Maruv не поїде на «Євробачення» (ДОПОВНЕНО)

Maruv не поїде на «Євробачення» (ДОПОВНЕНО)

18:29,
25 Лютого 2019
6267

Maruv не поїде на «Євробачення» (ДОПОВНЕНО)

18:29,
25 Лютого 2019
6267
Maruv не поїде на «Євробачення» (ДОПОВНЕНО)
Maruv не поїде на «Євробачення» (ДОПОВНЕНО)
Переможниця національного відбору Maruv (Анна Корсун) не поїде від України на «Євробачення-2019». Співачка не дійшла згоди з Національною суспільною телерадіокомпанією України (НСТУ). Договір не підписано. 26 лютого продовжать перемовини з наступним учасником національного відбору на можливість представляти Україну на пісенному конкурсі в Тель-Авіві (Ізраїль).

Про це написав у фейсбуку голова правління НСТУ Зураб Аласанія.

«Тривалі та виснажливі перемовини (п'ять з половиною годин) між НСТУ та командою виконавиці Maruv принесли наступний результат: сторони згоди не дійшли, угоду підписано не буде», – повідомив він.

«Рішення про виконавця, що представлятиме Україну на Євробаченні поки не прийнято. Перемовини із наступним кандидатом почнемо зранку», – зазначив Зураб Аласанія.  

Голова правління НСТУ вважає, що цьогорічний національний відбір до конкурсу Євробачення було проведено чесно.

«Але відбір викрив ще одну велику суспільну проблему, що лежить в політичній площині, а не в музичній: концертну діяльність багатьох артистів в країні-агресорі. І це викликало негативний резонанс у частині суспільства. І водночас — відстоювання результату, разом з відстоюванням такого права іншою частиною суспільства», – додав він.  

Він наголосив, що завданням Суспільного мовника зовсім не є розкол суспільства.

«Саме для уникнення надмірної політизації конкурсу (що є й вимогою Євробачення) НСТУ прописало в Угоді умови (для всіх учасників), що сприяли б врегулюванню цього болючого питання

Зокрема: відмову представника України на міжнародному конкурсі від гастролей у РФ (три місяці після конкурсу). 

А також уважного ставлення щодо публічних висловлювань виконавця відносно територіальної цілісності України, або будь яких висловлювань, які можуть зашкодити Україні на міжнародному рівні (решта умов, щодо прав, приміром - це стандартні умови володаря конкурсу, Європейської Спілки Мовників). Саме НСТУ несе відповідальність за будь-який негативний прояв представника України на Євробаченні. Як в середині країни, так і назовні.

Але... Не всі гарні українські виконавці готові бути гарними культурними дипломатами», – пояснив пан Аласанія.  

У НСТУ зробили офіційну заяву, чому договір не підписано. За інформацією Суспільного мовника, «у виконавця, який представлятиме Україну на міжнародній арені, також є зобов’язання: після підписання договору з ПАТ "НСТУ" на час конкурсу виконавець стає культурним амбасадором України та доносить не лише власну музику, але також стає виразником думки українського суспільства у світі». 

«Також згідно з правилами Євробачення (п. 2.6) мовник-учасник повинен забезпечити неполітичний характер конкурсу. Ситуація, яка склалася навколо нацвідбору цього року, має ознаки політизації. Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів та інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору.

 Суспільний мовник також вбачає в цій ситуації небезпеку ескалації розколу українського суспільства, що суперечить завданням Суспільного мовника (згідно із Законом України про Суспільне мовлення одним з основних завдань ПАТ "НСТУ" є сприяння консолідації українського суспільства (ст. 4. п. 2))», – повідомила прес-служба НСТУ.  

Maruv зазначила, що відмова від концертів в Росії не була для неї принциповою.

Скріншот з програми  «Зе Интервьюер»

«Основні розбіжності викликали інші пункти договору, які, якщо я підпишу, стають для мене кабальними. Я – громадянка України, плачу податки і щиро люблю Україну. Але не готова виступати з гаслами, перетворюючи своє перебування на конкурсі в промо-акції наших політиків. Я – музикант, а не бита на політичній арені», – написала вона у фейсбуку.

Співачка подякувала кожному,  хто в неї вірив і голосував. «І прошу вас прийняти цей факт і не йти на конфронтацію. Це даність сьогоднішнього дня. Я хочу дарувати свою творчість без цензури», – пояснила вона.  

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко дізнався новину у прямому ефірі програми «Тема дня» на «UA: Першому». Він сказав, що «Суспільне телебачення спрацювало як справжній суспільний мовник». Пан Кириленко висловив повагу до тих, хто прийняв таке рішення.

Раніше Maruv обурилася умовами договору з НСТУ.

23 лютого 2019 року в українському національному відборі на «Євробачення-2019» перемогла співачка Maruv із піснею Siren Song, яка набрала 11 балів (5 балів від журі, 6 балів від глядачів). Вона мала би представляти Україну на пісенному конкурсі в столиці Ізраїлю, Тель-Авіві, в травні 2019 року. 

У ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (НСТУ) заявили, що передача прав на пісню учасників міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення» є вимогою правил міжнародного пісенного конкурсу.

Правовласником пісні Siren Song, з якою співачка Maruv перемогла в національному відборі на «Євробачення – 2019», є російська компанія Warner Music Russia, що входить до транснаціональної музичної корпорації Warner Music Group – одного з трьох найбільших світових лейблів.

Фото: фейсбук-сторінка Maruv

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду