Затверджено щорічний звіт про діяльність НСТУ за 2018 рік

Затверджено щорічний звіт про діяльність НСТУ за 2018 рік

11:57,
21 Лютого 2019
9726

Затверджено щорічний звіт про діяльність НСТУ за 2018 рік

11:57,
21 Лютого 2019
9726
Затверджено щорічний звіт про діяльність НСТУ за 2018 рік
Затверджено щорічний звіт про діяльність НСТУ за 2018 рік
Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураб Аласанія презентував членам наглядової ради щорічний (загальний) звіт про діяльність компанії за 2018 рік.

Наглядова рада (НР) розглянула звіт і затвердила його з урахуванням доповнень змін, висловлених під час обговорення. «За» проголосували 13 членів НР, утрималися троє (Володимир Яворівський, В’ячеслав Козак та Тарас Аврахов), про йдеться у протоколі НР, який опублікова но сайті Суспільного мовлення.

Зураб Аласанія сказав, що звіт у повному обсязі має 168 сторінок. Він презентував скорочений варіант. З ним можна ознайомитися тут.

Під час презентації звіту Зураб Аласанія поінформував членів наглядової ради, що бюджетне фінансування у 2018 році зменшилося на 29%. Він розповів про те, що «UА: Перший» підняв частку у 2018 році в порівнянні з 2017 роком на 15%, «Українське радіо» підняло частку на 42%.

Він прозвітував щодо виробництва власного контенту:

«Просвітницький напрям: 12 циклових проектів, 21 спецпроект. Серед них потрібно відмітити "Лайфхак українською" та "Енеїду" – незвичні за форматами на українському телебаченні проекти.

Розважальний напрям: 7 циклових проектів та 18 спецпроектів, серед яких найяскравіші в спортивному мовленні: "Студія зимових ігор" - висвітлення ХХІІІ Зимових Олімпійських ігор; в музичному: "Сильна доля", та крос-проект з радіо "Промінь" – "Промінь Живий".

Суспільно-політичний напрям: 10 циклових проектів, 5 спецпроектів. З найпомітніших проектів – флешмоб у співпраці з громадськими організаціями роликів "Завдяки тобі". А з найважливіших, хоч поки і менш помітних – значно зростаюча участь регіональних каналів Суспільного у загальнонаціональних подіях і ефірах.

Канал "UА: Культура": 6 спецпроектів, 9 циклових програм та 20 спецефірів. Найяскравіші – марафон на День джазу, ефіри з "Книжкового арсеналу", спецпроекти на підтримку Олега Сенцова.

"Українське радіо": тижневе охоплення аудиторії Першого каналу порівняно з 17-м роком зросло на 42%. Денне охоплення зросло на 34%, AQH утримується на рівні 17-го року. Серед розмовних радіостанцій "Українське радіо" впевнено тримає перше місце. Серед розмовних радіостанцій "Українське радіо" (УР-1) є на першій позиції, в загальному рейтингу його не випереджає жодна інша розмовна станція. У столиці "Українське радіо" знаходиться на 9-й позиції загального рейтингу, два найближчих конкуренти серед розмовних радіостанцій обіймають в загальному рейтингу 20 та 21 місця».  

Зураб Аласанія зазначив, що важливим показником є збільшення в 2018 році кількості FM-передавачів – плюс 6 передавачів для УР-1, ще 2 – для Радіо «Промінь», плюс 9 – для Радіо «Культура», йдеться у протоколі.

За його словами, у Будинок звукозапису кількість концертів зросла з 20 до 50, майже на 400% зросли комерційні надходження — до 1,7 мільйонів гривень.

Голова правління НСТУ розповів про результати роботи на цифрових платформах. Він прозвітував, що охоплення аудиторії в соціальних мережах за різними платформами та спецпроектами Суспільного зросло від 30 до 350%. Запущено мобільний додаток трьох каналів «Українського радіо» і до кінця лютого буде запущено мобільний додаток телевізійної платформи з каналами «UА:Перший» та «UА: Культура». Окремо він відзначив проекти «UА:Біатлон», «UА:Казки», та «UА:Класична музика».

У звіті йдеться про господарські справи: за 2018 рік завершено скорочення. Кількість працівників загалом по компанії зменшено на 45% і наразі складає 4 267 співробітників. Середня зарплатня збільшена на 67%. Здача приміщень в оренду принесла компанії дохід в 12 млн грн – при 2 млн в 2017 р. Ще 4 млн грн принесли виграні справи в судах. Відремонтовано 5 тис. кв. м приміщень – частково робили самі, частково ставили таки умови орендарям, яким віддали в оренду більше 10 тис. кв. м. Прийняли і затвердили нову Колективну угоду. Створили електронну базу нерухомості. Закупили більше 100 комп’ютерів та 22 станції нелінійного монтажу. Зураб Аласанія нагадав, що на капітальні видатки та на придбання техніки бюджетом на 2018 рік Мінфіном було заплановано нуль гривень.

Пан Аласанія зауважив, що у 2018 році було приведено фінансову звітність компанії у відповідність до Міжнародних стандартів фінзвітності, а також здійснено випуск акцій ПАТ «НСТУ» та перереєстровано право власності з державної на власність компанії на 99 000 кв. м зі 194 000, якими володіє ПАТ «НСТУ».

За словами голови правління НСТУ, 16 філій станом на кінець року отримали бренд «UA:», що є показником сталого дотримання високих редакційних стандартів Суспільного мовника. Кількість працівників зменшено на 46% – до 2118 співробітників, 14 регіональних телеканалів перейшли в широкоекранний формат мовлення 16х9.

Також прозвітував про співпрацю з донорами: в загальному обсязі на коротко- і довготривалі проекти, що виходять за межі 2018 року, залучено коштів на суму близько 10 мільйонів доларів.

Нагадаємо, у травні 2018 року правління НСТУ оприлюднило звіт, що їм вдалося зробити за рік роботи. Рішення правління є відкритими, їх публікують на  офіційному сайті мовника.

Фото: прес-служби НСТУ

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду