відмова від гастролей в Росії на 3 місяці і 2-мільйонний штраф, якщо учасник порушить котрусь з умов договору.

«За недопуск в Україну виконавця з Росії, не нами (НСТУ – Ред.), а СБУ, ми були оштрафовані на 200 тис. євро. Таких умов теж не було, але Євробачення та Європейська мовна спілка впровадили такий штраф для нас. Так ризикувати тепер ми теж не хочемо. Якщо буде щось зайве, а там умови конкурсу доволі строгі, ми не хочемо ризикувати», – сказав голова правління НСТУ Зураб Аласанія новинам на «UA: Першому».

За словами Зураба Аласанії, Maruv ніхто не відмовляв, «вона не погодилася з умовами контракту, а ми не погодилися  тим, що вона хоче робити».

Нагадаємо, 23 лютого 2019 року в українському національному відборі на «Євробачення-2019» перемогла співачка Maruv із піснею Siren Song, яка набрала 11 балів (5 балів від журі, 6 балів від глядачів). Вона мала би представляти Україну на пісенному конкурсі в столиці Ізраїлю, Тель-Авіві, в травні 2019 року. 

Після того як почалися переговори з Суспільним мовником, Maruv обурилася умовами договору з НСТУ.

У ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (НСТУ) заявили, що передача прав на пісню учасників міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення» є вимогою правил міжнародного пісенного конкурсу.

Правовласником пісні Siren Song, з якою співачка Maruv перемогла в національному відборі на «Євробачення – 2019», є російська компанія Warner Music Russia, що входить до транснаціональної музичної корпорації Warner Music Group – одного з трьох найбільших світових лейблів.

25 лютого стало відомо, що переможниця нацвідбору не поїде в Тель-Авів від України, оскільки обидві сторони не дійшли згоди і договір не підписано. За інформацією Суспільного мовника, «у виконавця, який представлятиме Україну на міжнародній арені, також є зобов’язання: після підписання договору з ПАТ "НСТУ" на час конкурсу виконавець стає культурним амбасадором України та доносить не лише власну музику, але також стає виразником думки українського суспільства у світі». 

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія сказав, що не всі гарні українські виконавці готові бути гарними культурними дипломатами. НСТУ 26 лютого продовжить перемовини з наступним учасником національного відбору на можливість представляти Україну на пісенному конкурсі в Тель-Авіві (Ізраїль).

Maruv написала у фейсбуку, що хоче дарувати свою творчість без цензури. Але не готова виступати з гаслами, перетворюючи своє перебування на конкурсі в промо-акції наших політиків.

Як писав сайт «Детектор медіа», телеканали «UА:Перший» та СТБ у 2015 році досягли домовленості про партнерство на три роки у проведенні національного відбору учасника від України на «Євробачення». Перший спільний нацвідбір канали провели у 2016 році. СТБ взяв на себе проведення всеукраїнських кастингів, організацію півфіналів, постановки номерів всім учасникам фіналу відбору, проведення прямих ефірів. За умовами співпраці «UА:Перший» платив EBU за ліцензію та СТБ за організацію та проведення відборів. У свою чергу телеканал СТБ допомагав переможцю від України у підготовці до конкурсу, за потреби займався організацією промо-концертів та постановкою номеру на сцені «Євробачення».

У 2018 році Суспільний мовник і СТБ продовжили договір до 2021 року включно, проте на відміну від попередніх років СТБ не буде надавати фінансову підтримку переможцю нацвідбору на «Євробачення».

У 2018 році телеканал СТБ разом із суспільним мовником «UA:Перший» вперше транслювали міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2018» у Лісабоні (Португалія). 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду